Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 31 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Analýza úrovně výživy a vybraných ukazatelů produkce mléka
PLACKOVÁ, Lenka
Předmětem vypracované diplomové práce byla analýza úrovně výživy dojnic holštýnského skotu, zahrnující zhodnocení techniky krmení a napájení, kvality zkrmovaných siláží a optimalizace krmných dávek dojnic za roky 2017 a 2018. V roce 2017 obsahovala krmná dávka dojnic více PDIE. V roce 2018 obsahovala krmná dávka dojnic nižší množství energie (6 MJ NEL/1 kg sušiny) a NL (138,6 g NL/kg sušiny). Na základě srovnání krmných diet dojnic s potřebami živin, bylo také doporučeno zvýšit obsah sušiny v krmných dávkách. Při posouzení mléčné užitkovosti byl zhodnocen obsah tuku, bílkovin, SB a CPM v získaném mléce a byl statisticky prokázán vliv ročního období na obsah tuku, bílkovin a CPM v mléce. Z hlediska ekonomiky chovu dojnic, činily náklady na litr prodaného mléka 7,69 Kč v roce 2017. V roce 2018 se podařilo náklady snížit na 7,28 Kč na litr prodaného mléka. Oba sledované roky pak byly ziskové a při srovnání ekonomiky dojnic za rok 2017 s průměrem v ČR, byla sledovaná stáj o 3 662 Kč na dojnici za rok výnosnější.
Výživa dojnic v daném zemědělském podniku
PLACKOVÁ, Lenka
Předmětem této bakalářské práce je vyhodnocení úrovně výživy dojnic holštýnského skotu v daném zemědělském podniku. K danému tématu byl zpracován literární přehled. Vlastní práce se zabývá porovnáním výživových hodnot krmných dávek s doporučenou potřebou živin pro danou kategorii. Krmná dávka pro dojnice splňovala doporučené potřeby živin. Krmná dávka pro suchostojné krávy obsahovala nadbytek NL, a tudíž byla navrhnuta optimalizace. Dále byla posuzována kvalita silážovaných objemných krmiv. Porovnávaná mléčná užitkovost dojnic byla nižší o 615 kg mléka/dojnice/rok oproti užitkovosti populace holštýnského skotu v ČR.
Fázová výživa dojnic v daném zemědělském podniku
RAKOUSKÁ, Barbora
Práce se zabývá výživou dojnic jednotlivých fází laktace v daném zemědělském podniku.
Analýza výživy a ekonomických ukazatelů produkce mléka v daném zemědělském podniku
ZEMAN, Ondřej
V provozních podmínkách byl ve vybraném zemědělském podniku v roce 2015 a 2016 posuzován koncept výživy a užitkovost dojnic plemene holštýn, výroba krmiv pro dojnice a ekonomický aspekt produkce mléka v době klesajících výkupních cen této komodity. Součástí práce je zhodnocení negativního dopadu nízkého úhrnu srážek v roce 2015 v lokalitě sledovaného podniku na výrobu objemných krmiv a s tím spojené změny v krmných dávkách produkčních dojnic v roce 2016. Se změnou krmné dávky v roce 2016 byl zaznamenán meziroční pokles dojivosti o 1,92 litru mléka na kus a den. Pokles užitkovosti a tedy i dodávek tržního mléka do obchodní sítě v roce 2016 měl společně s nízkou výkupní cenou mléka přímý vliv na nízké ekonomické výnosy v oblasti produkce mléka a chovu dojeného skotu sledovaného podniku.
Analýza úrovně výživy v daném zemědělském podniku
PROCHÁZKOVÁ, Kamila
Diplomová práce se zabývá studiem úrovně výživy v daném zemědělském podniku a faktorů, které ovlivňují mléčnou produkci. V provozních podmínkách je hodnocena kvalita objemných krmiv a složení krmných diet ve vztahu k zabezpečení potřeby živin a energie pro požadovanou produkci, a vzhledem k doporučeným hodnotám. Je posuzována technika krmení, technologie ustájení a hygiena získávání mléka. V práci je vyobrazena produkce dojnic a zdravotní stránka chovu v průběhu jednoho roku. V závěru práce je provedeno vyhodnocení základních ekonomických ukazatelů výroby mléka.
Analýza kaseinů kravského mléka kapilární elektroforézou
Dvořáková, Irena ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá stanovením kaseinů v lyofilizovaných vzorcích mléka, přičemž byla používána metoda kapilární elektroforézy (CE). Ta již byla optimalizována a ověřena v diplomové práci Ivany Mičíkové z roku 2009. Teoretická část diplomové práce se věnuje chemickému složení kravského mléka, zvláštní kapitola pojednává o kaseinech samotných a o jejich využití v potravinářských i nepotravinářských oborech. V práci jsou dále popsány faktory, které mají vliv na skladbu mléka a na konci je uveden popis a princip kapilární elektroforézy a přehled metod CE, které byly v posledních letech využity pro stanovení kaseinů. Experimentální část se zaměřuje na popis přípravy roztoků, postup při izolaci kaseinů a při samotných analýzách. Dále shrnuje uspořádání pokusu, odběr a zpracování vzorků a složení krmných směsí. Tato diplomová práce vznikla na základě spolupráce mezi Ústavem chemie potravin a biotechnologií Fakulty chemické, Vysokého učení technického v Brně a Výzkumným ústavem pro chov skotu, s.r.o., Oddělení fyziologie výživy zvířat, v Pohořelicích.
Změny ve složení mléka po dotaci dojnic vybraným aditivem
Tůmová, Michaela ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Křížová,, Ludmila (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá vlivem doplňku limitující aminokyseliny histidinu, podané ve formě duodenální infuze na množství a složení kravského mléka vysokoprodukčních dojnic. V teoretické části této práce je popsáno složení kravského mléka a metabolizmus živin u skotu. V této části jsou také popsány nároky vysokoprodukčních dojnic na esenciální aminokyseliny. Jsou zde uvedeny principy analytických metod, které byly použity pro rozbor mléka. Pro stanovení základních složek mléka byla použita infračervená absorpční spektrometrie a enzymaticko-konduktometrická metoda. Aminokyselinový profil kaseinu byl stanoven pomocí iontově výměnné kapalinové chromatografie. V experimentální části práce je uvedena metodika pokusu na dojnicích. Je zde podrobně rozepsán postup kyselé a oxidativně-kyselé hydrolýzy lyofilizovaného kaseinu a postup stanovení aminokyselin v těchto hydrolyzátech. Výsledky analýz byly statisticky vyhodnoceny, popsány a diskutovány s literárními zdroji. Tato diplomová práce vznikla na základě spolupráce mezi Ústavem chemie potravin a biotechnologií Fakulty chemické, Vysokého učení technického v Brně a Výzkumným ústavem pro chov skotu, s.r.o., Oddělení výživy zvířat a kvality živočišných produktů v Pohořelicích.
Stanovení kaseinů kapilární elektroforézou
Mičíková, Ivana ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Diplomová práce, Stanovení kaseinů kapilární elektroforézou, se zabývá vypracováním analytické metody pro stanovení kaseinů v kravském mléce. Jako separační metoda byla používána kapilární elektroforéza (CE). Vyvinutý postup byl optimalizován a ověřen na standarech kaseinů a poté na reálných vzorcích. Teoretická část diplomové práce podává informace o složení kravského mléka, kaseinech, jejich využití v potravinářských i nepotravinářských technologiích. Jsou zde popsány některé nutriční faktory, jejichž aplikace ve výživě skotu ovlivňuje skladbu mléka.. Dále je zde uveden popis a princip kapilární elektroforézy a přehled metod CE pro stanovení kaseinů. Experimentální část uvádí postup izolace kaseinů z mléčné matrice, použitý separační systém a stanovení kaseinů v lyofilizovaných vzorcích mléka. Separace probíhaly ve dvou křemenných nepokrytých kapilárách. Obě kapiláry měly stejný vnitřní průměr a to 50 m. První používaná kapilára byla celkové délky 96 cm (efektivní délka 71 cm) a druhá použitá kapilára dosahovala celkové délky 125 cm (efektivmé délka 100 cm). Jako základní elektrolyt byl použit 10 mM fosfátový pufr o pH 2,5. Tato diplomová práce vznikla na základě spolupráce mezi Ústavem chemie potravin a biotechnologií Fakulty chemické, Vysokého učení technického v Brně a Výzkumným ústavem pro chov skotu, s.r.o., Oddělení fyziologie výživy zvířat, v Pohořelicích.
Stanovení kaseinových frakcí v kravském mléce
Gejdošová, Lucie ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá vypracováním analytické metody pro stanovení kaseinů v kravském mléce. Jako separační metoda byla použita kapilární elektroforéza (CE). Vyvinutý postup byl ověřen na reálných vzorcích. Teoretická část diplomové práce podává základní informace o kaseinech. Jsou popsány jejich chemické a fyzikální vlastnosti, struktura, způsob výroby, využití v potravinářství a nepotravinářské (technické) uplatnění. Dále jsou zde uvedeny některé nutriční faktory, jejichž aplikace ve výživě skotu ovlivňuje skladbu mléka, zejména pak koncentraci mléčných bílkovin. Literární rešerše obsahuje i přehled metod CE pro stanovení kaseinů. Praktická část uvádí použitý separační systém, postup izolace kaseinů z mléčné matrice a obsah kaseinů v jednotlivých stanovovaných vzorcích mléka. Separace mléčných kaseinů probíhaly v nepokryté křemenné kapiláře s vnitřním průměrem 50 um a celkovou délkou 96 cm (efektivní délka 71 cm). Jako základní elektrolyt byl použit 10 mM fosfátový pufr o pH 2,5. Kaseiny byly z mléka získány isoelektrickým vysrážením (pH 4,6) po přidání 10% kyseliny octové. Izolovaný produkt byl zbaven tuku propráním v acetonu a vysušen. Výtěžek celkového kaseinu byl nejvyšší u bio mléka (27,04 g/l) a nejnižší v odtučněném trvanlivém mléce (22,04 g/l). Tato diplomová práce vznikla na základě spolupráce mezi Ústavem chemie potravin a biotechnologií Fakulty chemické, Vysokého učení technického v Brně a Výzkumným ústavem pro chov skotu, s.r.o., Oddělení fyziologie výživy zvířat, v Pohořelicích.
Analýza provozních ukazatelů produkce mléka
ŠANDERA, Filip
Diplomová práce se zabývá analýzou provozních ukazatelů produkce mléka. Práce byla vypracována v Zemědělském družstvu Podkleťan Křemže. V zemědělském podniku probíhalo hodnocení výživy dojnic, techniky krmení, kvality objemných krmiv, složení krmné dávky a porovnání jednotlivých ekonomických ukazatelů při výrobě mléka. Kvalita objemných krmiv byla prováděna podle fermentačního procesu a následně byla krmiva zařazena do jednotlivých tříd. Složení krmné dávky bylo posouzeno s doporučenými hodnotami v závislosti s potřebou energie a potřebě živin. Reprodukční ukazatele byly porovnány s daty o celkové populaci. Ekonomické faktory byly posouzeny v závislosti na užitkovosti a nákladovosti chovu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 31 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.