Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv listové aplikace pomocných rostlinných přípravků na výnos a kvalitu slunečnice
Hlobil, Pavel
Tato bakalářská práce má za úkol zhodnotit výsledky přesných, maloparcelkových pokusů se slunečnicí roční (Helianthus annuus L.) odrůdy ES Royal a její odezvu na aplikace čtyř různých pomocných přípravků (Tomagel HO, Energen Fruktus, Lignohumát B, Unicum Pro). Sledován byl vliv aplikovaných přípravků na příjem živin rostlinou, změny habitu a zejména na výnosovou reakci a změny kvality oleje. Pomocné rostlinné přípravky byly aplikovány jednorázově v patřičných dávkách v počátcích prodlužovacího růstu slunečnice BBCH 30. Odběry rostlinného materiálu pro chemickou analýzu byly provedeny před aplikací produktů (BBCH 30) a později v BBCH 35 (5. internodium viditelné). Nárůst obsahu živin v rostlinných pletivech se projevil zejména u dusíku a nejvíce u variant s přípravky Energen Fruktus a Unicum, z mikroprvků byl výrazný nárůst u manganu u varianty Tomagel HO a Lignohumát B. Sušina rostlin se zvýšila jen nepatrně, nejvíce u varianty Tomagel HO. Pomocné přípravky neměly signifikantní vliv na zvýšení produkce nažek, nejvyšší nárůst výnosu (o 2,2 %) byl u varianty Tomagel HO. Olejnatost byla u všech variant nižší než u kontroly se statisticky průkaznými rozdíly. Na zastoupení jednotlivých mastných kyselin neměly aplikace signifikantní vliv.
Technologie pěstování chmele (Humulus lupulus L.). Vliv elicitorů na výnos a kvalitu produktu. Jeho potravinářské a nepotravinářské využití.
HAŠKOVCOVÁ, Petra
Bakalářská práce se zabývá technologií pěstování chmele, jeho využitím, použitím elicitorů a rostlinných přípravků na zemědělských plodinách. Obecná část bakalářské práce pojednává o historii chmele, morfologii chmelové rostliny, technologii pěstování chmele, výživě a hnojení, ochraně před škůdci a proti chorobám, o sklizni a chemickém složení chmele. Česká republika patří tradičně mezi největší světové producenty chmele. Český chmel je světově proslulý svou kvalitou, danou naprosto převažující jemnou aromatickou odrůdou Žatecký poloraný červeňák (ŽPČ). Dále jsou v této části uvedeny informace o vlivu elicitorů na zemědělské plodiny, vliv rostlinných preparátů a využití chmele. V závěru práce jsou shrnuty základní údaje o chmelu otáčivém.
Pěstování lnu setého (\kur{Linum usitatissimum} L.) a jeho potravinářské a nepotravinářské využití
JAKŠOVÁ, Marie
V historii lidstva je len veden jako jedna z nejstarších kulturních plodin. Jeho blahodárné účinky a široké spektrum využití znali již staří Egypťané. V roce 650 př. Kr. Hippokrates lněné semínko používá v léčbě. Lněné semínko je modře kvetoucí plodina a pěstuje se především v chladnějších oblastech světa. Využitelnost lnu spočívá především v produkci stonku a semene. Cílem mé bakalářské práce bylo vypracovat literární rešerši na technologii pěstování lnu a jeho potravinářské a nepotravinářské využití. Ve své bakalářské práci se věnuji historii lnu, botanické charakteristice a morfologii rostliny, nárokům na prostředí, odrůdám, hubení škůdců a plevelů, ochraně proti chorobám, agrotechnice a hnojení. Dále se zde věnuji způsobu sklizně a technice rosení, posklizňové úpravě, kvalitě produktu a také potravinářskému a nepotravinářskému využití.
Pěstování cukrové řepy (Beta vulgaris var. altissima) a její využití
HAŠKOVCOVÁ, Michaela
Bakalářská práce se zabývá pěstováním cukrové řepy a jejím potravinářským a nepotravinářským využitím. První částí bakalářské práce je obecná část, která pojednává o tom, odkud cukrovka pochází, její botanice, agrotechnice, hnojení, založení porostu, regulaci chorob a škůdců, regulaci zaplevelení, sklizni a jejím uskladnění. Dále jsou v této části uvedeny informace o chemicko-technologickém složení bulvy, odbytu bulev a jejím využití v potravinářství či nepotravinářství. V závěru bakalářské práce jsou pak shrnuty základní údaje o cukrové řepě.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.