Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Potravní chování skorce vodního (Cinclus cinclus) na tocích okresu Tachov
LIŠKA, Martin
V první části práce byly srovnány charakteristiky (fyzikální, environmentální, potravní nabídka) předpokládaných loveckých a kontrolních stanovišť v rámci teritoria skorce. Ve druhé části byly analyzovány vztahy mezi potravní nabídkou a ostatními charakteristikami teritoria. Ve třetí části byly analyzovány vztahy mezi jednotlivými typy sledovaného chování. Ve čtvrté části byly analyzovány vztahy mezi podílem času věnovaného loveckému chování a charakteristikami příslušného stanoviště. V poslední, páté části byly analyzovány vztahy mezi tělesnými rozměry odchycených ptáků a charakteristikami teritoria (fyzikálně-environmentální, potravní).
Potravinová bezpečnost a základní plodiny
Čermáková, Lenka ; Milerová Prášková, Dagmar (vedoucí práce) ; Jančák, Vít (oponent)
V dnešní době, kdy velkým tempem roste populace především v méně rozvinutých zemích, je hlad a chudoba problémem obrovských rozměrů. Kvůli zmírňování a odstraňování hladu byl vytvořen koncept potravinové bezpečnosti, který popisuje ideální stav, jehož je třeba dosáhnout. Záměrem první části práce je přiblížení samotného konceptu a představení čtyř pilířů, protože díky jejich naplnění může koncept fungovat v praxi. S potravinovou bezpečností je úzce spojená produkce základních plodin, proto druhá část práce je zaměřená na plodiny, které hrají roli v naplňování konceptu potravinové bezpečnosti. Těmi plodinami jsou rýže, kukuřice, brambor a pšenice. K naplnění konceptu dojde tehdy, kdy jsou všechny čtyři pilíře splněny zároveň. V cestě stojí mnoho překážek, od ekonomických po klimatické. Je potřeba se změnám přizpůsobit, ať už změnou v zemědělství (více mechanizace a elektrifikace) nebo zlepšením podmínek samotných zemědělců. Zlepšení infrastruktury umožní rozšířit základnu spotřebitelů a tím zvýšení příjmů. Výsledkem je, že se všechno odvíjí od samotných plodin. Na začátku je důležitý výběr osiva, dále pěstovat plodinu, která dokáže zajistit příjem a nebude její pěstování na úkor živobytí zemědělců. Zamezení znehodnocení potravin při špatném skladování nebo výrobě, dokáže zachránit velké množství...
Fenotypová plasticita vybraných druhů vodního hmyzu
DUDOVÁ, Pavla
Fenotypová plasticita je schopnost jednoho genotypu produkovat více fenotypů v závislosti na podmínkách prostředí. Fenotyp jedince může ovlivňovat řada faktorů. Cílem této práce je zhodnotit dosavadní znalosti o fenotypové plasticitě vodního hmyzu s důrazem na roli teploty a množství potravní zdrojů. Rešerše je doplněna laboratorním experimentem zkoumajícím vliv teploty a množství dostupné potravy na růst a vývoj potápníka druhu Acilius canaliculatus (Coleoptera: Dytiscidae). Výsledky jsou diskutovány v souvislosti s koncepty teplotně podmíněné velikost těla (tzv. temperature-size rule) a vývojové izomorfie.
Fenotypová plasticita vybraných druhů vodního hmyzu
DUDOVÁ, Pavla
Fenotypová plasticita je schopnost jednoho genotypu produkovat více fenotypů v závislosti na podmínkách prostředí. Fenotyp jedince může ovlivňovat řada faktorů. Cílem této práce je zhodnotit dosavadní znalosti o fenotypové plasticitě vodního hmyzu s důrazem na roli teploty a množství potravní zdrojů. Rešerše je doplněna laboratorním experimentem zkoumajícím vliv teploty a množství dostupné potravy na růst a vývoj potápníka druhu Acilius canaliculatus (Coleoptera: Dytiscidae). Výsledky jsou diskutovány v souvislosti s koncepty teplotně podmíněné velikost těla (tzv. temperature-size rule) a vývojové izomorfie.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.