Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Alternative Methods for the Analysis of Structural Changes in Muscle Tissue
Kaspar, Pavel ; Hrabovský, Miroslav (oponent) ; Adam, Vojtěch (oponent) ; Grmela, Lubomír (vedoucí práce)
In this dissertation the topic of structural change analysis of muscle tissue and the methodical approach to this measurement is explored. Even though a considerable number of detection methods for the evaluation of specific changes in muscles exist, especially in the meat intended for consumption, the vast majority focuses only on a single process within the tissue and requires complicated approach and expensive instruments. The topic of this work is therefore not finding more precise and specific means of analysis, than the already existing ones, but rather to select an alternative approach to the given problematic. Part of the explored approach is also the endeavor to find a way to bypass the technological requirements while staying as close to the informational value of the high end methods as possible. To this end an informational base of theoretical knowledge and the experience in experimental approaches in the field of physics, optics and biological tissues and processes is required. The three main approaches described in this work are based on the acquired information throughout the research of the topic and understanding of the basic workings of muscle tissue. The methods created for this thesis make use of photons in the transmission and reflection measurement setup. By observing the changes in absorption, dispersion and polarization of the light after the interaction with muscle tissue sample the other optical parameters are evaluated, including the refractive index and optical anisotropy. The identification of changes in optical parameters together with the Monte Carlo simulation allows for distinction between fresh, aged, dried, frozen and thawed, and refrozen and thawed samples.
Analýza proteinů a jejich změn v biologických tkáních
Rudl Kulhavá, Lucie
(CZ) Proteiny jsou důležité biologicky aktivní látky organismu, jejich kvalitativní i kvantitativní složení rozhoduje o funkcích živého organismu. Analýzy proteinů v biologickém materiálu jsou významnou součástí biologického a lékařského výzkumu. Tato dizertace je věnována optimalizaci přípravy vzorků - biologického materiálu, a to zpracování vzorků v preanalytické fázi a jejich přípravě pro vlastní analýzy a zavádění nových postupů v jejich přípravě pro příslušné analýzy. U jednotlivých biologických materiálů byly vždy optimalizovány podmínky použitých analytických metod jednorozměrné a dvourozměrné gelové elektroforézy a hmotnostní spektrometrie. Získané výsledky byly statisticky zpracovány a navrženy další možné přístupy k výzkumu zmíněných problematik. Hlavním studovaným biologickým materiálem byla lidská slina a to s ohledem na orální zdraví. Byla provedena srovnávací studie vzorků lidské sliny, která byla získána od lidí se sanovanou (ošetřenou) denticí a lidí se zdravou denticí. Bylo studováno složení sedimentu (část vzorku celkové sliny získán centrifugací) ve vztahu k zubnímu kazu. Byly nalezeny odlišné exprese identifikovaných proteinů ve sledovaných skupinách lidí se sanovanou a zdravou denticí. Pomocí přístupu label-free kvantifikace byly prokázány rozdíly v proteinovém zastoupení ve...
Analýza proteinů a jejich změn v biologických tkáních
Rudl Kulhavá, Lucie
(CZ) Proteiny jsou důležité biologicky aktivní látky organismu, jejich kvalitativní i kvantitativní složení rozhoduje o funkcích živého organismu. Analýzy proteinů v biologickém materiálu jsou významnou součástí biologického a lékařského výzkumu. Tato dizertace je věnována optimalizaci přípravy vzorků - biologického materiálu, a to zpracování vzorků v preanalytické fázi a jejich přípravě pro vlastní analýzy a zavádění nových postupů v jejich přípravě pro příslušné analýzy. U jednotlivých biologických materiálů byly vždy optimalizovány podmínky použitých analytických metod jednorozměrné a dvourozměrné gelové elektroforézy a hmotnostní spektrometrie. Získané výsledky byly statisticky zpracovány a navrženy další možné přístupy k výzkumu zmíněných problematik. Hlavním studovaným biologickým materiálem byla lidská slina a to s ohledem na orální zdraví. Byla provedena srovnávací studie vzorků lidské sliny, která byla získána od lidí se sanovanou (ošetřenou) denticí a lidí se zdravou denticí. Bylo studováno složení sedimentu (část vzorku celkové sliny získán centrifugací) ve vztahu k zubnímu kazu. Byly nalezeny odlišné exprese identifikovaných proteinů ve sledovaných skupinách lidí se sanovanou a zdravou denticí. Pomocí přístupu label-free kvantifikace byly prokázány rozdíly v proteinovém zastoupení ve...
Analýza proteinů a jejich změn v biologických tkáních
Kulhavá, Lucie ; Mikšík, Ivan (vedoucí práce) ; Coufal, Pavel (oponent) ; Bílková, Zuzana (oponent)
(CZ) Proteiny jsou důležité biologicky aktivní látky organismu, jejich kvalitativní i kvantitativní složení rozhoduje o funkcích živého organismu. Analýzy proteinů v biologickém materiálu jsou významnou součástí biologického a lékařského výzkumu. Tato dizertace je věnována optimalizaci přípravy vzorků - biologického materiálu, a to zpracování vzorků v preanalytické fázi a jejich přípravě pro vlastní analýzy a zavádění nových postupů v jejich přípravě pro příslušné analýzy. U jednotlivých biologických materiálů byly vždy optimalizovány podmínky použitých analytických metod jednorozměrné a dvourozměrné gelové elektroforézy a hmotnostní spektrometrie. Získané výsledky byly statisticky zpracovány a navrženy další možné přístupy k výzkumu zmíněných problematik. Hlavním studovaným biologickým materiálem byla lidská slina a to s ohledem na orální zdraví. Byla provedena srovnávací studie vzorků lidské sliny, která byla získána od lidí se sanovanou (ošetřenou) denticí a lidí se zdravou denticí. Bylo studováno složení sedimentu (část vzorku celkové sliny získán centrifugací) ve vztahu k zubnímu kazu. Byly nalezeny odlišné exprese identifikovaných proteinů ve sledovaných skupinách lidí se sanovanou a zdravou denticí. Pomocí přístupu label-free kvantifikace byly prokázány rozdíly v proteinovém zastoupení ve...
Alternative Methods for the Analysis of Structural Changes in Muscle Tissue
Kaspar, Pavel ; Hrabovský, Miroslav (oponent) ; Adam, Vojtěch (oponent) ; Grmela, Lubomír (vedoucí práce)
In this dissertation the topic of structural change analysis of muscle tissue and the methodical approach to this measurement is explored. Even though a considerable number of detection methods for the evaluation of specific changes in muscles exist, especially in the meat intended for consumption, the vast majority focuses only on a single process within the tissue and requires complicated approach and expensive instruments. The topic of this work is therefore not finding more precise and specific means of analysis, than the already existing ones, but rather to select an alternative approach to the given problematic. Part of the explored approach is also the endeavor to find a way to bypass the technological requirements while staying as close to the informational value of the high end methods as possible. To this end an informational base of theoretical knowledge and the experience in experimental approaches in the field of physics, optics and biological tissues and processes is required. The three main approaches described in this work are based on the acquired information throughout the research of the topic and understanding of the basic workings of muscle tissue. The methods created for this thesis make use of photons in the transmission and reflection measurement setup. By observing the changes in absorption, dispersion and polarization of the light after the interaction with muscle tissue sample the other optical parameters are evaluated, including the refractive index and optical anisotropy. The identification of changes in optical parameters together with the Monte Carlo simulation allows for distinction between fresh, aged, dried, frozen and thawed, and refrozen and thawed samples.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.