Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Environmentální monitoring pro zajištění kvality výroby
Minářová, Klára ; Köbölová, Klaudia (oponent) ; Řezáčová, Veronika (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem environmentálního monitoringu pro zajištění kvality výroby. Konkrétně byla pozornost zaměřena na sledování přítomnosti a vývoje počtu mikroorganismů ve vzduchu a na pracovních plochách v konkrétních výrobních prostorech v pravidelných intervalech. Počty mikroorganismů ve vzduchu byly určovány metodou pro stanovení mikrobiologické zátěže vzduchu a koncentrace mikroorganismů na povrchu byla zjišťována metodou otisku zkoušené plochy na agarovou destičku s následnou kultivací a odečtení kolonií dle vnitřních norem. Monitoring provádí kontrolní mikrobiologická laboratoř, která spadá pod oddělení kvality dané výrobní společnosti. Podklady k vypracování této bakalářské práce byly získány během mé odborné praxe v kontrolní mikrobiologické laboratoři.
Stanovení mikroorganismů ve vzduchu potravinářských provozů
Krýzová, Andrea ; Popelářová, Eva (vedoucí práce) ; Salmonová, Hana (oponent)
Mikroorganismy mohou svou přítomností v potravinářských provozech znehodnotit potraviny, proto je třeba provádět kontrolu kvality ovzduší. Cílem bakalářské práce bylo potvrdit, že kvalita vzduchu v potravinářském provozu je lepší než v běžném prostředí. Mikrobiální čistota by měla být nejvyšší především v místech, která jsou riziková z hlediska kontaminace produktů. Složení vzduchu bylo sledováno ve Výukovém a výzkumném minipivovaru České zemědělské univerzity v Praze. Byl hodnocen celkový počet mikroorganismů a počet plísní. U plísní bylo určeno i rodové zastoupení. Vzorky vzduchu s přítomnými mikroorganismy byly odebrány z pěti částí pivovaru za využití aktivního nasávání vzduchu pomocí aeroskopu Mas 100 Eco (Merck, Německo). Jednalo se o sanitační stanici, ležácký sklep, úsek chlazení mladiny, varnu, a pro porovnání chodbu. Rozbor vzduchu byl proveden dvakrát s odstupem dvou měsíců. Podle zjištěných výsledků se v sanitační stanici nacházely vyšší celkové počty mikroorganismů než v chodbě. Tento zvýšený výskyt však mohl souviset s pronikáním mikrobů z venkovního prostředí vzhledem k provizornímu využívání vchodu vedoucího do této místnosti. V ostatních částech provozu byl již potvrzen nižší celkový počet mikroorganismů než v chodbě. Stanovení počtu plísní ukázalo, že v celém provozu byly nižší koncentrace těchto mikrobů než v chodbě. Rizikovým místem v minipivovaru je z hlediska kontaminace produktu ležácký sklep, protože zde kromě zrání piva dochází také k jeho stáčení. Zde byl potvrzen nižší výskyt mikroorganismů než v běžném prostředí, a jelikož ostatní části provozu nepředstavují riziko znehodnocení produktu, cíl práce byl splněn. Z rodového zastoupení plísní ve vzduchu minipivovaru vyplývá, že nejhojnější plísní byl rod Cladosporium a následně Penicillium. Rod Cladosporium zaujímal průměrně 54,8 % z celkového počtu mikromycet. V menších koncentracích se vyskytovaly také rody Alternaria a Aspergillus.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.