Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Studium složení třapin révy vinné
Šlorová, Kamila
Třapina představuje asi 3-5 % celkové hmotnosti hroznu. Chemické složení třapiny souvisí především s odrůdou, podmínkami stanoviště a také zralostí. Třapina je tvořena od 35 % do 90 % vodou, dále také cukry, kyselinou vinnou a jablečnou, tříslovinami a rostlinnými barvivy. Třapina je při výrobě vína často vnímána pouze jako odpadní materiál a mnohdy se opomíná fakt, že se nejedná pouze o nedílnou součást hroznů, ale také o ukazatele přítomnosti choroby na révovém keři. I když mají třapiny drenážní účinek, pro samotnou výrobu vína jsou nevhodné, protože zelené stopky způsobují v moštu nepříjemné trávovité chuťové látky. V první části diplomové práce se nachází zpracované všeobecné informace o třapině: její složení, podrobný popis nejobsazenějších látek a také možnosti využití třapin. Dále jsou v mé práci podrobně popsané spektrometrické a chromatografické analýzy a výsledky jejich stanovení v provedeném výzkumu látek obsažených v třapinách. V poslední části práce jsou rešeršním způsobem zpracované fakta, získané zejména ze zahraniční literatury, které jsou rozdělené do několika kapitol: porovnání získaných výsledků s mezinárodními studiemi, nové technologie hodnotící látky obsažené v třapinách a také účinky třapin na lidské zdraví.
Využití třapin v technologii vín révy vinné
Helmová, Tereza
Bakalářská práce na téma Využití třapin v technologii vín révy vinné se v první části zaobírá literárním souhrnem k danému tématu, a to konkrétně ke složení hroznu, principu macerace a Frankovce jako odrůdě. Dále se bakalářská práce rozvíjí v experimentální části, která spočívá v maceraci určitých podílů třapin. K experimentu je využita odrůda Frankovka. Výsledky experimentu se skládají ze senzorického zhodnocení a chemické analýzy.
Vliv vinifikace s třapinami na antioxidační a senzorické vlastnosti vína
Nagy, Filip
Práce pojednává o vlivu stopek během vinifikace na výsledné víno z analytického a oraganoleptického hlediska .
Příčiny a důsledky vadnutí hroznů a třapiny
Mikulčík, Jan
Cílem bakalářské práce bylo soustředit se na informace, týkající se fyziologického vadnutí třapiny hroznů a vadnutí hroznů. Měl jsem se zabývat možnými příčinami a důsledky. Na závěr jsem formuloval doporučení pro pěstitele. V první části jsem vymezil základní pojmy (hrozen, bobule, třapina), pokračoval jsem obecnou částí vadnutí hroznů. Následuje kapitola popisující abiotické příčiny odumírání hroznů a poté ty biotické. V další kapitole se zabývám obecnou částí fyziologického vadnutí třapiny a následně vadnutí třapiny v důsledku nedostatku hořčíku. V poslední části třetí kapitoly překládám světové studie dané problematiky.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.