|
Vliv způsobu odkalení moštů na výslednou jakost vín révy vinné
Šachinger, Martin
Diplomová práce je zaměřena na způsob odkalení moštů a následný vliv na senzorický a analytický profil vín révy vinné. Teoretická část popisuje látkové složení révového moštu, turbiditu, způsoby odkalení a prostředky využívané k čiření hroznových moštů. V experimentální části byl proveden pokus, při kterém byly vytvořeny tři varianty. Každá varianta obsahovala čtyři různé způsoby odkalení moštu. Při výrobě byly sledovány parametry turbidity a objemu kalů. Vyrobené víno bylo podrobeno analytickému rozboru. Víno bylo následně senzoricky hodnoceno a byly vytvořeny aromatické profily jednotlivých variant. Proběhlo vhodné statistické vyhodnocení a pokus byl interpretován v jednotlivých výsledcích pokusu
|
|
Vliv způsobu odkalení moštů na výslednou jakost vín révy vinné
Suská, Alžběta
Diplomová práce se zabývala vlivem odkalení révových moštů na kvalitu vín. V teoretické části byly popsány různé metody odkalení moštů a použití bentonitu. Dále byly vysvětleny pojmy jako čiření nebo intenzita odkalení moštů. V experimentální části byl proveden pokus na dvou odrůdách révy vinné. U každé odrůdy bylo vytvořeno sedm různých metod odkalení. Byl sledován vliv metod odkalení na průběh fermentace, na hmotnost kalů po fermentaci. Dále byla jednotlivá vína zhodnocena senzoricky, analyticky a výsledky statisticky vyhodnoceny. Senzorické hodnocení proběhlo na stobodové stupnici, dále byly sestaveny aromatické profily vín. Chemická analýza proběhla na přístroji FTIR Alpha a Miura One. Na výsledky byla vybrána nejvhodnější statistická metoda.
|
|
Vliv odkalení moštu na kvalitu výsledného vína
Suská, Alžběta
Tato bakalářská práce se zabývala vlivem odkalení moštu na kvalitu výsledného vína. Především na analytický a senzorický profil vín révy vinné. Teoretická část se zabývala obsahem látek v révových moštech, odkalením a čiřením moštů. V experimentální části byl proveden pokus, kde byly vyrobeny čtyři zkoumané vzorky ze dvou odlišných odrůd. Každý vzorek měli jinou míru odkalení. Zkoumal se vliv odkalení na průběh fermentace a výsledné senzorické hodnocení vín. Hodnocení senzorických vlastností proběhlo na stobodovém systému. K pokusu bylo přidáno statistické zhodnocení a interpretovaný závěr o výsledcích z jednotlivých variant pokusů. Výsledky prokázali, že vína vyrobená z odkalených moštů dosahují vyšší kvality. Dále se prokázalo, že nejvhodnější odkalení moštu se pohybuje v optimálních hodnotách 100 - 250 NTU.
|
|
Vliv metod odkalení moštu na senzorický a analytický profil vín révy vinné
Nevěděl, Vít
Tato diplomová práce se zabývá metodami odkalení moštu a vlivem odkalení na senzorický a analytický profil vín révy vinné. Teoretická část se zabývá obsahovými látkami révových moštů, odkalením, čirostí vín, účinkem bentonitu a významem oxidu siřičitého ve víně. V experimentální části byl proveden pokus, při kterém bylo vyrobeno sedm variant s různou intenzitou odkalení u dvou odrůd révy vinné. Poté probíhal monitoring oxidu siřičitého a jeho dodávání vždy v daném termínu. Vína byla hodnocena podle analytických parametrů a také pomocí senzorického hodnocení. Byl použit sto bodový systém hodnocení vín, který byl doplněn aromatickým profilem jednotlivých vín. K pokusu bylo vybráno vhodné statistické vyhodnocení a interpretovaný závěr o výsledcích a vlastnostech jednotlivých variant pokusu.
|