Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Prvková analýza vybraných druhů bylinných čajů
Adámková, Petra ; Hraníček, Jakub (vedoucí práce) ; Šíma, Jan (oponent)
V této bakalářské práci byly stanovovány koncentrace hořčíku, draslíku, manganu, zinku, mědi, chromu, kadmia a olova ve vybraných bylinných čajích a jejich nálevech. Pro analýzu byly vybrány čaje od dvou konkurenčních výrobců na českém farmaceutickém trhu. Cílem této práce bylo vzájemné porovnání vybraných vzorků čajů z hlediska jejich prvkového obsahu. Byla provedena orientační studie vlivu teploty vody a doby louhování pro uvolnění prvků do roztoku při přípravě nálevu. V použité metodice byly zahrnuty rozklad v mikrovlnném zařízení za přítomnosti kyseliny dusičné a analýza složení připravených roztoků pomocí techniky hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem. Ve výsledcích bylo prokázáno, že obsahy prvků se liší podle druhu rostliny i podle výrobce. Dále bylo prokázáno, že na uvolnění prvků do roztoku má větší vliv doba louhování než teplota vody. V této práci bylo také ověřeno, že použitá metoda hmotnostní spektrometrie byla díky nízkým limitům detekce vhodná pro stanovení koncentrací všech vybraných kovů. Klíčová slova Hmotnostní spektrometrie, indukčně vázané plazma, bylinné čaje, kovy, mikrovlnný rozklad
Determination of selected elements in coffee samples using ICP-MS method
Švecová, Pavla ; Hraníček, Jakub (vedoucí práce) ; Červený, Václav (oponent)
CZ Bakalářská práce se zabývá stanovením vybraných stopových prvků (mangan, železo, měď, zinek) ve vzorcích mleté a instantní kávy. Byly analyzovány čtyři vzorky mleté kávy a jeden vzorek instantní kávy. Vzorky byly rozloženy mikrovlnným rozkladným zařízením a analyzovány metodou hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem z hlediska prvkového obsahu. Kromě stanovení celkového množství vybraných prvků ve všech vzorcích kávy, byly pro jeden vzorek mleté kávy uskutečněny dva dodatečné experimenty, u kterých bylo cílem sledování vlivu doby louhování kávy ve vroucí vodě a vlivu teploty vody na prvkový obsah výluhů. Obsah stopových prvků v analyzovaných vzorcích vykazuje poměrně široké rozmezí koncentrací. Koncentrace kovů představují následující rozmezí: mangan 7,58 - 34,4 µg/g, měď 0,21 - 13,6 µg/g, zinek 1,58 - 5,35 µg/g a železo 12,2 - 55,8 µg/g. Obecně nejmenší obsah prvků byl pozorován v případě instantní kávy, která díky tomu není vhodným zdrojem stopových prvků pro člověka. Jeden vzorek mleté kávy byl podroben dvěma extrakčním experimentům ve vodě. Získané výsledky pro oba experimenty ukazují, že množství prvků v mleté kávě převyšuje vyextrahované množství ve výluzích. Sledováním vlivu doby louhování bylo zjištěno, že se zvyšující dobou louhování roste i množství vyextrahovaného prvku,...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.