National Repository of Grey Literature 39 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.01 seconds. 
An apartment building with student dormitories on Peace Square in Brno
Vašková, Kateřina ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor)
The subject of my bachelor's thesis focuses on the concept of a residential building and student dormitories in the urban district of Brno – Stránice. The studied area is situated in close proximity to Kraví Hory. The northwest boundary of the plot also represents the outskirts of Náměstí Míru. The southwest part of the plot adjoins existing student dormitories, while the southeast boundary connects to a local road, Cyril and Methodius gymnasium, and a secondary vocational school for pedagogy. The surroundings efficiently connect to urban transportation infrastructure, and in terms of automobile traffic, the area is linked to several main roads, with direct access from the north to the main road Údolní and further to the adjacent Lerchova Street. The proposed complex consists of a residential building and student dormitories. This work specifically addresses one of the two blocks of student dormitories, a four-story building with one underground floor. In the underground floor, there are garages and a technical room. The top of the building is terminated by a flat green roof. The construction is designed using a system of ceramic masonry, Porotherm, insulated with mineral wool. The ceilings are predominantly designed systematically, using the MIAKO ceiling system, with the exception of the ceiling above the basement. Each floor offers six dormitory rooms for two to three students, and from the second floor upwards, some rooms are supplemented with comfortable balconies. These rooms include a kitchen, bathroom and a living area. End rooms are specially designed for individuals with reduced mobility. Each floor's corridor provides space for communication, reading, or phone calls, thanks to the presence of seating furniture. The basement serves as garages and also houses a technical room. The building's facade is designed as plastered, complemented by window frames antracid coloured and railings in turquoise, contributing to young appearance of the entire structure.
Low-rise apartment buildings in Reckovice
Banič, Erik ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor)
The subject of the bachelor thesis is the design of a low-rise residential building primarily intended for seniors without continuous care. The chosen location is a plot on Tereza Nováková Street in Řečkovice. Another independent building connected to healthcare is planned for the eastern part of the plot. The surroundings of the plot are well-secured and situated in a quiet residential area in the northern part of Brno. Additionally, there is a public transport terminal nearby, providing connections to the city center. The residential building, the focus of this bachelor thesis, is a standalone four-story structure with a green roof and a rooftop terrace. The construction of the building is designed using a combination of Porotherm ceramic block wall system insulated with mineral wool and a monolithic reinforced concrete frame in the northern part of the structure. The ceiling structures are monolithic reinforced concrete slabs. The building's layout follows the shape of the letter L, forming two functionally distinct wings. The first floor includes a canteen with subsidiary functions such as a kitchen, sanitary facilities, reception, and access to the western garden. The upper floors house 1+kc residential units and rentable spaces. The fourth and final above-ground floor features a rooftop terrace above the northwestern wing of the building. The basement contains storage units for residents, a technical room, and storage for potential outdoor furniture. The facade is white with gray-black accents in window frames and sheet metal elements.
House of dignified old age Ivanovice
Svatošová, Antonie ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor)
The subject of the bachelor's thesis is the design of the new-build Home of Dignified Old Age. The building is located in the centre of the city district called Brno-Ivanovice. The front of the proposed structure faces the square in order to complete the view side of the village square and, simultaneously, complete and precisely define the area. Both the ambience and environment of the village are reflected by the layout and height elevation of the design. The floor plan is divided into four blocks interconnected by connecting necks. By organizing individual blocks of construction around the inner yard, the building builds on the layout of the farm buildings of the existing village development. More than a half the land of an irregular shape is occupied by the designed structure while the remaining part of the property is intended to be transformed into parking spaces, an access road and a leisure park. Vertically, the new building is divided in two diverse manners - in the frontage and as a whole. The front of the building adds one vertical dominant to the existing buildings, whose dominance co-creates a coherent look. Notwithstanding the design of the front, the structure of the rest of the new-built is divided into several levels within individual blocks. The main reason for this breakdown is the need to illuminate the entire complex with natural light. Sunlight, thus, falls across the lowest southern single-storey building on to three-storey blocks and, moreover, into the courtyard area. The single-storey block is connected to the two-storey ones by a three-storey block so that the height differences feel continuous. The design of the building and its immediate surroundings is intentionally without barriers. The House of Dignified Age contains 21 separate housing units that are divided into three categories. The allotment is based on the level of implementation of barrier-free spaces that each individual housing unit meets. In addition to the apartments, the premises are designated for service staff, a doctor's office, a care home and a dining room. Indoor and outdoor social spaces are designed to host events as well as informal gatherings. The operation of the proposed home for the elderly should provide users with a quiet, cultured and enriching environment for living with the opportunity to create new social connections.
Sport hall and its facilities for the elementary school Hudcova 35, Brno
Šmajda, Róbert ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor)
The subject of the thesis is the design of the SPORTS HALL AND ITS FACILITIES FOR THE PRIMARY SCHOOL HUDCOVA 35, BRNO. The diploma thesis directly follows on from the developed urban planning study from subject AG056 - Pre-diploma project. The elaborated architectural study deals with the object of the sports hall and its facilities serving primarily elementary school students, fans of recreational sports, but also the general public. The addressed area is located in the Brno-Medlánky district. The building plot is spread over a slightly sloping terrain. The plot itself is currently surrounded by mostly flat fields, pastures and a historical park. The study of the sports hall, as well as the urban study of the territory, respects the surrounding terrain and the natural character of the landscape. It simultaneously recognizes pedestrian and traffic communication directions and connections to the immediate surroundings. The proposed hall together with the background, a tribune for 300 spectators, a multifunctional hall and a clubhouse with a buffet has the shape of a pure block cut into the terrain. It uses materials such as wood, glass and concrete. It consists of 3 floors and an entrance mezzanine. The balance between the proposed sports hall, the expression of respect for the current natural scenery and terrain relief is taken into account in the architectural expression of the entire object.
Mixed-use building in Mikulov
Kučera, Pavel ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Brzoň, Roman (advisor)
The bachelor's thesis follows a project developed within the subject AG035 Studio of Architectural Creation. The subject of the design is a multifunctional house in the place of the gap, which currently serves as a parking lot or marketplace. The multifunctional house is located close to the walls and castle gardens of Mikulov Castle - located in the urban conservation zone, which was declared in Mikulov in 1982. Due to the elevation of the plot and the street to which the design is adjacent, the multifunctional house is divided into three related parts. The outer parts are set aside for commercial purposes on the first floor (florist, newsagent, bistro). The second, third floor and attic offer a total of 8 apartments. The middle part is reserved only for a literary café. The design also includes underground parking accessible by stairs from the first floor of the outer parts of the multifunctional building. Entry and exit is provided by two ramps. An integral part is the culture of the remaining free space adjacent to the walls of the Mikulov castle. It will consist of gardens and a space/passage adjacent to the wine cellar located under the walls. At the same time, it will be possible to get from this passage to the area of the castle gardens by means of a designed elevator. The facades of all three parts of the multifunctional house are richly glazed and designed in white, beige plaster or pigmented concrete trowel. They take into account the fact that the multifunctional house is located in the urban conservation zone. The roof of the building is saddle with concrete covering in a traditional red-brown colour.
Vila - apartment house
Selivorstov, Pavlo ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Pěnčík, Jan (advisor)
The bachelor's thesis follows up on the studio assignment from the second year of the bachelor's study. This is a villa building in the Brno-Líšeň district. The plot is located on its outskirts near the Marian Valley. During the design, it was necessary to take into account the specific northern slope of the plot, and therefore make the most of a small amount of natural light. The location of the villa completed the corner of Ondráčková Street with Zlámanky Street. The proposed building contains three floors. Parking is provided outdoors on a paved area. The proposal contains the Documentation for the construction and the Documentation for the building permit. Viladům contains a total of thirteen housing units. Ten units are flats 3 + kk and three 1 + kk. These can also serve as an apartment or studio. The villas are designed from the Porotherm system, supplemented by reinforced concrete structures. The material solution is very simple and clean. The facade has white plaster, windows wooden shutters that open horizontally. The slope of the land is used for roads and a garden, which is located in the southern part of the land, where the stairs lead. The aim of the work was to design modern housing on the outskirts of Brno-Líšeň.
Mixed-use building in Mikulov
Machů, Kateřina ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Hradil, Dušan (advisor)
The bachelor's thesis follows a project developed within the subject AG033 Studio of Architectural Creation. The subject of design is a multifunctional house, which is located in the place of a gap on a sloping, uneven terrain, which currently serves as a parking lot or market place. The design of the multifuncitonal house is located under the castle walls of the Mikulov castle gardens, on a street of Alfons Mucha. It is located in the area of the urban conversation zone, wich was declared in Mikulov in 1982. Due to the character of Mikulov and its development, where the terrain is sloping from the street, the proposed multifunctional house is optically divided by changing the roof height into two imaginary houses. but inside they still have the same floor level. Due to the fact that the adjacent buildings are about same high, the proposed multifunctional house is four-story, of which the top floor is adjacent to the attic and outdoor terrace. The first floor of a multifunctional house is assigned to commerce (cafe, rentable space). On the second and third floors there are already apartments and a porch, which allows access only to apartments that will be used only for short-term rental. There is also a great demand for the improvement of the remaining adjoining space, which is adjacent to the walls of the Mikulov castle, and also the restoration of the wine cellar, which was walled up on this plot. A staircase will be designed, which will lead from street of Alfons Mucha, through which it will be possible to connect directly to the castle walls and further to the Mikulov castle ot it will be possible to go to the wine cellar and the adjacent outdoor terrace. The facade is designed with regard to the surrounding buildings. They are designed in white or light gray plaster. I take into account the fact that the multifunctional house is located in the area of the urban conversation zone. The roof of the building is traditional gable roof, with brick colour.
Mixed-use building in Mikulov
Lovečková, Martina ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Brzoň, Roman (advisor)
The subject of the bachelor's thesis is the design of a new multifunctional building in Mikulov. The work is based on a study in the subject AG035 - Studio of Architectural Creation 5. The proposed building is located in the town of Mikulov. The building itself is on a slightly sloping plot under the castle gardens, on Alfonse Mucha Street. The terraces in the courtyard are already on a very sloping plot. The building consists of 1 building with 4 floors and an attic. One floor is completely sunk into the ground like a basement. It is used for underground garages and cellar nurseries for apartment owners. The ground floor has a public function. There is a newsagent, a beauty salon and a wine bar, which also includes a wine cellar under the walls. On the 2nd and 3rd floors, housing units of various sizes are designed. The attic is unused. The construction system is combined. The foundation structure is made of a tub made of waterproof concrete, the inner load-bearing walls are made of ceramic fired Porotherm brick blocks. In the basement, reinforced concrete columns with girders are designed. The ceiling structures are made of reinforced concrete slabs with reinforced concrete wreaths. The supporting structure of the roof is made of a wooden purlin system.
Living in the suburbs
Holík, Lukáš ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Pěnčík, Jan (advisor)
The aim of this bachelor's thesis was to create a low-energy / passive building located on the suburbs of the city Brno and which would serve for permanent housing. The land on which the building is to be located is currently mostly green. The ratio of the green area did not change from a bird's eye view, it only moved to other height levels. The majority of the proposed area is therefore greenery, in the form of green roofs. The resulting design consists of two two-storey buildings, which are separated by a green roof of garages located below ground level. However, it is one complex building, in which there are a total of 8 independent housing units of various sizes with gardens and terraces. The southern sides of the facades of both buildings form mainly glazed areas facing the gardens of the individual housing units. At the same time, large glass areas use as much southern light as possible, as both eastern and western in the design cannot be sufficiently used. This bachelor's thesis is based on the subject of studio work from the second year.
Kindergarten FUTURUM
Bretterová, Anna ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Müller, Jan (advisor)
The content of the bachelor’s thesis is the design of a kindergarten in Brno, in the Masaryk’s district. The plot is a part of the school complex, where the Cyril and Methodius Church Elementary School and Cyril and Methodius High School already stand. The land here is sloping to the east. The design of the building with two above-ground and one underground floor corresponds to this. It is a new building of a preschool institution with two sections with capacity of 24 children per section without its own kitchen (food will be prepared in the kitchen for elementary school and high school and then transported to designed kindergarten). The building is situated in the eastern part of the plot and the western part is used as a garden for children. Barrier-free entrance to the building from Havlíčkova street is provided by a footbridge connected to the roof terrace at the level of the second floor. The building is bricked with Porotherm blocks. The construction of the ceilings is made of prestressed Spiroll hollow core slab. The roofs of the building are flat and partly walkable. Non-walkable parts of roofs are designed as green roofs. The facade of the building is horizontally divided into two parts. The lower part is lined with artificial stone and the upper part of the facade is made of white plaster. The windows in the children’s classrooms are round and different sizes. This element reflects children’s playfulness.

National Repository of Grey Literature : 39 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.