Název:
Metodika stanovení hladiny rezistence genotypů bramboru k původcům bakteriálních měkkých hnilob testováním plátků hlíz
Překlad názvu:
Methodology for assessing potato varieties for resistence to soft rot bacteria using slice test
Autoři:
Krejzar, Václav ; Pánková, Iveta Typ dokumentu: Metodiky ISBN: 978-80-7427-165-6
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Nakladatel: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Abstrakt: [cze][eng] Hladina rezistence genotypů bramboru k pektinolytickým bakteriím se stanovuje metodou inokulace plátků hlíz bramboru. Oloupané hlízy bramboru se jednorázově ponoří do 95% ethanolu a po vytažení protáhnou plamenem. Takto připravené a ošetřené hlízy jsou ve sterilních podmínkách nařezány na plátky o síle 10 mm a vloženy na filtrační papír do sterilních Petriho misek o průměru 15 cm. Uprostřed plátku se pomocí sterilního korkovrtu vyřízne důlek o průměru a hloubce 4 mm, do kterého je nakapána suspenze testované pektinolytické bakterie. Bakteriální suspenze se připravuje ve sterilní destilované vodě a pomocí spektrofotometru se proměří na optickou hustotu 108 cfu (colony forming units = počet bakteriálních buněk na jednotku objemu) při vlnové délce 620 nm. Filtrační papír v Petriho miskách se za účelem vytvoření podmínek s vysokou relativní vlhkostí vzduchu následně přelije sterilní destilovanou vodou. Petriho misky s inokulovanými plátky bramboru jsou uchovávány v termostatu při teplotě 28°C. Po 24 hodinách se provede hodnocení měřením šířky zóny rozloženého pletiva plátku. Podle průměrné šířky zóny rozloženého pletiva dvou plátků od jedné odrůdy se testované genotypy bramboru rozdělují do 4 skupin: (i) rezistentní (0 – 5,9 mm); (ii) slabě náchylné (6 – 11,9 mm); (iii) náchylné (12 – 17,9 mm); (iv) velmi náchylné (18 – 25 mm).The methodology is to assessment the level of resistance of potato genotypes to soft rot bacteria of Dickeya, Pectobacterium and Pseudomonas genera using slice test.
Klíčová slova:
bakteriální měkké hniloby; brambory; Dickeya chrysanthemi; P. carotovorum subsp. carotovorum; P. viridiflava; Pectobacterium atrosepticum; plátky hlíz; Pseudomonas marginalis; rezistence; Dickeya chrysanthemi; P. carotovorum subsp. carotovorum; P. viridiflava; Pectobacterium atrosepticum; potatoes; Pseudomonas marginalis; resistance; slice test; soft rot Číslo projektu: QJ1210305 (CEP), RO0414 (CEP) Poskytovatel projektu: Ministerstvo zemědělství ČR, Ministerstvo zemědělství ČR
Práva: Dílo je chráněno podle autorského zákona č. 121/2000 Sb.