Název:
Kvalita pštrosího masa a jeho postavení na našem trhu
Překlad názvu:
Ostrich meat quality and the situation on the Czech market
Autoři:
LIBÍNSKÁ, Dana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce řeší otázku problematiky chovu pštrosa a jatečného opracování pštrosího masa. Dále kvalitu pštrosího masa a jeho postavení na současném trhu. Pštros je největší žijící pták na zemi, jehož maso je červené barvy, podobné vzhledově masu hovězímu, složením a vlastnostmi se podobá spíše masu drůbežímu. Pštrosí maso obsahuje oproti masům jiných zvířat nízký podíl tuku, cholesterolu a bílkovin. U většiny druhu masa se projevuje nízký obsah tuku na úkor jemnosti masa, ale pštrosí maso je výjimkou. Přes svůj dietní charakter nám poskytuje plnohodnotné bílkoviny a důležité vitamíny skupiny B. Nejkvalitnější maso pochází ze pštrosů ve věku 9 ? 14 měsíců, kteří dosáhli živé hmotnosti 90 ? 120 kg. Výtěžnost masa ve 14 měsících stáří se pohybuje okolo 32 kg a 42 kg u dospělých pštrosů. Podstatná část komerčně využitelného masa pochází z nohou (asi 74 %). Pštrosí maso se na rozdíl od hovězího masa prodává po jednotlivých svalech. Rozděluje se na steaky, filety, biltong a maso k výrobě uzenin.This thesis solves a question of ostrich breeding and carcass processing of ostrich meat. Furthermore the quality of ostrich meat and its position on today market. Ostrich is the biggest living bird on earth whose meat is red and very similar to beef composition but properties are more similar to poultry meat. Ostrich meat, compared to other animal meat, contain low percentage of fat, cholesterol and proteins. For most kind of meat with low fat reflected at the expense of subtlety, but ostrich meat is an exception. Despite its dietary character it provides full-value proteins and important vitamins B. The best quality meat comes from ostriches in the age of 9 ? 14 months, who reached weight of 90-120 kg. The meat gain in the age of 14 months ranges about 32 kg and 42 kg in adult ostriches. Substantial part of the marketable meat comes from ostrich legs (74 %). Ostrich meat unlike beef meat is sold in individual muscles. Meat is divided into steaks, filets, biltong and meat for smoked production.
Klíčová slova:
pštros; pštrosí produkty; složení a vlastnosti pštrosího masa; composition and properties of ostrich meat; ostrich; ostrich products Citace: LIBÍNSKÁ, Dana. Kvalita pštrosího masa a jeho postavení na našem trhu. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/24131