Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 77 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Podnikatelský záměr - založení výrobního podniku
Houšťava, Jiří ; Gryč, Jan (oponent) ; Heralecký, Tomáš (vedoucí práce)
Předmětem této diplomové práce je zpracování podnikatelského záměru na založení výrobního podniku. Tento podnik bude působit především v oboru potravinářství. Práce je rozdělena do tří částí, a to na část teoretickou, analytickou a praktickou. V teoretické části jsou popsány teoretické podklady, které souvisí s vypracováním podnikatelského záměru, analytická část je věnována analýze stavu a praktická část obsahuje vlastní návrhy řešení v několika variantách.
Příprava a testování aplikačních forem pro přírodní antimikrobiální látky
Vajglová, Klára ; Bokrová, Jitka (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Cílem a zaměřením této práce bylo studium antimikrobiálních a antioxidačních účinků extraktu hřebíčku, kopřivy, šalvěje, heřmánku, rozmarýnu, černého bezu, levandule a lysozymu a porovnání jejich vlivu na grampozitivní a gramnegativní bakterie. V teoretické části je stručně charakterizován lysozym, polyfenoly, flavonoidy a vybrané kmeny mikroorganismů. V experimentální části, byly charakterizovány bylinky vykazující antimikrobiální a antioxidační účinek. Dále byly připraveny částice, u nichž byla stanovena enkapsulační účinnost, přičemž u některých bylinek bylo dosaženo účinnosti až 80 %. Stabilita připravených liposomů byla testována v modelovém trávicím procesu a po týdenní a měsíční inkubační době v modelových potravinách. Antimikrobiální aktivita se testovala na zástupcích gramnegativních i grampozitivních bakterií. Na grampozitivní bakterie spíše působily lépe čisté extrakty a liposomy s obsahem bylinek, zatímco na gramnegativní kmeny měl vyšší účinek lysozym. Připravené antimikrobiální částice jsou vhodné pro použití zejména v potravinářském průmyslu.
Vliv různých potravin na viabilitu a růst probiotických bakterií
Vajglová, Klára ; Němcová, Andrea (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Cílem a zaměřením této práce bylo studium vlivu potravin a nápojů na viabilitu a růst probiotických bakterií. Vliv potravin a nápojů byl testován na monokulturách Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium breve a na směsné kultuře probiotických mikroorganismů. V experimentální části pak byly probiotické kultury inkubovány ve vybraných potravinách a nápojích. Následně pak byly podrobeny vlivům simulovaného trávicího traktu. U některých probiotických kultur docházelo i během inkubace v trávicím traktu k nárůstu viabilních buněk. Nárůst buněk vykazovaly potraviny, které obsahovaly vyšší obsah cukrů a tuků nebo jejich vhodnou kombinaci. Jejich nárůst byl v některých případech až čtyřnásobný. Na základě výsledků je možné říci, že směsné probiotické kultury mají lepší předpoklady pro udržení dostatečného množství viabilních buněk i během trávicího procesu a že probiotické mikroorganismy je lepší konzumovat během jídla než je jen s nápojem.
Monitorovací zařízení pro kvasné procesy využívající termodynamické senzory
Jáneš, Pavel ; Búran, Martin (oponent) ; Adámek, Martin (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřena na návrh a realizaci prototypu zařízení, které má sloužit k monitorování kvasných procesů v potravinářství pomocí termodynamických senzorů. Práce obsahuje stručný popis kvasných procesů v potravinářství a také možné metody jejich monitorování. Dále se zabývá principem termodynamického senzoru a popisem mikrokontroléru ESP32, který je jádrem prototypu. Následně se zabývá návrhem prototypu včetně obslužného programu pro ESP32, který je schopen monitorovat kvasný proces pomocí dvojice termodynamických senzorů a dle nastavení uživatelem naměřená data zasílat na cloudovou službu ThingSpeak, do osobního počítače a případně je ukládat do paměti Flash. Dále se práce zabývá testováním výsledného prototypu při experimentálních měřeních, při kterých byly s prototypem monitorovány kvasné procesy.
Chlorofyl a jeho význam pro zdraví
Hübnerová, Amálie
Tato bakalářská práce se zabývá chlorofylem a jeho významem pro zdraví. Zaměřuje se na popis stavby chlorofylu jako rostlinného pigmentu a organely chloroplastu, ve které se vyskytuje. Jsou zde popsány vlastnosti, které jsou důležité pro fotosyntézu. Byla prozkoumána jeho aplikace v potravinářství a vliv na zdraví jako antioxidantu nebo použití při prevenci chronických chorob jako je rakovina, Diabetes mellitus a Trimethylaminurie. Dokonce byl zjištěn účinek chlorofylu jako nového antivirotika proti COVID-19.
Studium produkce lakázy vybranými druhy hub
Ovchynnikova, Oleksandra
Význam lignin-degradujících hub a jejich lignolytických enzymů je celosvětově oceňován zejména kvůli jejich možnému použití v řadě průmyslových odvětví. Tato bakalářská práce je zaměřena na studium možností produkce extracelulárních lignolytických enzymů houbami hnědé hniloby. V literární rešerši jsou charakterizované vybrané kmeny hub hnědé hniloby a jejích nejprostudovanější lignolytické enzymy. Dále jsou shrnuty možnosti využití lakázy v různých průmyslových odvětvích zejména v potravinářství. V průběhu submerzní kultivace po dobu 24 dní byla sledována aktivita lignolytických enzymů produkovaných houbami Laetiporus sulphureus, Serpula lacrymans, Gloeophyllum sepiarium, Phaeolus schweinitzii a Laetiporus montanus. Spektrofotometricky byla měřena aktivita lakázy, ligninperoxidázy a Mn-dependentní peroxidázy. U všech enzymů byla nejvyšší aktivita pozorována 12. den. Vybrané houby vykazovaly nejvyšší aktivitu v případě liginperoxidázy. Nejvyšší hodnoty měli Laetiporus sulphureus a Gloeophyllum sepiarium. Bylo zjištěno, že enzymatická aktivita hub je závislá na geografické poloze a konkrétním stanovišti. Hodnoty stejného kmene odebraného z různých míst byli odlišné.
Cobbova-Douglasova a Sato produkční funkce pro vybraná odvětví ČR
Franek, Jiří
Bakalářská práce se věnuje odhadu parametrů Cobbovy–Douglasovy a Satoovy produkční funkce pro odvětví maloobchodu, potravinářství a strojírenství v ČR. Zkoumaná data byla reálná podniková data získaná z databáze Amadeus. K odhadu produkčních funkcí bylo využito jak metody nejmenších nelineárních čtverců (NLS), tak metody nejmenších lineárních čtverců (OLS) a k vytvoření těchto odhadů byl využit statistický software Gretl. Odhadnuté parametry byly srovnány s teoretickými předpoklady a jejich hodnoty byly interpretovány. Pro ilustraci odhadnutých produkčních funkcí byly vytvořeny mapy izokvant. Celkové výsledky a zjištění byly shrnuty a srovnány v kapitole diskuze a byly porovnány s výsledky obdobných prací.
Formulace podnikatelského záměru malého výrobního podniku
Ryant, Pavel
Bakalářská práce se zabývá sestavením podnikatelského záměru na založení výrobního podniku. Jedná se o malý rodinný podnik, který má zájem přinést do oblasti pekárenství a cukrářství v regionu Vysočina nové jedinečné výrobky za použití dovedností, vybavení a prostor, které mají zakladatelé předem k dispozici.
Nové směry v technologii mražených krémů
Pastorková, Dominika
Bakalářská práce je zaměřena na výrobu mražených krémů a zmrzlin. Popisuje druhy použitých surovin a jejich vliv na jakost výsledného produktu. Mražené krémy se dle legislativy rozdělují na několik druhů, buď podle množství nebo typu suroviny. Zároveň se práce krátce věnuje historii vzniku zmrzliny a postupnému rozvíjení jed-notlivých technologií, které usnadnily nynější výrobu. Dále jsou zde zmíněny moderní způsoby zpracování mraženého krému, včetně nově použitých surovin. Nakonec práce popisuje současné trendy v servírování jakýchkoli mražených dezertů (gelato, mražený jogurt).

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 77 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.