National Repository of Grey Literature 6 records found  Search took 0.01 seconds. 
Study of properties and effect of some natural antimicrobial substances
Horňáková, Nikola ; Kostovová, Iveta (referee) ; Márová, Ivana (advisor)
This bachelor thesis is focused on the testing of natural antimicrobial substances of plant origin, dealing with their characterisation, their effect against the microorganisms, optimization of antimicrobial testing and increasing of efficiency of their active compounds. Theoretical part of this thesis describes a characterisation of used natural species, their important properties, spectrophotometrical methods applied in determination of active compounds, opportunities of stabilization of natural substances and various techniques of antimicrobial testing. In experimental part 8 kinds of tea and non-tea plants (Pai Mu Tan, Formosa Gunpowder, Gunpowder Black, Honeybush, Lapacho, Aspalathus linearis and Paullinia cupana) were used and combined with 6 herbal species (Syzygium aromaticum, Urtica dioica, Hippophae rhamnoides, Matricaria recutita, Plantago lanceolata and cinnamon), extracted by different solvents (water, ethanol and dimethyl sulfoxide). In these extracts amount of antioxidants and effect to three bacterial cultures (Escherichia coli, Micrococcus luteus and Serratia marcescens) were determined. To improve antimicrobial, antioxidant activity and stability aqueous tea extracts were encapsulated into liposomal particles.
Study of properties and effect of some natural antimicrobial substances
Horňáková, Nikola ; Kostovová, Iveta (referee) ; Márová, Ivana (advisor)
This bachelor thesis is focused on the testing of natural antimicrobial substances of plant origin, dealing with their characterisation, their effect against the microorganisms, optimization of antimicrobial testing and increasing of efficiency of their active compounds. Theoretical part of this thesis describes a characterisation of used natural species, their important properties, spectrophotometrical methods applied in determination of active compounds, opportunities of stabilization of natural substances and various techniques of antimicrobial testing. In experimental part 8 kinds of tea and non-tea plants (Pai Mu Tan, Formosa Gunpowder, Gunpowder Black, Honeybush, Lapacho, Aspalathus linearis and Paullinia cupana) were used and combined with 6 herbal species (Syzygium aromaticum, Urtica dioica, Hippophae rhamnoides, Matricaria recutita, Plantago lanceolata and cinnamon), extracted by different solvents (water, ethanol and dimethyl sulfoxide). In these extracts amount of antioxidants and effect to three bacterial cultures (Escherichia coli, Micrococcus luteus and Serratia marcescens) were determined. To improve antimicrobial, antioxidant activity and stability aqueous tea extracts were encapsulated into liposomal particles.
Creation and check of tutorial programme for students of programme "Health Education": Herbs and their usage within healthy life style
BERANOVÁ, Kateřina
This thesis deals with medicinal plants and their possible use in a healthy lifestyle. Analysis are individual herbs and their effects on the human body and the products that they can get. The goal is to create an educational program for students of education to health - oriented issues in medicinal plants, substances contained in them, the possibilities of its processing and storage. It also deals with the preparation of herbal teas, which are among the most popular products derived from medicinal plants. The research part brings the knowledge of how herbs are informed about college students and people who work in healthcare facilities.
Segmentace trhu čajů
Kábová, Markéta Bc. ; Koudelka, Jan (advisor) ; Stříteský, Marek (referee)
Cílem této práce bylo nalezení segmentů na trhu čajů. Po analýze a vyhodnocení získaných informací dospěla tato práce k popsání čtyř vzniklých segmentů. Mezi dílčí úkoly patřilo stanovení hypotéz, domněnek, které by mohly vystihovat stávající situaci na trhu a analýza výsledků z vlastního průzkumu. Součástí této práce jsou rovněž doporučení, jakým způsobem by se mohly firmy zaměřit na vzniklé tržní segmenty. Dotazníkem byly zjišťovány informace o tom, jaký čaj a kdy lidé pijí, z jakého důvodu, při jaké příležitosti, s kým a kde čaj pijí nejčastěji. Dále podle čeho se spotřebitelé rozhodují při koupi čaje, jaké vlastnosti by měl čaj mít. Výzkum se rovněž zaměřil na znalost reklamy a jednotlivých značek čajů. K dosažení zvoleného cíle byla použita metoda písemného dotazování, velikost šetřeného vzorku činila 100 respondentů.
Segmentace trhu čaje
Smetanová, Vlasta ; Koudelka, Jan (advisor) ; Ledecký, Roman (referee)
Obsah diplomové práce je praktické provedení segmentace trhu čaje v ČR. Práce obsahuje charakteristiku trhu čaje,primární a sekundární informace, analýzu I. stupně,analýzu II. stupně,nalezení a charakteristiku segmentů spolu s marketingovým doporučením pro jednotlivé segmenty
Světová produkce a světový trh kávy, čaje a kakaa
Stritzková, Petra ; Hitzgerová, Gabriela (advisor) ; Konečný, Čestmír (referee)
Práce podává ucelený obraz o vývoji světové produkce a světového trhu s kávou, čajem a kakaem. Práce se skládá ze tří hlavních částí a to ze základních charakteristik uvedených komodit jako je historie objevení a způsob pracování, jejich produkce a charakteristiky spotřebitelského trhu a poptávky. Text je doplněn tabulkami a grafy a v závěru práce se nachází příloha.

Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.