Název:
Významné patogenní mikroorganismy syrového kravského mléka
Překlad názvu:
Important food-borne pathogens in raw cow´s milk
Autoři:
HRUBEŠOVÁ, Kristýna Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce se zabývá problematikou výskytu patogenních mikroorganismů v syrovém kravském mléce, se zvláštním zaměřením na Campylobacter jejuni a Staphylococcus aureus, včetně jejich negativního vlivu na zdraví konzumentů. Problematika konzumace syrového mléka byla v poslední době dosti diskutovanou otázkou a je v této práci podrobněji rozvedena. S ohledem na možný výskyt patogenních mikroorganismů je nezbytné syrové mléko před konzumací tepelně ošetřit. I přes tuto skutečnost řada konzumentů tento technologický postup nerespektuje a tím ohrožuje své zdraví.This work talks about the problems of food-borne pathogens in raw milk, with a special focus on Campylobacter jejuni and Staphylococcus aureus including its negative influence on health of the consumers. The topic of consumption of raw milk was lately a much discussed question and is further described in the text. With consideration to possible occurrence of food-borne pathogens, it is important to thermally treat raw milk before consumption. Despite this fact there is still a large number of consumers who don?t respect this technical procedure and they threaten their own health.
Klíčová slova:
bakterie; infekce; onemocnění; patogenní mikroorganismy; syrové mléko; toxiny; bacteria; disease; food-borne pathogens; infection; raw milk; toxins Citace: HRUBEŠOVÁ, Kristýna. Významné patogenní mikroorganismy syrového kravského mléka. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/23987