Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Agrotechnická opatření při pěstování a sklizni Stévie sladké (Stevia Rebaudiana Bertoni) v polních podmínkách
HAUSEROVÁ, Tereza
Stévie sladká neboli Stevia rebaudiana Bertoni je rostlina s velice zajímavým a doposud s málo využitým potenciálem. Je to subtropická rostlina s až 300x vyšší sladivostí, než je sladivost sacharózy. Často se využívá jako náhrada cukru sladidlo, vhodné pro diabetiky a lidi trpící nadváhou. Do práce je zapracována charakteristika rostliny, botanický popis, podmínky pěstování a chemické složení rostliny. Praktická část se zabývá sledováním růstu rostlin Stévie sladké během vegetace, její klíčivostí, rozmnožováním, pěstování v polních podmínkách a přezimováním. Cílem práce bylo rozšíření poznatků z hlediska pěstování, způsobu rozmnožování a možnosti přezimování rostlin Stévie sladké. Byl založen polní pokus, se zaměřením na teplotní ukazatele během vegetačního období a její vliv na celkové množství přezimovaných rostlin. Byl hodnocen výnos suché hmoty rostlin z jednotky plochy a statistické zpracování s vyhodnocením výsledků.
Vliv podmínek prostředí na pěstování Stévie sladké (Stevia rebaudiana Bertoni)
HAVLOVÁ, Martina
Stévie sladká neboli Stevia rebaudiana Bertoni jsou dva z mnoha názvů pro subtropickou rostlinu se sladivostí až 300x vyšší, než je sladivost sacharózy. Stévie je rostlina s velice zajímavým, ale doposud velmi málo využitým potenciálem. Oblast jejího použití, zpracování, pěstování a možnosti přezimování je poměrně málo probádaná, a právě proto jsem se rozhodla zpracovat téma týkající se vlivu podmínek prostředí na pěstování Stévie sladké. V textu diplomové práce bylo čerpáno z odborných dostupných publikací a internetových zdrojů. První část práce tvoří stručný přehled celé problematiky související s tématem Stévie sladké. Ve druhé části jsou uvedeny cíle práce, hypotézy a metodika prováděného výzkumu, která již zahrnuje i poznatky z průběhu pěstování rostliny a v neposlední řadě vyhodnocení výsledků pokusu. Cílem práce bylo rozšíření poznatků z hlediska pěstování, způsobu rozmnožování a možnosti přezimování rostlin Stévie sladké. Byl založen polní a skleníkový pokus, se zaměřením na teplotní ukazatele během vegetačního období a jejich vliv na celkové množství přezimovaných rostlin. Současně bylo provedeno hodnocení výnosu suché hmoty rostlin z jednotky plochy a statistické zpracování a vyhodnocení výsledků z pokusu. Dále bylo provedeno stanovení klíčivosti semen Stévie sladké v laboratorních podmínkách. Výsledky výzkumu ukázaly, že pro pěstování jsou vhodnější rostliny získané vegetativně, vzhledem k vyšším výnosům suché hmoty ve skleníkových i polních podmínkách. Jedinými škůdci, které napadaly stévii byly molice objevující se pouze ve skleníkových podmínkách. V rámci pokusu byly vytvořeny rozdílné podmínky pro přezimování rostlin Stévie sladké, a i přes různý materiál a vrstvu zateplení, rostliny v nevytápěných prostorách nepřezimovaly. Naopak ve vytápěných skleníkových prostorách přezimovala většina rostlin. Klíčivost semen stévie byla nízká a potvrzuje tedy majoritní názor autorů. Výnosy suché hmoty taktéž odpovídaly výnosům zmiňovaných v odborné literatuře.
Právní úprava potravin nového typu v rámci EU
Šálková, Lucie ; Grmelová, Nicole (vedoucí práce) ; Vavrečka, Jan (oponent)
Bakalářská práce se zabývá právními aspekty potravin nového typu v EU, přináší i obecný americký pohled na ně. Teoretická část je zaměřena na porovnání staré právní úpravy potravin nového typu s novým nařízením, které bude účinné od roku 2018. Dále obsahuje stručnou charakteristiku institucí EFSA a FDA. V praktické části jsou uvedeny konkrétní příklady potravin nového typu a jejich charakteristiky. Dalším bodem praktické části je judikatura zabývající se touto problematikou.
Využití steviosidů a rebaudiosidů v potravinářském průmyslu v České repbulice a v Evropské unii
PRAYER, Radek
Hlavním cílem této práce bylo rešeršně zpracovat možnost využití steviol-glykosidů v potravinách v rámci České republiky a Evropské unie v období od roku 2000 se zaměřením na legislativu a na nepotravinářské využití. Na základě článků z odborných časopisů a dostupných legislativních předpisů je zřejmé, že stévie je rostlina s velkým potenciálem nahradit alespoň část současných sladidel. stévii je možné využít i v kosmetických přípravcích a/nebo ve zdravotnictví, protože obsahuje látky, které jsou pro zdraví prospěšné. Legislativa platná v současné době na území Evropské unie a České republiky povoluje v potravinářství využití steviol-glykosidů ve vysoké čistotě. Použití rostliny stévie a/nebo jejích částí jako potraviny povoleno není.
Potraviny nového typu na českém trhu
MIKLOŠOVÁ, Katarína
Obsahem bakalářské práce je seznámení s problematikou potravin nového typu (dále jen PNT). Práce ukazuje jak vypadá legislativa upravující PNT, schvalování, uvádění do oběhu, zdravotní nezávadnost. Dále práce uvádí informace o geneticky modifikovaných organismech, popisuje nové technologie v potravinářství- nanotechnologie. Obsahem práce je také zjišťování povědomí spotřebitelů a maloobchodních prodejců o dané tématice.
Substituce řepného cukru rostlinou Stevia rebaudiana a její vliv na senzorickou jakost vybraných výrobků.
PEŠTA, Antonín
Hlavním cílem této práce bylo u vybraných výrobků nahradit řepný cukr rostlinným sladidlem z rostliny Stevia Rebaudiana Bertoni a posoudit vliv této náhrady na senzorické vlastnosti výsledných produktů. Bylo vyrobeno celkem deset druhů višňových džemů a v každém byla použita jiná kombinace sladidel. Jako sladidlo byl použit řepný cukr a extrakty z lístků Stevie. Tyto extrakty jsou až 400x sladší než běžně používaný řepný cukr. Tyto džemy byly podrobeny senzorické analýze a výsledky byly graficky zpracovány. Z výsledků vyplýva, že Stevie na senzorické vlastnosti jistý specifický dopad způsobila.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.