Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vírový prstenec
Zaremba, Matouš ; Šperka, Oldřich (oponent) ; Rudolf, Pavel (vedoucí práce)
Cílem práce je navrhnout zařízení na tvorbu vírových prstenců. V práci se zabývám konstrukčním řešením zařízení, výrobou a experimentálním ověřením funkčnosti pomocí několik experimentů s vírovými kroužky. V práci je zahrnuta také teoretická část, která matematicky popisuje pohyb vírového prstence.
Analýza využitelnosti redukčně-chladící stanice páry na principu vírové trubice
Vintr, Lukáš ; Šnajdárek, Ladislav (oponent) ; Škorpík, Jiří (vedoucí práce)
Cílem práce bylo popsat problematiku redukčně-chladící stanice, vírové trubice, okomentovat její současné využití a následně navrhnout klasickou redukčně chladící stanici jako první případ. V druhé praktické části šlo o analýzu respektive porovnání redukčně chladící stanice fungující na principu vírové trubice s klasickým řešením V závěru práce je vysvětlena problematika určení poloměru pro celkové množství odebírané páry. Problém je způsobený nestabilitou potenciálního víru, která vzniká hlavně proto, že chceme odebírat hmotu, ale energii potřebujeme zachovat. Předpoklad pro celkové množství páry je takový, že bude více než 10x vyšší, než je tomu u standartní varianty redukčně chladící stanice. Z principu vírové trubice a dostupných výsledků je jasné, že zařízení by bylo možné použít pouze pro chlazení, nikoli pro redukci.
Používané principy chlazení v průmyslu
Machala, Jiří ; Sekanina, Bohumil (oponent) ; Kavička, František (vedoucí práce)
V bakalářské práci jsou shrnuty hlavní chladicí metody, které se používají v oblasti průmyslových chladicích zařízení. Dále je pojednáno o pracovních látkách v chladicí technice s přihlédnutím k jejich vlivům na životní prostředí; poškozování ozonové vrstvy a vliv na klimatické změny. Zvláštní pozornost je věnována vlastnostem čpavku. Z řady principů je bakalářská práce zaměřena zvláště na čpavková chladicí zařízení. Dále se práce zabývá principem tepelného čerpadla. Z jiných způsobů chlazení je pojednáno o principu vírové trubice a principu termoelektrického chlazení.
Vírová trubice
Chýlek, Radomír ; Škorpík, Jiří (oponent) ; Pospíšil, Jiří (vedoucí práce)
Smyslem této diplomové práce bylo provedení optimalizace provozních parametrů Ranque–Hilschovy vírové trubice z hlediska teplotní separace a vytvoření numerického modelu zařízení. Za tímto účelem byla nejprve provedena rešeršní analýza dostupných pramenů a byl vytvořen analytický popis trubice. Následně se přistoupilo k vytvoření numerického modelu vírové trubice pomocí softwaru STAR-CCM+. Pro výpočet byl vybrán vhodný model turbulence a pomocí CFD simulací se stanovily optimální geometrické parametry trubice. Dále proběhl návrh a výroba vstupních těles pro vírovou trubici. Podstatná část práce je pak věnována experimentálnímu vyhodnocení vírové trubice a nalezení optimálního nastavení zařízení. Experimentálně naměřená data byla posléze porovnána s výsledky numerického modelu a byly vyvozeny patřičné závěry.
Analýza využitelnosti redukčně-chladící stanice páry na principu vírové trubice
Vintr, Lukáš ; Šnajdárek, Ladislav (oponent) ; Škorpík, Jiří (vedoucí práce)
Cílem práce bylo popsat problematiku redukčně-chladící stanice, vírové trubice, okomentovat její současné využití a následně navrhnout klasickou redukčně chladící stanici jako první případ. V druhé praktické části šlo o analýzu respektive porovnání redukčně chladící stanice fungující na principu vírové trubice s klasickým řešením V závěru práce je vysvětlena problematika určení poloměru pro celkové množství odebírané páry. Problém je způsobený nestabilitou potenciálního víru, která vzniká hlavně proto, že chceme odebírat hmotu, ale energii potřebujeme zachovat. Předpoklad pro celkové množství páry je takový, že bude více než 10x vyšší, než je tomu u standartní varianty redukčně chladící stanice. Z principu vírové trubice a dostupných výsledků je jasné, že zařízení by bylo možné použít pouze pro chlazení, nikoli pro redukci.
Vírová trubice
Chýlek, Radomír ; Škorpík, Jiří (oponent) ; Pospíšil, Jiří (vedoucí práce)
Smyslem této diplomové práce bylo provedení optimalizace provozních parametrů Ranque–Hilschovy vírové trubice z hlediska teplotní separace a vytvoření numerického modelu zařízení. Za tímto účelem byla nejprve provedena rešeršní analýza dostupných pramenů a byl vytvořen analytický popis trubice. Následně se přistoupilo k vytvoření numerického modelu vírové trubice pomocí softwaru STAR-CCM+. Pro výpočet byl vybrán vhodný model turbulence a pomocí CFD simulací se stanovily optimální geometrické parametry trubice. Dále proběhl návrh a výroba vstupních těles pro vírovou trubici. Podstatná část práce je pak věnována experimentálnímu vyhodnocení vírové trubice a nalezení optimálního nastavení zařízení. Experimentálně naměřená data byla posléze porovnána s výsledky numerického modelu a byly vyvozeny patřičné závěry.
Vírový prstenec
Zaremba, Matouš ; Šperka, Oldřich (oponent) ; Rudolf, Pavel (vedoucí práce)
Cílem práce je navrhnout zařízení na tvorbu vírových prstenců. V práci se zabývám konstrukčním řešením zařízení, výrobou a experimentálním ověřením funkčnosti pomocí několik experimentů s vírovými kroužky. V práci je zahrnuta také teoretická část, která matematicky popisuje pohyb vírového prstence.
Používané principy chlazení v průmyslu
Machala, Jiří ; Sekanina, Bohumil (oponent) ; Kavička, František (vedoucí práce)
V bakalářské práci jsou shrnuty hlavní chladicí metody, které se používají v oblasti průmyslových chladicích zařízení. Dále je pojednáno o pracovních látkách v chladicí technice s přihlédnutím k jejich vlivům na životní prostředí; poškozování ozonové vrstvy a vliv na klimatické změny. Zvláštní pozornost je věnována vlastnostem čpavku. Z řady principů je bakalářská práce zaměřena zvláště na čpavková chladicí zařízení. Dále se práce zabývá principem tepelného čerpadla. Z jiných způsobů chlazení je pojednáno o principu vírové trubice a principu termoelektrického chlazení.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.