Název:
Stravovací návyky romských dětí mladšího a staršího školního věku v sociálně exkludovaných lokalitách v Českých Budějovicích
Překlad názvu:
The eating habits of younger and older the Romany school children in socially excluded localities in the city of Ceske Budejovice
Autoři:
STUDNIČKOVÁ, Marika Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Stravovací návyky a obecná doporučení pro zdravou výživu je v poslední době často diskutované téma, ale stravovací návyky romských dětí prozatím ve velké míře prezentovány nejsou. Jídelníček a způsob přípravy jídel je ovlivňován mnoha faktory, především sociálními, kulturními a ekonomickými. Nese řadu specifik, které jsou typické pro řadu národností, také pro etnikum a rodiny. Téma diplomové práce bylo stanoveno jako "Stravovací návyky romských dětí mladšího a staršího školního věku v sociálně exkludovaných lokalitách v Českých Budějovicích". Cílem práce bylo zjistit stravovací návyky romských dětí mladšího a staršího školního věku v sociálně exkludovaných lokalitách v Českých Budějovicích.V praktické části diplomové práce byla zvolena strategie kvantitativního výzkumu. Pro shromáždění primárních dat byla vybrána metoda dotazování, která byla realizována technikou dotazníku. Byla stanovena výzkumná otázka - Jaké jsou stravovací návyky a vědomosti v oblasti zdravé výživy u romských sociálně vyloučených dětí? A tři hypotézy. Z výsledků diplomové práce vyplynulo, že že se romské děti, které se zúčastnily mého dotazníkového šetření, nestravují podle zásad a pravidel odborníků pro zdravou výživu. V jejich stravě se vyskytují mnohé rizikové faktory, které mohou nepříznačně ovlivnit jejich zdravotní stav. Eating habits and general advice for healthy food are recently discussed topic, but the eating habits of Roma children are not from a large part presented yet. Diet and way of preparing food has an influence to many factors, especially the social, cultural and economic. The diet has specifics that are typical for many nationalities, also for ethnicity and family.The topic of this thesis is the "Eating habits of the Roma children at younger and older school age in socially excluded localities in the České Budějovice". The aim of this thesis was to find out the dietary habits of Roma children at younger and older school age in socially excluded localities in the České Budějovice.For the practical part of this thesis, was chosen the strategy of quantitative research, the questioning method, which was implemented by the method questionnaire. Was determined by research question - What are the eating habits and knowledge about the healthy nutrition of the Roma children in socially excluded localities? Three hypotheses were formulated. The graphic evaluation of this thesis showed us that the Roma children of my study do not eat according to the rules and principles the healthy diet. In their diet there are many risk factors that may have effect to their health.
Klíčová slova:
romské děti; romské vyloučené lokality; stravovací návyky; zdravá výživa; eating habits; healthy diet; Roma children; Roma excluded localities Citace: STUDNIČKOVÁ, Marika. Stravovací návyky romských dětí mladšího a staršího školního věku v sociálně exkludovaných lokalitách v Českých Budějovicích. České Budějovice, 2014. diplomová práce (Mgr.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/38653