Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Kokosový olej ve výživě člověka
Janoušková, Kateřina ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Práce se zabývá kokosovým olejem, jeho výrobou, vlastnostmi, složením a jeho vlivem na zdraví člověka. Nejvíce se zaměřuje na jednu jeho důležitou složku a to kyselinu laurovou, která patří mezi jeho mastné kyseliny a tvoří asi plovinu jejich množství v kokosu. Věděcké studie ukazují, že většinu zajímavých vlastností má kokosový olej především díky jeho složení mastných kyselin.
Vliv přídavku mikrobiálního nebo rostlinného oleje na účinnost kosmetických produktů
Kovářová, Karolína ; Hoová, Julie (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá vlivem přídavku a profilu mastných kyselin lipidických aktivních látek na účinnost kosmetických emulzí ve směru hydratace pokožky a vstřebatelnosti. Jako aktivní látky byly použity kokosový a makadamiový olej, které jsou častými kosmetickými surovinami, a mikrobiální olej, který byl připraven v rámci této práce. Pro nadprodukci mikrobiálních lipidů byly testovány čtyři kmeny oleogenních kvasinek rodu Metschnikowia v různých kultivačních médiích. Na základě výsledků plynové chromatografie byl vybrán kvasinkový kmen Metschnikowia pulcherrima (149). Jako kultivační médium bylo vybráno médium s obsahem moštu jako zdrojem uhlíku a s 10% obsahem chloridu sodného, který vyvolával osmotický stres kvasinek. Byly připraveny kosmetické emulze s různými koncentracemi aktivních látek. Tyto emulze pak byly testovány senzorickou analýzou a po jejich nanesení byla pokožka analyzována kožní kamerou, která měřila deskvamaci a kožní maz. Míra deskvamace přímo souvisí s hydratací pokožky a míra kožního mazu odráží schopnost emulze se vstřebat do pokožky. Bylo zjištěno, že pokud uživatel není zvyklý hydratační kosmetické emulze aplikovat pravidelně, ale pouze tímto způsobem řeší okamžitý problém suché pokožky, je výhodné použít emulzi s obsahem aktivní látky 5,0 % a více. Účinné rostlinné oleje jsou však obvykle v komerčně dostupných hydratačních krémech zastoupeny v menších koncentracích. Dále bylo zjištěno, že mikrobiální olej by mohl být velmi zajímavou kosmetickou surovinou.
Nasycené mastné kyseliny v rostlinných olejích: zdroje a vliv na lidské zdraví
Jašková, Jana
Tato bakalářská práce se zabývá rostlinnými oleji, které obsahují vyšší podíl nasycených mastných kyselin. Cílem bylo zjistit jejich zdroje a vliv na lidské zdraví. Jedná se o literární rešerši, která popisuje zařazení nasycených mastných kyselin mezi lipidy a informuje o nejvýznamnějších nasycených mastných kyselinách. Dále vymezuje nejčastější rostlinné oleje s převažující stearovou, palmitovou nebo laurovou kyselinou. V neposlední řade popisuje jejich pěstování a následné zpracování na výrobu oleje. V závěru práce jsou formulovány onemocnění spojené s nasycenými mastnými kyselinami, zejména zvýšení hladiny LDL cholesterolu a jeho vliv na lidské zdraví. Celkově téma lipidů a nasycených mastných kyselin není zcela prozkoumáno a objevují se rozporuplné studie o tom, jak působí na lidské zdraví a jak by se měli omezit v lidské stravě.
Porovnání zastoupení mastných kyselin u přírodních a bio jedlých rostlinných olejů
Pevná, Markéta
Ve své bakalářské práci se zabývám zejména složením olejů. Věnuji se jejich významu v lidském těle a procesu jejich výroby. Popisuji také strukturu mastných kyselin a roli lipidů v metabolismu. Pro analýzu v experimentální části jsem si vybrala pět různých BIO a nebio olejů, které porovnávám z hlediska složení mastných kyselin pomocí plynové chromatografie. Z výsledků celkového obsahu mastných kyselin lze konstatovat, že mandlový olej obsahoval v bio i nebio variantě 0,97g/g, olej z hroznových jader v bio i nebio variantě 0,99 g/g, kokosový olej v bio variantě 0,33 g/g a v nebio variantě 0,64 g/g, pupalkový olej v bio variantě 0,92 g/g a v nebio variantě 0,96 g/g a arganový olej v bio variantě 0,91 g/g a v nebio variantě 0,98 g/g.
Kokosový olej ve výživě člověka
Janoušková, Kateřina ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Práce se zabývá kokosovým olejem, jeho výrobou, vlastnostmi, složením a jeho vlivem na zdraví člověka. Nejvíce se zaměřuje na jednu jeho důležitou složku a to kyselinu laurovou, která patří mezi jeho mastné kyseliny a tvoří asi plovinu jejich množství v kokosu. Věděcké studie ukazují, že většinu zajímavých vlastností má kokosový olej především díky jeho složení mastných kyselin.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.