Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Jedlé obaly na bázi mléčných proteinů – příprava, vlastnosti a aplikace v potravinářství
Smetanová, Barbora
V dnešní době je pozornost věnována vývoji jedlých obalů a povlaků zejména pro jejich biodegradabilitu, nízkou cenu a snadnou dostupnost. Cílem této diplomové práce byl vývoj složení biodegradovatelných filmů a povlaků na bázi mléčných proteinů a jejich aplikace na potravinu ve formě polotvrdého nezrajícího sýru. Metodou odlévání z roztoku byla připravena série filmů s přídavkem syrovátkových proteinů, které byly získány odlišnými technologiemi zpracování ze syrovátky. Pro srovnání byly analogickou metodou odlití z roztoku připraveny biodegradovatelné filmy na bázi polykaprolaktonu o průměrné tloušťce 570 µm. Filmy byly charakterizovány pomocí UV vis spektroskopie, infračervené spektrometrie a pomocí kolorimetrické analýzy. Testy nasákavosti prokázaly vliv částečně denaturovaného syrovátkového izolátu na zvýšení hydrofobního charakteru filmu. Vybraná směs byla aplikována na vzorky sýru, které byly následně uchovávány při teplotě 7 °C po dobu 7 dnů.
Perspektivy využití laktoferinu
Pavlík, Patrik
Tato práce se zaměřovala na shrnoutí poznatků zabývajících se laktoferinem, jako jsou zdroje jeho získavání, metody izolace, biochemické vlastnosti, struktura a odolnost vůči denaturaci za různých podmínek. Zároveň jsou specifikovány biologické účinky Lf na lidský organismus, především se zaměřením na antivirální účinky, podporu imunity a zvýšení výkonnosti u sportovců. Dále byla věnována pozornost metodám enkapsulace a dodávání Lf do organismu, kde nejúčinnější metodou stále zůstává metoda perorálního podání. Současně jsou shrnuty možnosti jeho současného využití v potravinářství a dalších odvětvích. Poslední částí práce bylo vytvoření změsi vhodné pro tisk jedlých obalů vytisknutých prostřednictvím 3D tiskárny na potraviny, do kterých by bylo možné Lf později enkapsulovat a vytvořit tak funkční potravinu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.