Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 14 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stanovení autenticity různých typů potravinářských produktů s ovocnou složkou pomocí molekulárních a instrumentálních metod
Pecháček, Michal ; Němcová, Andrea (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Diplomová práce byla zaměřena na stanovení autenticity různých typů potravinářských produktů s ovocnou složkou pomocí molekulárních a instrumentálních technik. Práce byla rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část práce byla zaměřena na falšování potravin, metody stanovení autenticity potravin, analyzované druhy nebo technologie výrob jednotlivých potravinářských produktů, které byly v rámci práce analyzovány. Tato část byla rovněž zaměřena na molekulární a instrumentální techniky, které jsou v současnosti využívány právě pro stanovení autenticity potravin. Praktická část diplomové práce byla rozdělena na molekulární a instrumentální část. V rámci molekulární části byla provedena izolace DNA s využitím izolačního kitu EliGene Plant DNA Isolation kit. Největší problém v případě izolace představovaly inhibiční látky, jako jsou polysacharidy. Proto byla v rámci izolace zařazena metoda s využitím inkubace s pektinázou. Vyizolovaná DNA byla následně podrobena PCR, u vzniklých PCR produktů byla pro ITS2 primery, sloužící pro důkaz rostlinné DNA provedena analýza křivek tání. V případě druhově specifických primerů BAS1 a Pa3LTP se kterými bylo pracováno v rámci diplomové práce byly tyto specifické produkty podrobeny vysokorozlišovací analýze křivek tání HRM. U HRM byly sledovány zejména teploty tání specifických produktů, ta byla stanovena na 78,4 °C pro specifický produkt primerů BAS1 a na 86,43 °C pro specifický produkt primerů Pa3LTP. Závěrem byly specifické produkty PCR podrobeny gelové elektroforéze na agarózovém gelu V případě ITS2 primerů, které sloužily pro ověření amplifikovatelnosti rostlinné DNA, byl detekován band o velikosti 500 bp, v případě druhově specifických primerů BAS1 a Pa3LTP pak byly detekovány bandy o velikosti 100-150 bp. V rámci instrumentální části práce pak byla provedena HPLC/PDA analýza fenolických látek. Jako nejvhodnější postup byl pro analýzu fenolických látek zvolen postup s přečištěním pomocí ethanolu bez zakoncentrování. V závěru práce byly porovnány jednotlivé metody mezi sebou. Zároveň byl sledován vliv matrice na celkové stanovení autenticity potravin. Zatímco molekulární techniky by bylo možné využít pro stanovení autenticity potravin tak, že by byla stanovena přítomnost druhové DNA, instrumentální techniky by byly spíše vhodnější pro odhalení falšování potravin a pro detekci specifických látek.
Parní kotel na dřevní štěpku 25t/h, 5,5MPa, 475°C
Pecháček, Michal ; Kohout, Přemysl (oponent) ; Skála, Zdeněk (vedoucí práce)
Práce se věnuje návrhu parního roštového kotle o výkonu 25 t/h, s parametry výstupní páry p = 5,5 MPa, t = 475 °C a teplotou napájecí vody 105 °C. Jedná se o kotel s přirozenou cirkulací vody výparnými plochami, jehož palivem kotle je dřevní štěpka. Návrh je tvořen stechiometrickými výpočty, stanovením účinností kotle, následně tepelnými výpočty a stanovením geometrických parametrů kotle a jeho teplosměnných ploch. Součástí práce je výkres kotle.
Autosalon TOPCENTRUM v Hodoníně, řešení technologické etapy hrubá vrchní stavba.
Pecháček, Michal ; Nečasová, Barbora (oponent) ; Kovářová, Barbora (vedoucí práce)
Tato balalářská práce řeší stavebně technologickou etapu hrubé vrchní stavby vybrané části autosalonu TOP CENTRUM car v Hodoníně. Tento objekt má 3 podlaží, z nichž jedno je podzemní a dvě nadzemní. Zájmová lokalita je umístěna v rovinatém terénu v průmyslové zóně. Nosný systém budovy je tvořen ocelovými skelety a doplňkovými nosnými zděnými konstrukcemi z cihel POROTHERM. Stropní konstrukce je v jedné části vytvořena pomocí prefabrikovaných předpjatých železobetonových panelů, v části druhé pomocí ocelové konstrukce. Nosnou konstrukci střechy potom tvoří soustavy vazníků a vaznic a ocelové válcované nosníky typu IPE. Stavebně technologická studie hrubé vrchní stavby obsahuje technickou zprávu, plán dopravních tras, technologický předpis pro provedení ocelové nosné svislé konstrukce a vybrané části střešní konstrukce, kontrolní a zkušební plán pro tyto činnosti, řešení organizace výstavby, časový plán a rozpočet etapy, katalog strojů a bezpečnost práce.
QUADRIO - Nákupní cetrum Praha. Stavebně technologická příprava stavby.
Pecháček, Michal ; Sedlák,, Petr (oponent) ; Kovářová, Barbora (vedoucí práce)
Tato diplomová práce řeší stavebně technologickou přípravu stavby administrativně-obchodně-bytového komplexu Quadrio v Praze. Objekt Quadrio je tvořen 6 samostatnými, vzájemně propojenými budovami se společným podzemním, tvořeným čtyřmi suterény. První a druhé podzemní podlaží, přízemí a první patro slouží jako obchodní plochy a pasáže, v dalších nadzemních podlažích jsou kanceláře. Objekt D je bytový. Ve společných suterénech je výstup a část technologie metra, parkovací stání pro osobní automobily, zásobování a technické zázemí objektů. Stavebně technologická příprava stavby obsahuje technickou zprávu, technologické předpisy, řešení zásad organizace výstavby a zařízení staveniště, časové vazby, bezpečnost a ochranu zdraví při práci a další.
Stanovení aktivních složek a biologických účinků vybraných netradičních cereálií
Pecháček, Michal ; Vysoká, Marie (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Bakalářská práce byla zaměřena na charakterizaci aktivních látek a biologických účinků vybraných netradičních cereálií. V práci byly charakterizovány základní složky netradičních cereálií, jako jsou cukry nebo bílkoviny, dále pak aktivní látky, jako jsou například antioxidanty, fenolické látky nebo -glukany. Tyto látky byly převážně stanoveny pomocí spektrofotometrických analytických metod. Teoretická část práce byla zaměřena obecně na cereálie, stavbu obilného zrna, cereální výrobky a zejména pak na chemické složení cereálií. V rámci této části práce byl vypracován souhrn látek vyskytujících se v obilném zrnu, jako jsou sacharidy, bílkoviny, vitamíny, minerální látky a další tělu prospěšné aktivní látky. V praktické části byly analyzovány vzorky vybraných netradičních cereálií, konkrétně amaranth, čirok, jáhly, kamut, pohanka, quinoa, slzovka a teff. Amaranth, pohanka a jáhly byly analyzovány navíc ve formě vloček. Teff byl analyzován pouze ve formě vloček, čirok a quinoa byly analyzovány i ve svých barevných variantách. Nejprve byly připraveny vodné extrakty těchto vzorků, které byly použity pro stanovení antioxidační aktivity, stanovení celkových fenolických látek a flavonoidů. Pro stanovení sacharidů byly použity hydrolyzované vzorky a pro další základní stanovení byly využity vzorky v práškové formě. Obecně bylo nejlepších výsledků dosaženo při těchto stanovení u vzorku quinoi, dále pak amaranthu a pohanky. Kromě základních stanovení byl také analyzován obsah -glukanů, který byl v případě vybraných netradičních cereálií velice nízký. Nakonec byly provedeny testy cytotoxicity s využitím humánních buněk. Stanovení bylo provedeno pomocí MTT testů na lidských keratinocytech HaCaT a na lidských buňkách adenokarcinomu tlustého střeva CaCO-2. V poslední části práce byla provedena senzorická analýza 6 vzorků, ze kterých byla připravena mouka a z této mouky byly vyrobeny muffiny, které byly analyzovány a senzoricky hodnoceny.
Energetické využití biomasy pro vytápění RD
Pecháček, Michal ; Štelcl, Otakar (oponent) ; Baláš, Marek (vedoucí práce)
Text se věnuje tématu biomasy a diskutuje její potenciál v oblasti energetického využití při spalování. Jsou zde představeny formy biomasy vhodné ke spalování a typy spalovacích zařízení na biomasu pro vytápění rodinných domů. Text pak nabízí konkrétní příklad s návrhem výpočtu pro vytápění modelového domu biomasou.
Změna palivové základny roštového horkovodního kotle o výkonu 50 MWt z uhlí na zemní plyn
Maštera, Václav ; Pecháček, Michal (oponent) ; Skála, Zdeněk (vedoucí práce)
Cílem této diplomové práce je změna palivové základny horkovodního kotle o výkonu 50MWt z uhlí na plyn. Teplota napájecí vody je 70°C a tlak 2MPa. V první části je vypočtena spotřeba paliva pro stávající stav kotle. Pro zemní plyn byl proveden stechiometrický výpočet a následně proveden tepelný výpočet. V této práci se také posuzuje druh způsobu provozu kotle po změně palivové základny.
Změna palivové základny roštového horkovodního kotle o výkonu 50 MWt z uhlí na zemní plyn
Maštera, Václav ; Pecháček, Michal (oponent) ; Skála, Zdeněk (vedoucí práce)
Cílem této diplomové práce je změna palivové základny horkovodního kotle o výkonu 50MWt z uhlí na plyn. Teplota napájecí vody je 70°C a tlak 2MPa. V první části je vypočtena spotřeba paliva pro stávající stav kotle. Pro zemní plyn byl proveden stechiometrický výpočet a následně proveden tepelný výpočet. V této práci se také posuzuje druh způsobu provozu kotle po změně palivové základny.
Stanovení autenticity různých typů potravinářských produktů s ovocnou složkou pomocí molekulárních a instrumentálních metod
Pecháček, Michal ; Němcová, Andrea (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Diplomová práce byla zaměřena na stanovení autenticity různých typů potravinářských produktů s ovocnou složkou pomocí molekulárních a instrumentálních technik. Práce byla rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část práce byla zaměřena na falšování potravin, metody stanovení autenticity potravin, analyzované druhy nebo technologie výrob jednotlivých potravinářských produktů, které byly v rámci práce analyzovány. Tato část byla rovněž zaměřena na molekulární a instrumentální techniky, které jsou v současnosti využívány právě pro stanovení autenticity potravin. Praktická část diplomové práce byla rozdělena na molekulární a instrumentální část. V rámci molekulární části byla provedena izolace DNA s využitím izolačního kitu EliGene Plant DNA Isolation kit. Největší problém v případě izolace představovaly inhibiční látky, jako jsou polysacharidy. Proto byla v rámci izolace zařazena metoda s využitím inkubace s pektinázou. Vyizolovaná DNA byla následně podrobena PCR, u vzniklých PCR produktů byla pro ITS2 primery, sloužící pro důkaz rostlinné DNA provedena analýza křivek tání. V případě druhově specifických primerů BAS1 a Pa3LTP se kterými bylo pracováno v rámci diplomové práce byly tyto specifické produkty podrobeny vysokorozlišovací analýze křivek tání HRM. U HRM byly sledovány zejména teploty tání specifických produktů, ta byla stanovena na 78,4 °C pro specifický produkt primerů BAS1 a na 86,43 °C pro specifický produkt primerů Pa3LTP. Závěrem byly specifické produkty PCR podrobeny gelové elektroforéze na agarózovém gelu V případě ITS2 primerů, které sloužily pro ověření amplifikovatelnosti rostlinné DNA, byl detekován band o velikosti 500 bp, v případě druhově specifických primerů BAS1 a Pa3LTP pak byly detekovány bandy o velikosti 100-150 bp. V rámci instrumentální části práce pak byla provedena HPLC/PDA analýza fenolických látek. Jako nejvhodnější postup byl pro analýzu fenolických látek zvolen postup s přečištěním pomocí ethanolu bez zakoncentrování. V závěru práce byly porovnány jednotlivé metody mezi sebou. Zároveň byl sledován vliv matrice na celkové stanovení autenticity potravin. Zatímco molekulární techniky by bylo možné využít pro stanovení autenticity potravin tak, že by byla stanovena přítomnost druhové DNA, instrumentální techniky by byly spíše vhodnější pro odhalení falšování potravin a pro detekci specifických látek.
Stanovení aktivních složek a biologických účinků vybraných netradičních cereálií
Pecháček, Michal ; Vysoká, Marie (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Bakalářská práce byla zaměřena na charakterizaci aktivních látek a biologických účinků vybraných netradičních cereálií. V práci byly charakterizovány základní složky netradičních cereálií, jako jsou cukry nebo bílkoviny, dále pak aktivní látky, jako jsou například antioxidanty, fenolické látky nebo -glukany. Tyto látky byly převážně stanoveny pomocí spektrofotometrických analytických metod. Teoretická část práce byla zaměřena obecně na cereálie, stavbu obilného zrna, cereální výrobky a zejména pak na chemické složení cereálií. V rámci této části práce byl vypracován souhrn látek vyskytujících se v obilném zrnu, jako jsou sacharidy, bílkoviny, vitamíny, minerální látky a další tělu prospěšné aktivní látky. V praktické části byly analyzovány vzorky vybraných netradičních cereálií, konkrétně amaranth, čirok, jáhly, kamut, pohanka, quinoa, slzovka a teff. Amaranth, pohanka a jáhly byly analyzovány navíc ve formě vloček. Teff byl analyzován pouze ve formě vloček, čirok a quinoa byly analyzovány i ve svých barevných variantách. Nejprve byly připraveny vodné extrakty těchto vzorků, které byly použity pro stanovení antioxidační aktivity, stanovení celkových fenolických látek a flavonoidů. Pro stanovení sacharidů byly použity hydrolyzované vzorky a pro další základní stanovení byly využity vzorky v práškové formě. Obecně bylo nejlepších výsledků dosaženo při těchto stanovení u vzorku quinoi, dále pak amaranthu a pohanky. Kromě základních stanovení byl také analyzován obsah -glukanů, který byl v případě vybraných netradičních cereálií velice nízký. Nakonec byly provedeny testy cytotoxicity s využitím humánních buněk. Stanovení bylo provedeno pomocí MTT testů na lidských keratinocytech HaCaT a na lidských buňkách adenokarcinomu tlustého střeva CaCO-2. V poslední části práce byla provedena senzorická analýza 6 vzorků, ze kterých byla připravena mouka a z této mouky byly vyrobeny muffiny, které byly analyzovány a senzoricky hodnoceny.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 14 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
3 PECHÁČEK, Miroslav
4 Pecháček, Marek
10 Pecháček, Martin
3 Pecháček, Miroslav
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.