Název: Hodnocení kvality chmele
Překlad názvu: Evaluation of hop quality
Autoři: Krofta, Karel
Typ dokumentu: Metodiky
ISBN: 978-80-86836-84-3
Rok: 2008
Jazyk: cze
Nakladatel: Chmelařský institut s.r.o., Žatec
Abstrakt: Kvalita chmele je posuzována v několika úrovních od sklizně přes zpracování až po dodávku zpracovaného chmele zákazníkům, kterými jsou ponejvíce domácí a zahraniční pivovary. V metodice jsou popsány nejdůležitější analytické metody, používané k hodnocení kvality chmele, uvedeny jejich přednosti, nedostatky a omezení. Důraz je kladen zejména na stanovení obsahu alfa kyselin, nejdůležitějšího kvalitativního parametru chmele, který lze stanovit několika způsoby s odlišným výsledkem. Důležitou součástí je pojednání o nežádoucích a cizorodých látkách ve chmelu, jejichž obsah je mnohdy limitujícím faktorem prodeje. Na základě výsledků chemických analýz lze s vysokou pravděpodobností určit identitu odrůdy a stupeň stárnutí chmele, ke kterému při skladování a zpracování zákonitě dochází.
Klíčová slova: chemická analýza kvantitativní; chmel; chmelařství; hořké látky; bitter substances; hop; hop growing; quantitative chemical analysis
Číslo projektu: MSM1486434701
Poskytovatel projektu: MŠMT ČR
Citace: Krofta, K.: Hodnocení kvality chmele. Metodika pro praxi 4/08 Žatec, Chmelařský institut, 2008, 52 s. ISBN 978-80-86836-84-3
Práva: Dílo je chráněno podle autorského zákona č. 121/2000 Sb.

Instituce: Chmelařský institut (web)

Trvalý odkaz NUŠL: http://www.nusl.cz/ntk/nusl-170477


Záznam je zařazen do těchto sbírek:
Věda a výzkum > Výzkumné ústavy > Chmelařský institut
Analytické a metodické materiály > Metodiky
 Záznam vytvořen dne 2014-02-25, naposledy upraven 2017-06-15.


Plný text:
Pokud se vám dokument nezobrazí v prohlížeči, uložte jej na svůj PC a otevřete jej v příslušném programu.
  • Exportovat ve formátu MARCXML, DC, NUŠL, RIS
  • Sdílet