Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 10 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Zinek v potravinových doplňcích
Sauchanka, Katsiaryna ; Suková, Petra (oponent) ; Řezáčová, Veronika (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce je stanovení zinku ve vybraných druzích potravinových doplňků voltametrickou metodou. V první části práce jsou popsány obecné vlastnosti zinku, jeho výskyt, toxicita a vliv na organismus člověka. Dále jsou shrnuty možnosti stanovení zinku, včetně podrobného popisu voltametrické metody. V experimentální části je uveden postup optimalizace podmínek voltametrického stanovení zinku a aplikace optimizované metody na reálné vzorky.
Luštěniny jako zdroj vybraných makro a mikronutrientů
Bernreiterová, Hana
Tato diplomová práce se zabývá kvantitativním stanovením obsahu vybraných minerálních látek (Ca, Mg, Fe, Zn a Cu) u osmi druhů luštěnin: Cicer arietinum L., Glycine max L., Lens culinaris Medic., Phaseolus vulgaris L., Pisum sativum L., Vigna angularis L., Vigna radiata L. a Vigna unguiculata L. Pomocí atomové absorpční spektrometrie byly měřeny rozdíly obsahu vybraných minerálních prvků mezi druhy a závislost těchto obsahů na způsobu a místě pěstování. Z výsledků práce vyplývá, že nejlepším zdrojem všech vybraných prvků je sója. Naopak nejméně vhodným zdrojem se jeví hrách. Konzumace fazolu a druhů rodu Vigna je vhodná pro vysoký obsah vápníku a hořčíku. Velmi dobrým zdrojem železa, zinku a mědi je mimo sóju také čočka. Způsob ani lokalita pěstování se neukázaly jako obecně působící faktory, které by jednoznačně ovlivňovaly obsah vybraných minerálních látek.
Výživové zvyklosti u vysokoškolských studentů
Bednaříková, Lucie
Tato diplomová práce se zabývá analýzou stravovacích návyků studentů vysokých škol. Diplomová práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část pojednává o chemickém složení potravin včetně metabolismu základních živin, metodách zjišťování nutričního stavu a v neposlední řadě poskytuje přehled obecných výživových doporuče-ní týkajících se racionální stravy. Praktická část sestává z vyhodnocení dotazníku obsahujícího 31 otázek. Dotazníku se účastnilo 300 studentů Mendelovy univerzity v Brně. Výsledky byly graficky a statisticky zpracovány a vyhodnoceny. Z výsledků vyplývá, že studenti se snaží stravovat dle zásad racionální výživy a obecných doporučení týkajících se zdravého životního stylu.
Výživa dětí předškolního věku s důrazem na potravinové alergie
Kocmanová, Adéla
Bakalářská práce, Výživa dětí předškolního věku s důrazem na potravinové alergie, je zpracována jako literární rešerše. První polovina práce pojednává o základech výživy člověka, příjmu živin, minerálních látek a vitaminů, které jsou nezbytně nutné pro správný vývoj a udržení zdraví člověka. Zásady zdravého stravování by měly být dětem vštěpovány již od narození, což je především v zájmu rodičů. Děti v předškolním věku se stávají samostatnými jedinci, snadno se učí nové věci, proto je toto období velmi důležité pro osvojování stravovacích návyků. Druhá polovina práce je zaměřena na vznik alergií. Podrobněji jsou popsány alergie potravinové, nejčastější potravinové alergeny, rozdíl mezi potravinovou intolerancí a potravinovou alergií, jejich projevy, prevence a léčba.
Zinek v potravinových doplňcích
Sauchanka, Katsiaryna ; Suková, Petra (oponent) ; Řezáčová, Veronika (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce je stanovení zinku ve vybraných druzích potravinových doplňků voltametrickou metodou. V první části práce jsou popsány obecné vlastnosti zinku, jeho výskyt, toxicita a vliv na organismus člověka. Dále jsou shrnuty možnosti stanovení zinku, včetně podrobného popisu voltametrické metody. V experimentální části je uveden postup optimalizace podmínek voltametrického stanovení zinku a aplikace optimizované metody na reálné vzorky.
Nutriční význam luštěnin ve výživě člověka
Chalánková, Veronika ; Bušová, Milena (vedoucí práce) ; Dostálová, Jana (oponent)
Bakalářská práce se zabývá nutričním významem jednotlivých druhů luštěnin, jejich příznivými i nepříznivými nutričními vlastnostmi a jejich vlivem na lidský organismus. Luštěniny jsou díky obsahu mnoha nutričně významných látek velmi hodnotnou potravinou a jednoznačně patří do zdravého jídelníčku. Jsou nejvýznamnějším rostlinným zdrojem bílkovin a vlákniny a řadí se k potravinám s nízkým glykemickým indexem. V běžné populaci jejich spotřeba není příliš vysoká. Pochybnosti o luštěninách může vyvolat obsah tzv. antinutričních látek, které např. snižují využití živin a mohou působit trávicí potíže. Tyto látky lze ovšem vhodnou úpravou eliminovat. Navíc jde o látky biologicky aktivní, které vykazují i pozitivní vlivy na lidský organismus, zejména antioxidační a antikarcinogenní a mohou tak hrát roli v prevenci nádorových a také metabolických chorob. V dnešní době jsou stále předmětem výzkumu. Praktická část práce zahrnuje terénní šetření nabídky luštěnin a výrobků s jejich obsahem v tržní síti. Sortiment těchto produktů je dnes velmi bohatý a značně zjednodušuje způsob, jak luštěniny do jídelníčku zařadit. Spotřebitel si ovšem musí dát pozor na složení jednotlivých výrobků. Dále byl proveden průzkum formou dotazníkového šetření mezi studenty vysokých škol, který měl za cíl zjistit, jak mladí...
Zinek jako esenciální mikronutrient
Hádler, Tomáš
V první části práce jsou popsány obecné vlastnosti zinku, jeho výskyt v prostředí a historie. V následujících částech jsou popsány účinky tohoto prvku na zdraví člověka (konkrétně zdravotní rizika spojená s jeho deficiencí), jeho transport a celková úloha v metabolismu. Dále jsou zde popsány doporučené limity pro denní příjem zinku tzv. RDA. Podstatná část této bakalářské práce je věnována obsahu zinku v jednotlivých potravinách. Významná část je věnovány nedostatku zinku a příznakům deficience zinku v lidském organismu. Dále jsou zde popsány vybrané potraviny a jejich obsah zinku. Velice podstatnou část práce tvoří možnost fortifikace potravin zinkem, jakož i jeho suplementace. V neposlední řadě je zde zmíněn metabolismus zinku a schopnost využití tohoto prvku organismem člověka. V závěru práce jsou popsány některé analytické metody pro stanovení zinku ve vzorku.
Luštěniny jako zdroj vybraných makro a mikronutrientů
Bernreiterová, Hana
Tato diplomová práce se zabývá kvantitativním stanovením obsahu vybraných minerálních látek (Ca, Mg, Fe, Zn a Cu) u osmi druhů luštěnin: Cicer arietinum L., Glycine max L., Lens culinaris Medic., Phaseolus vulgaris L., Pisum sativum L., Vigna angularis L., Vigna radiata L. a Vigna unguiculata L. Pomocí atomové absorpční spektrometrie byly měřeny rozdíly obsahu vybraných minerálních prvků mezi druhy a závislost těchto obsahů na způsobu a místě pěstování. Z výsledků práce vyplývá, že nejlepším zdrojem všech vybraných prvků je sója. Naopak nejméně vhodným zdrojem se jeví hrách. Konzumace fazolu a druhů rodu Vigna je vhodná pro vysoký obsah vápníku a hořčíku. Velmi dobrým zdrojem železa, zinku a mědi je mimo sóju také čočka. Způsob ani lokalita pěstování se neukázaly jako obecně působící faktory, které by jednoznačně ovlivňovaly obsah vybraných minerálních látek.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.