Název:
Sledování, vyhodnocení a porovnání obsahu nitrátů v zelenině distribuované v obchodní síti vybrané oblasti ČR a přilehlé příhraniční oblasti Rakouska
Překlad názvu:
Monitoring, evaluation and comparison of a nitrate content in vegetables distributed in a network of markets in selected area in the Czech Republic and adjacent regions of Austria
Autoři:
RŮŽEK, Marek Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem práce bylo sledovat a vyhodnotit obsahy nitrátů z hlediska antinutričního významu, v zelenině nabízené v obchodní síti. Obsah dusičnanů byl sledován v běžných druzích zeleniny v průběhu celého roku. Zdrojem vzorků byly vybrané supermarkety. Stanovení obsahu bylo provedeno metodou měření iontově selektivní elektrodou. Analyzované vzorky byly pořízeny v obchodní síti Billa v Jindřichově Hradci a v sousedním Rakousku v městě Heidenreichstein. Celkem bylo provedeno měření u 149 vzorků, z čehož 71 pocházelo z tuzemské obchodní sítě a zbylých 78 z Rakouska. Odebírána byla listová a kořenová zelenina: hlávkový salát, ledový salát, mrkev, petržel a ředkvička. Nejnižší naměřená hodnota 21 mg NO3-.kg-1 byla zaznamenána u petržele původem z České republiky. Nejvyšší množství dusičnanů bylo naměřeno u hlávkového salátu, který také pocházel z české produkce a dosáhlo 5200 mg . kg-1. V celkovém a konečném porovnání se sousedním Rakouskem vykazovaly vzorky z tuzemska, až na mrkev, vyšší obsahy dusičnanů.The main aim of this study was to monitor and evaluate nitrate contents in vegetables, offered in the network of markets, from anti-nutritive point of view. The nitrate content was monitored in common vegetable types in the course of a year. The selected supermarkets were used as the source of samples. The ion-selective electrode measurement method was used to set the nitrate content. The analysed samples were provided in Billa markets in Jindřichův Hradec and in Heidenreichstein in Austria. In total 149 samples were analysed, 71 were provided in the Czech markets and 78 in Austria. The leaf and root vegetables were tested, especially lettuce, iceberg lettuce, a carrot, a parsley and a radish. The lowest measured value 21 mg NO3-.kg-1 was taken from the parsley from the Czech Republic. The highest nitrate content was detected in the lettuce also originated from the Czech production and reached 5200 mg NO3-.kg-1. In the final comparison with the neighbouring Austria, the Czech samples have shown, except for the carrot, higher nitrate contents.
Klíčová slova:
dusičnany; limitní množství nitrátů; zelenina; limit amount of nitrates; vegetables Citace: RŮŽEK, Marek. Sledování, vyhodnocení a porovnání obsahu nitrátů v zelenině distribuované v obchodní síti vybrané oblasti ČR a přilehlé příhraniční oblasti Rakouska. České Budějovice, 2013. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/29344