Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Reakce brambor pro výrobu škrobu na aplikaci hnojiva Lyckeby koncentrát
DOUBEK, Martin
Lyckeby koncentrát je nové ekologické hnojivo vyrobené z odpadní hlízové šťávy při výrobě bramborového škrobu. Cílem diplomové práce bylo zhodnotit vliv tohoto hnojiva na vybrané odrůdy brambor pro výrobu škrobu. Sledovány byly dvě odrůdy Euroresa a Eurostarch, které jsou nejpěstovanější v podniku Agrospol, Malý Bor a.s. Hnojivo bylo aplikováno ve dvou variantách. První varianta byla hnojena 2 t.ha-1 před sázením a druhá varianta měla dávku 4 t.ha-1 před sázením. Samozřejmostí byla nehnojená kontrolní parcela. U pokusu byl vyhodnocen výnos hlíz a škrobu, obsah škrobu, průměrná váha hlíz, průměrný počet hlíz a stonků na trs a obsah dusíkatých látek. U sledovaného pokusu se projevil u obou variant hnojení zvýšený výnos hlíz i zvýšený výnos škrobu. Navýšení výnosu hlíz bylo ovlivněno průměrným zvýšením hmotnosti hlíz a jejich množstevním nasazením. U odrůdy Euroresa byl naměřen nárůst výnosu škrobu z hektaru o 6,53 % oproti kontrole. Odrůda Eurostarch měla nárůst výnosu škrobu z hektaru až o 23,74 % oproti kontrole.
Výnos škrobu a bílkovin u brambor pro výrobu škrobu
MIČKA, Michal
Cílem bakalářské práce bylo hodnocení obsahu škrobu a bílkovin u vybraných odrůd brambor v závislosti na hnojení dusíkem. V literárním přehledu je obecné seznámení s danou problematikou. V roce 2018 byl založen jednoletý polní pokus, kde byly sledovány tři odrůdy pro výnos škrobu. Odrůda Anatori, Hermes a Ornella. Dusíkatá hnojiva byla aplikována ve dvou variantách. První varianta byla hnojena na jaře před sázením v dávce 73 kg N/ha, druhá v dávce 111 kg N/ha. U pokusu byl vyhodnocen výnos hlíz, průměrná hmotnost hlíz, obsah škrobu, výnos škrobu, obsah sušiny a výnos dusíkatých látek. Ve sledovaném roce 2018, který byl teplotně nadprůměrný a naopak chudší na srážky, byla nejlépe vyhodnocena aplikace vyššího dusíkatého hnojení v dávce 111 kg N/ha. Vyšší aplikace dusíkatého hnojení oproti nižší dávce zvýšila výnos hlíz brambor (t/ha), škrobnatost (%) a výnos škrobu (t/ha).
Význam odkamenění při pěstování brambor určených pro výrobu škrobu
PACNER, Jaroslav
Diplomová práce byla provedena celkem na šesti pozemcích v kraji Vysočina, kde byl měřen vliv separace, vliv počasí a teplot a porovnání technologie záhonového odkamenění půdy a techniky sadby a sklizně na kvalitu, výnos brambor obsah a výnos škrobu a mechanické poškození hlíz brambor. Cílem diplomové práce bylo zhodnocení vlivu záhonového odkamenění na obsah a výnos škrobu a mechanické poškození hlíz brambor. Hodnoceny byly tři odrůdy brambor určené pro zpracování na škrob. Odrůdy Ornella, Zuzana a Eurostarch. Všechny tři odrůdy byly sledovány na pozemku se záhonovým odkameněním i bez odkamenění. Ve sledovaném roce se u všech třech odrůd na odkameněných pozemcích dosáhlo většího výnosu škrobu a to až o 2% a poškození se snížilo až o 20%. Souběžně bylo zjištěno, že rozdíl výnosu hlíz z hektaru mezi pozemky se záhonovým odkameněním a pozemky bez záhonového odkamenění byly ovlivněny odrůdou.
Srovnání GM hybridu kukuřice MON 810 s vybranými hybridy.
POSPÍCHAL, Miroslav
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit a porovnat výskyt zavíječe kukuřičného a produkční schopnost čtyř hybridů kukuřice (Zea mays L.) o různé ranosti. K porovnání byl založen pokus na pozemku mého otce v Kliměticích ve Středočeském kraji. Před sklizní byly provedeny odběry k zjištění obsahu sušiny v biomase, sloužící k určení termínu sklizně. Počet odběrů závisel na dosažení požadovaného obsahu sušiny v biomase. Při sklizni byl stanoven výnos a sušina biomasy, výnos a podíl palic, výnos sušiny a škrobu. Z pokusů byly zjištěny rozdíly v napadení zavíječem kukuřičným. Dále byly zjištěny rozdíly ve sledovaných parametrech, které byly odvislé od různého užitkového směru a ranosti daných hybridů. Výsledkem bylo zhodnocení daných hybridů a určení vhodnosti pěstování v podmínkách, které má na pozemcích můj otec.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.