Název:
Vliv účinných látek z rostlin na bakterie mléčného kysání
Autoři:
Kousalová, Jitka Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá vlivem účinných látek z rostlin na bakterie mléčného kysání. Popisuje mléko z hlediska výživy, zakysané mléčné výrobky, které se pomocí bakterií mléčného kysaní dají vyrobit, dělení a přehled bakterií mléčného kysání, obsahové látky v rostlinách a účinky 4 vybraných rostlin. Cílem experimentálního stanovení bylo zjistit možnost antimikrobiálních účinků kmínu, skořice, šalvěje a tymiánu na bakterie. Účinnost byla prováděna na rodu Lactobacillus. Stanovení změny míry inhibice bylo provedeno diskovou difúzní metodou a stanovením zákalu.This dissertation deals with the influence of active substances from plants on lactic acid bacteria. It describes milk in terms of nutrition, sour milk products which can be made by means of using lactic acid bacteria, division and overview of lactic acid bacteria, substances contained in plants and the effects of four selected plants. The aim of this work was to determine the possibility of antimicrobial effects of caraway, cinnamon, sage and thyme on bacteria. The efficiency was performed on genus of Lactobacillus. The determination of change in inhibition was performed by disk diffusion method and determination of turbidity.
Klíčová slova:
antimikrobiální účinek; bakterie mléčného kysání; léčivé rostliny; mléko; silice