|
Jak je list vyšší rostliny přizpůsoben k vykonávání své fotosyntetické funkce ?
Matušková, Eva ; Tichá, Ingrid (vedoucí práce) ; Nátr, Lubomír (oponent)
3 Abstrakt Fotosyntéza je souborem složitých biochemických dějů, který probíhá ve fotosyntetické struktuře, v našem případě v listu vyšší rostliny. List je hlavní fotosyntetický orgán vyšší rostliny, který je výborně přizpůsoben k vykonávání fotosyntetické činnosti. List bývá tenký (krátké transportní dráhy) a má velkou plochu, která umožňuje zachytit co nejvíce dopadajícího světelného záření. Světelné záření dopadá na pokožku listu. Epidermální buňky neobsahují chloroplasty a fungují v podstatě jako soustava čoček koncentrujících světelné paprsky do listového mezofylu a v něm se tak vytváří světelný gradient. Buňky palisádového parenchymu jsou válcovité a protáhlé a mezibuněčné prostory tvoří jakési "světlovody", které umožňují průnik světla hlouběji do listového mezofylu. Na površích palisádových buněk dochází ještě k mnohonásobnému odrazu fotonů, čímž se ještě zvyšuje pravděpodobnost, že se dostanou do fotosystémů v chloroplastech. Buňky houbovitého parenchymu mají velmi nepravidelný tvar a tak se ještě zvyšuje mnohonásobný odraz fotonů. Podstatným substrátem pro fotosyntézu je množství CO2. CO2 je obsažen v atmosféře obklopující rostlinu a proniká do listu nejvíce průduchy, což může být první bariéra omezující tok CO2 do listu, pokud jsou průduchy přivřené nebo zavřené. Dále difunduje plynný CO2...
|
| |
|
Jak je list vyšší rostliny přizpůsoben k vykonávání své fotosyntetické funkce ?
Matušková, Eva ; Nátr, Lubomír (oponent) ; Tichá, Ingrid (vedoucí práce)
3 Abstrakt Fotosyntéza je souborem složitých biochemických dějů, který probíhá ve fotosyntetické struktuře, v našem případě v listu vyšší rostliny. List je hlavní fotosyntetický orgán vyšší rostliny, který je výborně přizpůsoben k vykonávání fotosyntetické činnosti. List bývá tenký (krátké transportní dráhy) a má velkou plochu, která umožňuje zachytit co nejvíce dopadajícího světelného záření. Světelné záření dopadá na pokožku listu. Epidermální buňky neobsahují chloroplasty a fungují v podstatě jako soustava čoček koncentrujících světelné paprsky do listového mezofylu a v něm se tak vytváří světelný gradient. Buňky palisádového parenchymu jsou válcovité a protáhlé a mezibuněčné prostory tvoří jakési "světlovody", které umožňují průnik světla hlouběji do listového mezofylu. Na površích palisádových buněk dochází ještě k mnohonásobnému odrazu fotonů, čímž se ještě zvyšuje pravděpodobnost, že se dostanou do fotosystémů v chloroplastech. Buňky houbovitého parenchymu mají velmi nepravidelný tvar a tak se ještě zvyšuje mnohonásobný odraz fotonů. Podstatným substrátem pro fotosyntézu je množství CO2. CO2 je obsažen v atmosféře obklopující rostlinu a proniká do listu nejvíce průduchy, což může být první bariéra omezující tok CO2 do listu, pokud jsou průduchy přivřené nebo zavřené. Dále difunduje plynný CO2...
|
|
Inovace v rámci komoditní vertikály čerstvých rajčat na francouzském trhu
Matušková, Eva
Matušková, E.: Inovace v rámci komoditní vertikály čerstvých rajčat na francouzském trhu. Diplomová práce. Brno, 2015. Diplomová práce pojednává o sektoru čerstvých rajčat na francouzském trhu. Práce je zaměřena především na otázku kvality rajčat a vlivy, které na ni působí. Teoretická část pojednává o základních charakteristikách výrobního odvětví, o struktuře komoditní vertikály a vazbách, které jsou mezi jednotlivými aktéry. V neposlední řadě také o kvalitě rajčat a způsobech jejich certifikace. Vlastní práce řeší problematiku vlastností odrůdové skladby, která tvoří nabídku na trhu. Práce se věnuje faktorům působícím na kvalitu výsledných produktů, vlivům a souvislostem, které provází celý proces výroby. Zvolený problém je zkoumán pomocí interview s experty pracujícími ve výrobním odvětví. Získané informace jsou analyzovány pomocí metody analytické mřížky. Hlavním zjištěním práce je přítomnost problému s kolektivní reputací produktu. V závěrečné části práce je pojednáváno o aplikaci politiky značek, jako možném řešení pro zprůhlednění trhu a omezení poklesu kvality rajčat. Získané poznatky je možné dále použít k odhadu budoucího dění na francouzském trhu s čerstvými rajčaty a rovněž k predikci změn, ke kterým by na trhu mohlo docházet.
|