Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Hodnocení ekonomické efektivnosti pěstování smíšených kultur vojtěšky seté a trávy
Richterová, Nikola
Cílem této práce bylo porovnat výnosy smíšených kultur vojtěšky seté a trav v závislosti na odrůdě, seči, poměru (řádků vojtěška ku trávě) a roku. Hodnoceny byly maloparcelkové experimenty na stanovišti v Troubsku, a dále provozní porosty ve Vatíně. Dále se hodnotila kvalita píce, a to obsah hrubé vlákniny a hrubého proteinu. Výnosy porostů se každou další sečí snižovaly (p<0,05). S ohledem na výnosy zelené hmoty je nejvýhodnější pěstování vojtěšky seté ve smíšené kultuře se srhou laločnatou, kdy poměr řádků vojtěška ku srze je 3:1. Pro suchou hmotu ve stejném poměru je lepší kombinace s festuloliem (Hykor). Obsah hrubé vlákniny byl v sušině píce ze smíšených kultur vojtěšky a trávy od 20,73 % do 27,5 % a obsah hrubého proteinu se pohyboval od 9,82 % do 18,32 %. Bylo zjištěno, že obsah proteinu je přímo úměrný množství vojtěšky v porostu.
Hodnocení kvality siláží vyrobených z pícnin čeledi lipnicovitých
Richterová, Bára
Diplomová práce je zaměřena na posouzení kvality fermentačního procesu u různých druhů trav. V literární části jsou charakterizovány trávy z čeledi lipnicovitých (Poaceae). Další část je věnována konzervaci trav na siláž s možnými hrozbami při silážování a využití silážních aditiv při výrobě. V praktické části bylo sledováno celkem 12 vzorků trav. Byly založeny ve dvou variantách, a to hnojené a nehnojené dusíkem, ošetřené a neošetřené silážním aditivem. Trávy byly po šedesáti dnech odebrány z mikrosilážních nádob a analyzovány na vybrané parametry. Výsledky byly vyhodnoceny formou grafů. Amoniak, pH, LA, AA, biogenní aminy byly dále zpracovány pomocí statistické analýzy rozptylu (ANOVA). Pomocí hodnot z analýz jsme posuzovali kvalitu fermentačního procesu, kdy nejlépe vyšly vzorky festulolium, festulolium N, mezi nimiž byl zjištěn statisticky významný rozdíl na hladině 95 % spolehlivosti. Při analytickém hodnocení vyšel nejhůře vzorek srhy laločnaté bez ošetření, u něhož proběhla nekvalitní fermentace siláže. Obsahoval i nejvíce biogenních aminů, avšak mezi vzorky nebyly statisticky významné rozdíly (p <0,05). U vzorků srhy laločnaté ošetřené chemickým aditivem, můžeme konstatovat, že použití chemického konzervantu SoftAcid zlepšilo kvalitu fermentace.
Výživná hodnota vybraných odrůd srhy laločnaté (Dactylis glomerata)
ŠIMÁNKOVÁ, Karolína
V České republice tvoří travní porosty významný krajinotvorný prvek a současně jsou jednou ze základních složek krmných dávek koní a přežvýkavců. V souvislosti s produkčními funkcemi travních porostů je důležitá kvalita píce, zejména u vysokoužitkových dojnic. Cílem diplomové práce bylo sledování změn ve výživné hodnotě v průběhu vegetace a vyhodnocení kvalitativních ukazatelů u vybraných druhů srhy laločnaté- tři stávající odrůdy a tři odrůdy novošlechtění. Hodnotili jsme popeloviny, dusíkaté látky, spektrum vlákniny, stravitelnost organické hmoty a index relativní krmné hodnoty. U všech analyzovaných odrůd byly zjištěny změny mezi jednotlivými vegetačními fázemi, a to zvyšováním podílu CF, ADF a NDF během stárnutí porostu, které korespondovalo se zhoršující se stravitelností organické hmoty, snižující se relativní krmnou hodnotou a klesající tendencí dusíkatých látek. Hodnota CF se v průměru zvyšuje z 22,6 % na 28,5 %, NDF roste z 53,4 % na 60,5 % a ADF z 29,3 % až na 36,8 %. Stravitelnost organické hodnoty poklesla a to z průměrné hodnoty 73,8 % až na 63,12 %. Relativní krmná hodnota poklesla z průměrné hodnoty 114 až na hodnotu 91. V průběhu vegetace klesal i obsah dusíkatých látek z průměrné hodnoty 15,3 % na 8,8 %. Ze zjištěných výsledků lze usuzovat, že nejkvalitnější odrůdy jsou odrůdy Vega, vv115/10 a vv88/10, které jsou živinově vyrovnané. Nejméně kvalitní odrůdou je odrůda Zora. Z hlediska stravitelnosti a relativní krmné hodnoty jsou kvalitnější odrůdy novošlechtění, které dosahují lepší stravitelnosti i relativní krmné hodnoty než stávající odrůdy srhy laločnaté.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.