Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Trendy v české tradici stravování
Janíčková, Klára ; Vinopal, Jiří (vedoucí práce) ; Richter, Eva (oponent)
Stejně jako společnost prochází modernizací, kultura a tradice tuto modernizaci zažívají a mění se. Ke každé kultuře patří i jídlo, jakožto součást každodenního života všech lidí. Jídlo slouží k nasycení potřeb, rozvíjí kreativitu, ale zároveň slouží jako součást socializace a interpersonální komunikace. Celý proces nákupu potravin, přípravy pokrmu a následné konzumace je protkán pavučinou převzatých hodnot a norem, naučených stereotypů a sociálních nátlaků. Prostřednictvím obsahové analýzy receptů tradičních pokrmů v kulinářských časopisech tištěných pro českou veřejnost tato bakalářská práce odhaluje změny v preferencích konzumentů vzhledem k modernizaci společnosti, stravování a české gastronomické scény. Tyto recepty jsou porovnány s tradiční verzí od autorky Marie Janků-Sandtnerové. Z obsahové analýzy vyplynulo, že moderní recepty jsou bohatší na ingredience a také se objevují změny, co se zdravotních a výživových benefitů pokrmu týče. Klíčová slova: tradice; modernizace; jídlo; tradiční kuchyně; stravování; stravovací trendy; gastronomie
Trendy v české tradici stravování
Janíčková, Klára ; Vinopal, Jiří (vedoucí práce) ; Richter, Eva (oponent)
Stejně jako společnost prochází modernizací, kultura a tradice tuto modernizaci zažívají a mění se. Ke každé kultuře patří i jídlo, jakožto součást každodenního života všech lidí. Jídlo slouží k nasycení potřeb, rozvíjí kreativitu, ale zároveň slouží jako součást socializace a interpersonální komunikace. Celý proces nákupu potravin, přípravy pokrmu a následné konzumace je protkán pavučinou převzatých hodnot a norem, naučených stereotypů a sociálních nátlaků. Prostřednictvím obsahové analýzy tato bakalářská práce odhaluje změny v prezentaci receptů na tradiční pokrmy vzhledem k modernizaci společnosti, stravování a české gastronomické scény v kulinářských časopisech tištěných pro českou veřejnost. Tyto recepty jsou porovnány s tradiční verzí od autorky Marie Janků-Sandtnerové. Z obsahové analýzy vyplynulo, že moderní recepty jsou bohatší na ingredience a také se objevují změny, co se zdravotních a výživových benefitů pokrmu týče. Klíčová slova: tradice; modernizace; jídlo; tradiční kuchyně; stravování; stravovací trendy; gastronomie
Trendy v české tradici stravování
Janíčková, Klára ; Vinopal, Jiří (vedoucí práce) ; Richter, Eva (oponent)
Stejně jako společnost prochází modernizací, kultura a tradice tuto modernizaci zažívají a mění se. Ke každé kultuře patří i jídlo, jakožto součást každodenního života všech lidí. Jídlo slouží k nasycení potřeb, rozvíjí kreativitu, ale zároveň slouží jako součást socializace a interpersonální komunikace. Celý proces nákupu potravin, přípravy pokrmu a následné konzumace je protkán pavučinou převzatých hodnot a norem, naučených stereotypů a sociálních nátlaků. Prostřednictvím obsahové analýzy tato bakalářská práce odhaluje změny v prezentaci receptů na tradiční pokrmy vzhledem k modernizaci společnosti, stravování a české gastronomické scény v kulinářských časopisech tištěných pro českou veřejnost. Tyto recepty jsou porovnány s tradiční verzí od autorky Marie Janků-Sandtnerové. Z obsahové analýzy vyplynulo, že moderní recepty jsou bohatší na ingredience a také se objevují změny, co se zdravotních a výživových benefitů pokrmu týče. Klíčová slova: tradice; modernizace; jídlo; tradiční kuchyně; stravování; stravovací trendy; gastronomie

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.