Název:
Faktory ovlivňující změny obsahu antioxidantů v organismu
Překlad názvu:
Factors influencing changes to the content of antioxidants in the body.
Autoři:
MERLEOVÁ, Gabriela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá vztahem antioxidantů a volných radikálů, jejich vzájemného působení a vlivu na lidský organismus. Charakteristika, vlastnosti a výskyt některých antioxidantů, např. karotenoidů, flavonoidů, kyseliny askorbové, selenu, melatoninu, quercetinu aj., mohou objasnit některé mechanismy jejich působení na lidské zdraví, zejména v oblasti civilizačních onemocnění jako jsou kardiovaskulární choroby, rakovina nebo obezita. Ovoce a zelenina jsou významnými zdroji dietárních antioxidantů a proto je jejich pravidelné zařazování do stravy součástí antioxidační ochrany organismu, ačkoliv se obsah antioxidantů v těchto potravinách může působením vnějších vlivů měnit. Informace použité v této práci byly získané z vědeckých a odborných publikací či periodik vyhledaných v domácích i zahraničních databázích vědecké a odborné literatury.This thesis deals with the relationship between antioxidants and free radicals, their interactions and effects on the human body. Characteristics, properties and occurrence of some antioxidants such as carotenoids, flavonoids, ascorbic acid, selenium, melatonin, quercetin, etc., may explain some of the mechanisms of their effects on human health, particularly in the area of lifestyle diseases such as cardiovascular disease, cancer and obesity. Fruits and vegetables are important sources of dietary antioxidants and therefore are regularly added to the diet part of the antioxidant defense of the organism, although the content of antioxidants in these foods may be changed by external influences. Information used in this study were obtained from the scientific and professional publications and periodicals found in domestic and international databases of scientific and specialist literature.
Klíčová slova:
civilizační choroby; dietární antioxidanty; obsah antioxidantů v potravinách; volné radikály; civilization diseases; content of antioxidants in foods; dietary antioxidants; free radicals Citace: MERLEOVÁ, Gabriela. Faktory ovlivňující změny obsahu antioxidantů v organismu. České Budějovice, 2013. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/29676