Název:
Vyhodnocení výkrmu prasat na školním statku v Měšicích
Překlad názvu:
The evaluation of pig fattening at the farm school in Měšice
Autoři:
BONTEA, Petra Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit výkrm prasat na školním statku v Měšicích. Práce se zabývá zhodnocením výkrmu, produkce a zpeněžováním prasat. Sledování proběhlo v období od roku 2010 do roku 2011. Do hodnocení bylo celkem zařazeno 1 994 ks prasat. Posouzena byla nejen hmotnost naskladněných a vyskladněných zvířat, ztráty ve výkrmu, doba výkrmu a průměrná porážková hmotnost, ale také náklady vynaložené na jejich výkrm. Statistické zpracování dat bylo provedeno pomocí programu Microsoft Excel. Pro vyhodnocení výsledků byly u sledovaných ukazatelů vypočteny průměrné hodnoty a rozdíly mezi jednotlivými daty. Při naskladnění do předvýkrmu v roce 2010 dosahovala průměrná hmotnost selat 5,10 kg. V roce 2011 tato hodnota poklesla na 5,05 kg. Průměrná hmotnost prodávaných prasat v roce 2010 byla 107,35 kg. Ta v roce 2011 poklesla na 101,27 kg. V roce 2010 dosáhl školní statek průměrného přírůstku 0,67 kg. Tento přírůstek se v roce 2011 podařilo zvýšit a dosáhnout hodnoty 0,74 kg. Náklady krmného dne za sledované období v roce 2010 byly 26,07 Kč. V následujícím roce došlo k navýšení o 0,89 Kč a to na částku 26,96 Kč. Při prodeji vepřového masa dosáhl statek v roce 2010 průměrné realizované ceny 26,46 Kč. V roce 2011 se průměrná realizovaná cena za vepřové maso zvedla o 2,35 Kč/ kg, tudíž došlo ke zvýšení na 28,81 Kč za kilogram Při zohlednění veškerých ukazatelů a nákladů je produkce vepřového masa pro školní statek ztrátová a to za celé sledované období.The aim of this thesis was to evaluate the pig fattening at the school farm in Měšice. The work is concern with the evaluation of the fattening period, the production and realization price of the pigs. The monitoring was conducted from 2010 to 2011. The evaluation included a total of 1994 pigs. The thesis take into consideration not only the initial and final weight of the animals, the losses, duration of the fattening period and the average slaughter weight, but also the total costs of their fattening. The statistical analysis was performed using Microsoft Excel. To evaluate the results the monitored indicators were calculated as average values and differences between data. When taken into the pre?fattening in 2010 the average weight reached 5.10 kg per piglet. In 2011 this figure dropped to 5.05 kg. The average weight of pigs sold in 2010 was 107.35 kg. It declined in 2011 to 101.27 kg. In 2010 the school farm in Měšice achieved an average daily weight gain of 0.67 kg. This number increased in 2011 to 0.74 kg. The average fattening cost per pig/day, during the reporting period in 2010, was 26.07 CZK. There was an increase the following year by 0.89 CZK to the amount of 26.96 CZK. When selling the pork meat in 2010, the average realized price by the farm was 26.46 CZK/kg. In 2011, the average realized price rose by 2.35 CZK / kg, thus increased to CZK 28.81CZK/kg Considering all the indicators and the production costs of the pig meat, the farm encountered a loss for the entire reporting period.
Klíčová slova:
chov prasat; výkrm prasat; zpeněžování prasat; pig breeding; pig fattening; realization price of the pig Citace: BONTEA, Petra. Vyhodnocení výkrmu prasat na školním statku v Měšicích. České Budějovice, 2012. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/18864