Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Technologické možnosti výroby vybraných nápojů
Haluzová, Klára
V teoretické části diplomové práce: „Technologické možnosti výroby vybraných nápojů“ jsou shrnuty základní teoretické poznatky týkající se problematiky surovin a technologie výroby piva a kvašených sladinových nápojů. V další části práce jsou uvedeny možnosti výroby nízkoalkoholických a nealkoholických variant těchto nápojů. Pozornost je zaměřena především na způsoby výroby s využitím speciálních mikroorganismů a charakteristiku těchto mikroorganismů. Praktická část diplomové práce se zabývá experimentální výrobou alkoholických a nízkoalkoholických sladinových nápojů a piva fermentovaných speciálními kmeny kvasinek. Připraveno bylo 30 různých nápojů. Pro výrobu byly využity následující kmeny speciálních kvasinek: RIBM BS 197/z Zygosaccharomyces bailii, RIBM C5 Wickerhamomyces anomalus, DSM 2531 Zygosaccharomyces rouxii, RIBM Spk 78 a RIBM T3 Torulaspora delbrueckii, DSM 70551 a DSM 70550 Saccharomycodes ludwigii a DSM 70576 Schizosaccharomyces pombe. Pro kontrolní vzorky byly použity kmeny W 95 Saccharomyces cerevisiae ssp. uvarum carlbergensis a WB 06 Saccharomyces cerevisiae ssp. cerevisiae. Těmito kmeny byla zakvašena sladina, sladina s přídavkem jablečné šťávy a mladina připravená v minipivovaru Mendelovy univerzity. U hotových nápojů bylo provedeno analytické měření pomocí pH metru 7 - XS a automatického přístroje FermentoFlash, senzorická analýza s využitím pětibodové stupnice, desetibodové stupnice a slovního popisu a nakonec vyhodnocení výsledků.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.