Název:
Regionální potraviny a jejich význam
Překlad názvu:
Regional foods and its importance.
Autoři:
TVRZICKÁ, Nela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá regionálními potravinami a jejich významem obecně. Dále hodnotí pomocí dotazníkového šetření znalosti souboru vybraných 50 pracujících žen a 50 důchodkyň o regionálních potravinách. Teoretická část pojednává o obecné charakteristice regionálních potravin v České republice a jejich významu. Zabývá se také institucemi, které se rozvoji produkce regionálních potravin v České republice věnují. Potom se zabývá třinácti krajům České republiky. O každém kraji je zde obecná charakteristika místního podnebí a možností pro hospodářství. U každého kraje jsou charakterizovány tři oceněné regionální potraviny a jejich výrobci. Dále se zaměřuje také na regionální potraviny v zahraničí, zejména v Evropě a u našich nejbližších sousedů. Praktická práce je zaměřena na zjištění znalostí o regionálních potravinách formou dotazníku. Získaná data jsou zpracována a následně graficky znázorněna. Ze zjištěných dat vyšlo, že 88% ze sledovaného 100 členného souboru respondentek pracujících a důchodkyň regionální potraviny běžně kupuje.This bachelor work is focused on regional food and their meaning in general. It also examines awareness of regional food among women in general public. The theoretical part deals with general characteristic of regional food and with their importance in Czech Republic. It is concerned with institutions which are devoted to development of these regional foods in Czech Republic. It is also focused on regional food in history and abroad, especially in Europe and in our closest neighbors. Then it is dedicated to thirteen regions in Czech Republic. There is general characteristic of a local climate for each region and possibilities for agriculture. Three award-winning foods and their producers are written and slightly described for each region. The practical part focuses on discovering awareness of regional food among working women and retired women in the form of questionnaire. The gained data are processed and then graphically represented. 88% of respondents usualy buys regional food.
Klíčová slova:
kvalita potravin; Regionální potravina; tržní sítě potravin; market of food network; quality of food; Regional food Citace: TVRZICKÁ, Nela. Regionální potraviny a jejich význam. České Budějovice, 2013. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/29725