Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Utilization of algae in the food industry
Patloková, Kateřina
Bakalářská práce s názvem Využití řas v potravinářském průmyslu je primárně zaměřena na charakteristiku a systematickou klasifikaci všech významných druhů cyanobakterií (sinic), mikrořas a makrořas, které mohou být běžně konzumovány v čerstvé podobě nebo kulinářsky zpracovány do různých pokrmů. Řasy jsou také navíc významným zdrojem mnoha látek často využívaných v potravinářském průmyslu. Proto jsou do druhé části literárního přehledu zahrnuty kapitoly o dalším použití jako je extrakce hydrokoloidů, získávání nutričních látek nebo přírodních barviv. V práci se zároveň snažím informovat čtenáře o alternativních způsobech zdravého a ekologicky udržitelného stravování předložením mnoha záznamů o příznivých zdravotních účincích řas. Všechny vědecké názvy rostlin používané v této práci jsou převzaty z taxonomického konceptu, které v roce 2015 publikoval Ruggiero a kol a současně z celosvětové elektronické publikace získané ze Světového registru mořských druhů (Guiry & Guiry, 2019). Práce je završením mého studia v Norsku v roce 2017, které značně obohatilo mé znalosti v oboru produkce řas.
Role stravování při formování udržitelného potravinového systému: potenciál školního stravování
Strnadel, Štěpán ; Spilková, Jana (vedoucí práce) ; Hruška, Vladan (oponent)
Diplomová práce se zabývá problematikou udržitelného stravování a možnostmi prosazování udržitelných principů ve veřejném stravování. Představuje téma v širším kontextu environmentálních souvislostí, veřejného zdraví, historického vývoje, mezinárodních vlivů, významných teoretických přístupů a především základních faktorů ovlivňujících vývoj stravování v současném světě. Cílem je stanovit obecné principy udržitelného stravování, které jsou odvozeny na základě analýzy širokého spektra odborné literatury. Charakter práce je převážně rešeršní. Praktickou aplikací stanovených principů je otázka jejich využitelnosti ze strany veřejných institucí. V této souvislosti práce pojednává o potenciálu systému školního stravování v Česku. Výzkumnou otázkou jsou možnosti podpory spotřeby biopotravin pocházejících z místních zdrojů ve školním stravování, která byla analyzována na úrovni Česka. Základními zjištěními je problematická kombinace požadavků na kvalitu biopotravin v kombinaci s požadavkem upřednostnění lokálních potravin v kontextu objemu poptávky školního stravování. V obecné rovině je přínosem práce představení přístupu geografie jídla a nastínění možností dalšího výzkumu, které téma stravování naskýtá. klíčová slova: udržitelné stravování, stravovací tranzice, potraviny, ekologické zemědělství,...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.