Název:
Riziko malnutrice u osob se schizofrenním onemocněním
Překlad názvu:
Risk of malnutrition for people with schizophrenia
Autoři:
GIERTLOVÁ, Petra Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Schizofrenie je závažné onemocnění a většina nemocných potřebuje celoživotní léčbu. U pacientů se schizofrenií je vyšší prevalence rizikových faktorů pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky, dyslipidemie, nadváhy, obezity. Většina schizofreniků má nevhodné stravovací návyky, nedostatek pohybové aktivity, trpí nikotinismem. Taktéž dlouhodobé užívání antipsychotických léků se podílí na přírůstku tělesné hmotnosti. Bakalářská práce se skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části jsem čerpala z odborné literatury, popisuji malnutrici, schizofrenii a její typy, léčbu a rizika spojená s tímto onemocněním. Praktická část je zaměřená na výzkum, jehož cílem bylo zjistit výskyt malnutrice u osob se schizofrenním onemocněním, vliv antipsychotické medikace a zmapovat informovanost ošetřujícího personálu v Domově se zvláštním režimem Libníč. Výzkum byl proveden kvalitativní metodou, formou nestandardizovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořily čtyři všeobecné sestry z Domova. Dále byla provedena analýza zdravotnické dokumentace, kterou bylo zjištěno, že u převážné většiny schizofreniků se kromě jejich základního onemocnění vyskytují další onemocnění, zejména obezita, hypertenze, diabetes 2. typu, hyperlipidemie. Výsledky výzkumu dále prokázaly, že ošetřující personál má znalosti o možných rizikových faktorech pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění u schizofrenických klientů v důsledku nevhodných stravovacích návyků či vlivem antipsychotické medikace. Rozhovorem s všeobecnými sestrami vyplynulo, že malnutrici považují pouze za stav podvýživy. Nutriční péči si shodně spojují s prací nutričního terapeuta a jeho péči o výživu klientů, nutriční podporu sestry znají, ale mají nízkou úroveň znalostí v produktech modulární dietetiky. Touto prací bych chtěla poukázat na to, že schizofreničtí pacienti jsou ohroženi zvýšenou mortalitou a morbiditou nejen v důsledku základního onemocnění, ale také antipsychotickou léčbou a nevhodným životním stylem, proto by péče o výživu a nutriční podpora měla být důležitou součástí léčby u psychiatrických onemocnění.Schizophrenia is a servus mental illness. The majority of people suffering from this illness require lifelong treatment. The prevalence of risk factors such as development of cardiovascular dinase, diabetes, dyslipidemia, overweight, obesity is higher with regard to the patiens with schizophrenia. A large number of these people have bad rating habits, lack of physical aktivity and nicotine dependence. The use of antipsychotik mediactions also contributes to increased storage of fat and overweight.This Bachelor Thesis consists of teoretici and practical part. The theoretical part, based on the professional literature, describes malnutrition, schizophrenia and its different types, treatment and risks associated with this illness. The practical part focuses on research the main objektive of wich is to find out the incidence of malnutrition among patiens with schizophrenia, the influence of antipsychotik medication and surfy whether the nursing staff at the Nursing home with special care in Libníč is sufficiently informed. The survey is accomplished by means of the qualitative method using non-standardized interview. Research file consists of data submitted by four general nurses from the aforementioned Nursing home. The analysis of health documentation reveals that the majority of schizophrenic patiens suffer from other illness, such as obesity, hypertension, diabetes and hyperlipidemia. The results of this surfy prove that nursing staff are sufficiently informed and aware of possible risk factors associated with the development of cardiovascular dinase with regard to the schizophrenic patiens due to incorrect rating nabits or antipsychotik medication. The interview with the nurses implicates that malnutrition is considered as undernourishment. Accordingly, they identify nutrition care with the work of nutrition therapist and his care of patient nutrition. The nurses are aware of nutrition support. However, they have low level of knowledge regarding the products of modular dietetics.The main objective of this work is to demonstrate that schizophrenic patiens are in Langer of higher mortality and morbidity rate, not only as a results of thein illness, but also due to the antipsychotik medication treatment and inappropriate life style. This is the mason why the nutrition care should not be marginalized, nor neglected during the treatment of mental illnesses.
Klíčová slova:
Antipsychotika; malnutrice; nutriční péče; obezita; schizofrenie; Antipsychotics; malnutrition; nutritional care; obesity; schizophrenia Citace: GIERTLOVÁ, Petra. Riziko malnutrice u osob se schizofrenním onemocněním. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/26554