Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Charakterizace sladkých proteinů thaumatinů kapalinovou chromatografií a hmotnostní spektrometrií
Jedličková, Lenka ; Šedo,, Ondrej (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
V této diplomové práci jsem se zabývala vývojem separační metody LC-MS pro stanovení thaumatinů. Dále jsem se zabývala izolací a stanovením thaumatinu v modelovém potravinovém vzorku.
Sladidla (přírodní i umělá) používaná v potravinářském průmyslu
PIHLÍK, Pavel
Cílem této práce je seznámení se sladidly používanými v potravinářském průmyslu v České republice, ale i ve světě. Za základní sladidlo, které je měřítkem pro ostatní sladidla, je považován cukr (sacharosa). V této práci jsem popsal historii výroby řepného cukru v ČR, výrobky z něho a jeho použití v potravinářství. Dále zde uvádím základní rozdělení sladidel, kterými se snažíme cukr nahradit. Popisuji historii, výrobu, vlastnosti a jejich použití. Jedná se především o přírodní sladidla, která se dělí na sacharidická (sacharosa, fruktosa, glukosa, med, laktosa a alkoholické cukry), nesacharidická (steviosid, thaumatin) a umělá sladila (aspartam, sacharin, cyklamáty, acesulfam-k, sukralosa).
Nové alternativní krystalizační techniky používané pro zlepšení morfologie a difrakční kvality proteinových krystalů
TOMČOVÁ, Ivana
Röntgénová strukúrna analyza predstavuje v dnesnej dobe jeden z najúcinnejsích nástrojov urcenych k rieseniu struktúry a funkcie proteínov. V predkladanej práci je popísaná detailná atómová struktúra bakteriálneho dvojdoménového cytochrómu c4 po prvykrát izolovaného z anaerobného organizmu a atómové struktúry dvoch rôznych krystálovych foriem {\clqq}sladkého`` proteínu {--} thaumatínu izolovaného z Africkej kroviny. Na príklade cytochrómu je ukázané, ako bola pouzitá biochemická analyza spolu s röntgénovou struktúrnou analyzou pri hladaní funkcie tohto proteínu. Popri modernych vysoko-vykonnych metódach krystalizácie proteínov sa v poslednych rokoch coraz viac kladie dôraz na stúdium ich fyzikálno-chemickych vlastností a vyskum molekulovych interakcií. Nasim cielom bolo vylepsit proces hladania podmienok pre rast proteínovych krystálov s pouzitím novych alternatívnych krystalizacnych metod. V tejto práci sú prezentované dva nové prístupy proteínovej krystalizácie. Prvym je nová metóda krystalizácie spocívajúca v pridávaní aditív do okolitych kvapiek, ktoré môzu vplyvom pomalého vyparovania ovlyvnit pH, ci tlak pary nad proteínovou kvapkou bez toho, aby boli v kvapke samotnej prítomné. Druhy prístup spocíva v precíznom kontrolovaní teploty pocas krystalizacného procesu a udrziavania proteínového roztoku v metastabilnom stave. Pri tomto experimente je mozné manipulovat s rastom jednotlivych krystálov a tiet ovplyvnovat nukleáciu novych krystalizacnych jadier. Oba prístupy boli testované na modelovych i nami studovanych proteínoch (cytochróm, xylanáza a thaumatín), vysledkom coho boli získané kvalitnejsie, stabilnejsie a lepsie difraktujúce krystáli. Na záver práce sú prezentované vysledky krystalizácie dalsích troch enzymov, dvoch haloalkán dehalogenáz izolovanych z dvoch rozdielnych baktérií a jedného membránového proteínu {--} hydrogenázy izolovanej z anaerobného organizmu. Tieto vysledky budú dalej pouzité k röntgénovej struktúrnej analyze.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.