Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Dopady zákazu kouření v hospodách a restauracích
Vávra, Vít ; Běláčková, Vendula (vedoucí práce) ; Poláková, Olga (oponent)
Background: Tato práce si klade za cíl zjistit, jak zákaz kouření na veřejných místech ovlivnil obraty barů a restaurací, spotřebu tabáku a počet kuřáků ve společnosti v evropském prostředí. K podrobnějšímu seznámení s touto problematikou, budou zanalyzovány důvody pro zavedení zákazu. Na konci práce budou porovnány získané výsledky s pohledem ekonomické teorie. Metoda: Práce se zaměří na pět států, v nichž již byla regulace zavedena, konkrétně na Irsko, Norsko, Itálii, Skotsko a Anglii. Data potřebná pro analýzu dopadů zákazu budou získány z jednotlivých studií zkoumajících změny ve vybraných státech. Poté budou všechny získané informace shrnuty a bude rozhodnuto, jakým způsobem byly ovlivněny pohostinské služby a tabákový průmysl a zda získané výsledky korespondují s pohledem ekonomické teorie na tuto problematiku. Výsledky: Argumenty zastánců regulace se jsou při nejmenším sporné, jediný z našeho pohledu obhajitelný je argument opírající se o zdravotní komplikace způsobené nepřímým kouřením. Ani v jedné zemi a ani v jednom odvětví nebyl naměřen růst zkoumaných veličin. Regulace zapříčinila snížení obratů v hospodách i restauracích, snížení prodejů tabáku a pokles kuřáků v populaci. Z ekonomické teorie je patrné, že zákaz posune strukturu trhu do nepřirozeného stavu, čímž se sníží efektivita, což je ve shodě s naměřenými výsledky. Závěr: Zákaz kouření na veřejných místech by z ekonomického a dle našeho názoru i morálního pohledu nebylo moudré zavádět. Obě zkoumaná odvětví regulace poškozuje. Volný trh, bez zásahů, které podnikatelům znemožňují přizpůsobit se přáním jejich zákazníků, má největší šanci maximalizovat společenský blahobyt, protože vede k optimální alokaci jak kuřáckých, tak nekuřáckých zařízení.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.