Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Geneticky modifikované potraviny
Tuzová, Kristýna
Diplomová práce Geneticky modifikované potraviny pojednává o geneticky modifiko-vaných potravinách v rámci České republiky, Evropské unie (EU) a ve světě. Cílem práce bylo prozkoumat povědomí studentů a široké veřejnosti České republiky a Ra-kouska o geneticky modifikovaných potravinách a přiblížit klady a zápory geneticky modifikovaných potravin. K vyhodnocení současného stavu geneticky modifikovaných potravin byla použita metoda literární rešerše a komparativní metoda. V experimentální části diplomové práce byla využita metoda skupinového brainstormingu a SWOT ana-lýza získaných údajů za účelem stanovení hlavních výhod a nevýhod spojených s geneticky modifikovanými potravinami. Pomocí dotazníkového šetření byly shromáž-děny informace o postoji zájmových skupin ke geneticky modifikovaným potravinám. Z výsledků vyplývá, že informovanost a postoj široké veřejnosti a studentů se liší v rámci České republiky a Rakouska.
Geneticky modifikované organizmy v potravinách
Košíková, Romana
Moje bakalářská práce Geneticky modifikované organismy v potravinách se zabývá přiblížením Geneticky modifikovaných organismů co se týče plodin, živočichů a mikroorganismů a jejich využitím ve světe. Cílem bylo přiblížit pozitiva a negativa spojena s využíváním GMO. V práci je uvedena platná legislativa a označovaní potravin obsahujících GMO.
Genové manipulace trehalosového metabolismu a zvyšování odolnosti rostlin k abiotickým stresům
Hamet, Jaromír ; Lipavská, Helena (vedoucí práce) ; Hála, Michal (oponent)
Genetické modifikace zemědělských plodin jsou v dnešní době již běžně využívány v boji proti škůdcům a plevelům. Čím dál tím častěji se také objevují snahy využít genetické modifikace i ke zvýšení odolnosti k abiotickým stresům, které celosvětově ovlivňují výnosy mnohem více než stresy biotické. Jednou z intenzivně studovaných možností jak zvýšení stresové tolerance dosáhnout, je manipulace s trehalosovým metabolismem. Tato práce shrnuje dosavadní poznatky o ochranných účincích trehalosy v buňkách a zabývá se přirozenou signální funkcí trehalosy a meziproduktu její syntézy trehalosa-6-fosfátu u rostlin. Dále popisuje již dosažené úspěchy při zvyšování odolnosti rostlin k abiotickým stresům pomocí genetických zásahů do trehalosového metabolismu, ale i doprovodné problémy. V závěru je pak zhodnocen potenciál využití této metody do budoucna.
Potenciál a rizika geneticky modifikovaných plodin
Svobodová, Pavla
Tato práce řeší problematiku geneticky modifikovaných plodin z hlediska hospodářského, environmen-tálního a etického. Cílem této práce je seznámit čtenáře s riziky a potenciálem geneticky modifikovaných plodin u nás v České republice i ve světě s důrazem na silné a slabé stránky a vlastnosti těchto plodin. Zvolené téma jsem zpracovala pomocí literární rešerše a zdokumentování aktuální situace. V řešení bylo použito metody srovnávací, vyhodnocena aktuální situace a provedena analýza. Přínosem této práce je shrnutí informací o geneticky modifikovaných plodinách. Na základě zjištěných údajů si čtenář může odvodit představu o rozvoji a vlivu geneticky modifikovaných plodin na lidstvo, zvířata a životní prostředí.
Budoucnost potravin a jejich etické souvislosti
Tuzová, Kristýna
Bakalářská práce Budoucnost potravin a jejich etické souvislosti pojednává o geneticky modifikovaných organismech (GMO) ve vztahu k zabezpečení potravinové soběstačnosti v České republice a Evropské unii (EU). Cílem bylo přiblížit a srovnat výhody i nevýhody spojené se zaváděním GMO do přirozeného prostředí především z etického hlediska a z pohledu platné legislativy. Z výsledků studie vyplývá, že geneticky modifikované organismy mají potenciál zvýšit potravinovou soběstačnosti jednotlivých států, díky zvýšené zemědělské produkci a současně mohou pozitivně i negativně ovlivnit životní prostředí a lidské zdraví.
Analysis of the WTO Dispute on Trade with GMOs
Everett, Kirstin Elizabeth ; Štěrbová, Ludmila (vedoucí práce) ; Zamykalová, Miroslava (oponent)
V roce 2003 se USA obrátily oficiálně na WTO se stížností proti Evropským společenstvím ohledně zákazu dovozu geneticky modifikovaných obilovin do EU se zdůvodněním neexistence vědeckého důkazu pro tento zákaz, který vytvořil překážku obchodu. Po jednom z nejdelších sporů v historii WTO, organ pro řešení sporů potvrdil stížnost USA jako opodstatněnou a zhodnotil zákaz dovozu jako překážku volného obchodu. Protichůdné závěry výzkumu bezpečnosti geneticky modifikovaného obilí dale zkomplikovaly tuto záležitost a mnoho států EU doposud zakazuje -- v rozporu s pravidly WTO -- dovoz geneticky modifikovných obilovin.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.