Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 12 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Silážování mechanicky upraveného vlhkého kukuřičného zrna
Balatka, Michal
Tato diplomová práce se zabývá způsobem přípravy siláží a následného vlivu zvolených aditiv ve vlhkém mechanicky upraveném kukuřičném zrnu (HMGC). V literární rešerši je problematika shrnuta dle dostupných informací od metod využití kukuřice seté, jako celé rostliny až po dělené sklizně s využitím pro silážování. Je popsán vývoj historických metod, technologické faktory ovlivňující výslednou kvalitu, vhodného zvolení silážních aditiv, uskladnění až po otevírání vaků a způsob vybírání siláží. Dále je věnována pozornost na průběh fermentačního procesu, jednotlivé faktory, které ovlivňují výslednou siláž jsou dávány do souvislosti s kvalitativními ukazateli a zhodnocení kvality siláží vlhkého kukuřičného zrna. V praktické části byl proveden pokus, který se zaměřuje na aplikaci různých aditiv použitých při silážování HMGC a doby skladování. V konkrétním podniku proběhlo silážování do polyethylenových vaků a v časových intervalech probíhaly odběry s následnými analýzami. Vari-anty silážních aditiv jsou porovnány mezi s sebou v parametrech sledující výživnou hodnotu a fermentační kvalitu. Poté byly výsledky vyhodnoceny a zpracovány statistickými metodami prezentovanými v tabulkách a grafech.
Analýza kvalitativních ukazatelů silážovaných krmiv
NECHVÁTAL, Jaroslav
Tato diplomová práce je zaměřena na analýzu vybraných kvalitativních ukazatelů u siláží. Kvalitativní ukazatelé byli sledováni u 119 vzorků travní a kukuřičné siláže z roku 2018. Pomocí těchto ukazatelů proběhlo zařazení podle hodnocení kvality fermentace u siláže dle Normy 2004, německého hodnocení dle Kaisera 2006 a slovenského hodnocení dle Mitríka 2016. Výsledné zařazení byla vyhodnocena a porovnána. V Normě 2004 bylo zařazeno v první třídě fermentace 82 % vzorků, v hodnocení podle Kaisera 88 % vzorků a v hodnocení podle Mitríka 83 % vzorků. Do hodnocení byl zařazen i vliv silážních aditiv na kvalitu fermentačního procesu. Sledován byl vliv bakteriálních a bakteriálně-enzymatických aditiv na obsah živin. V závěru práce byly vzorky siláže porovnány s průměrnými hodnotami z daného ročníku.
Stanovení in vitro stravitelnosti organické hmoty kukuřičné siláže pepsin-celulázovou metodou
FOUS, Dominik
Siláž, a především kukuřičná siláž, je nejvíce zastoupeným objemným krmivem jak v České republice, tak i v Evropě. Siláží je uhrazována velká část energie, která je potřebná pro správnou užitkovost zvířat. Stabilní užitkovost a její nárůst je možné zajistit pouze neměnným a vyváženým složením krmné dávky po celý rok. Vzhledem k důležitosti přípravy kvalitního krmiva se často využívají aditiva. Je možné silážními aditivy do silážované hmoty přidat homofermentativní bakterie, aby se u siláže rychle snížilo pH nebo se mohou přidávat bakterie heterofermentativní, které u siláže zlepšují aerobní stabilitu, dále je možné tyto bakterie kombinovat nebo využít i jiné silážní přísady.
Vliv aditiv na kvalitu a zdravotní bezpečnost siláží jetelovin
Florianová, Viola
Cílem této diplomové práce bylo porovnat kvalitu bílkovinných siláží vyrobených z píce vojtěšky seté (Medicago sativa L.) – odrůd Holyna a Tereza a jetele lučního (Trifolium pratense L.) – tetraploidní odrůdy Amos a diploidní odrůdy Spurt o nízké sušině 16–20 %. Pokusné porosty byly založeny v roce 2013, píce byla sklízena ve třech následujících letech u vojtěšky a ve dvou následujících letech u jetele lučního. Hmota byla bezprostředně po sklizni silážována v pokusných mikrosilážních nádobách. Porovnány byly varianty kontrolní bez použití silážního přípravku a varianty silážované s přidáním biologického aditiva (SiloSolve 5 mg/kg) a chemického aditiva (Soft-Acid 3,5 ml/kg). Kvalita siláží byla porovnávána v rámci použitého druhu a odrůdy jeteloviny a z hlediska použitého aditiva. Vyhodnocen byl obsah organických živin a stravitelnost zelené hmoty před silážováním. V silážích byl vyhodnocen obsah organických živin, stravitelnost, kvalita výluhů siláží, ztráty a produkce silážních šťáv. Siláže z jetele lučního vykazovaly výrazně lepší kvalitu oproti silážím vojtěšky seté, měly statisticky průkazně (p <0,05) nižší hodnoty pH, obsah amoniaku, obsah kyseliny máselné i úroveň proteolýzy, odrůda Amos měla navíc statisticky průkazně vyšší obsah kyseliny mléčné oproti oběma odrůdám vojtěšky. Zásadní vliv na kvalitu silážních výluhů mělo chemické silážní aditivum. Siláže ošetřené chemickým aditivem vykazovaly statisticky průkazně (p <0,05) nižší pH, obsah amoniaku, kyseliny octové, ethanolu a úroveň proteolýzy ve srovnání s kontrolní variantou a variantou ošetřenou biologickým přípravkem.
Riziko výskytu klostridií v silážích a ve výkalech dojnic
Mlejnková, Veronika
Předkládaná disertační práce se zabývá rizikem výskytu klostridií v krmivech, zejména v silážích, ve výkalech dojnic a v podestýlce (separovaná kejda skotu). Současně byl sledován jejich výskyt v bachorové tekutině a v mléce. Hlavním cílem práce bylo posouzení vlivu přídavku povrchové vrstvy půdy s různou úrovní kontaminace (0, 20, 40 g/kg sušiny hmoty) a silážních aditiv na hygienickou kvalitu siláží, zejména na výskyt klostridií a sporulujících mikroorganismů v pokusných modelových silážích a v provozních podmínkách. Sporulující mikroorganismy byly analyzovány ve všech vzorcích a s přídavkem povrchové vrstvy půdy se jejich počet zvyšoval. Clostridium perfringens bylo pomocí PCR potvrzeno v siláži ze zavadlé píce jetele lučního, v bachorové tekutině z provozu A, ve výkalech v obou provozních podmínkách (A, B) a v podestýlce (separátu kejdy) z provozu B. Současně byl potvrzen pozitivní vliv biologického a chemického silážního aditiva na snížení počtu nežádoucích mikroorganismů v silážích.
Konzervace krmiv silážováním
NECHVÁTAL, Jaroslav
Tato bakalářská práce, ve formě literární studie, je zaměřená na konzervaci krmiv silážováním. Především se práce zabývá základními cíli konzervace silážováním, vlastní proces silážování je pak zaměřen na biologicko mikrobiální proces, technologii silážování a na možné využití silážních aditiv. V technologii silážování jsou popsány různé způsoby konzervace silážováním, které jsou důležité pro vytvoření kvalitní siláže za různých podmínek, které mohou při konzervaci nastat. Silážní aditiva proces fermentace dále stabilizují a vylepšují tím kvalitu a chutnost siláže. Kvalitní siláž je předpokladem dobrého zdravotního stavu zvířat a jejich vysoké produkce, což je i základním kamenem samotné ekonomiky farmy.
Analýza kvalitativních ukazatelů kukuřičné siláže
BROŽ, Petr
Živočišná výroba je v mnoha směrech progresivní obor, který se vyznačuje tím, že se v něm prolíná několik zdánlivě nesouvisejících odvětví. Jedním z nejdůležitějších je výživa a krmení hospodářských zvířat. S rozvojem pěstování kukuřice seté (Zea mays), a s potřebou její konzervace, bylo nutné vytvořit metodiku správného silážování. Ta pro praxi stanoví správné zásady pro výrobu kvalitních, nutričně hodnotných a zdravotně nezávadných siláží. Patří do ní již výběr optimálního hybridu, vhodná agrotechnická opatření při pěstování, sestavení funkční a efektivní silážní linky, výběr a aplikace aditiva, správné vrstvení a dusání hmoty a zodpovědné zacházení s hotovým krmivem, včetně sestavení krmné dávky.
Mykotoxiny v silážích a dopad na zdraví a užitkovost zvířat
Dubová, Kateřina
Tato bakalářská práce pojednává o mykotoxinech v silážích a jejich účincích na zdraví a užitkovost zvířat. Popisovány jsou nejčastěji vyskytující se mykotoxiny a jejich účinky na vnitřní orgány, reprodukci, vstřebávání živin, mléčnou a masnou užitkovost. Dále je popsáno, jak je ovlivněna kvalita siláže povětrnostními podmínkami, napadením škůdci, technikou zpracování píce na siláž i další důležité technologické postupy. Vypsány jsou i další způsoby eliminace mykotoxinů, jako je například použití silážních aditiv a metody přímé dekontaminace mykotoxinů.
Vliv silážních inokulantů na bachorovou degradovatelnost škrobu silážovaného kukuřičného zrna
Valentová, Miroslava
Bachorová degradovatelnost škrobu je důležitý ukazatel využití škrobu bachorovou mikroflórou. Udává poměr mezi škrobem, který je v bachoru fermentován, a škrobem, který bachorovému trávení uniká. Stanovení bachorové degradovatelnosti škrobu je důležité nejen z hlediska užitkovosti a zdraví dojnic, ale i z pohledu ekonomiky chovu. Kukuřičný škrob oproti škrobu ostatních obilovin vykazuje nižší bachorovou degradovatelnost, což je předpokladem efektivnějšího využití zvířaty. Cílem diplomové práce bylo posoudit vliv silážních inokulantů na kvalitu fermentačního procesu, chemické složení siláže a míru bachorové degradovatelnosti škrobu u modelových siláží z mechanicky upraveného kukuřičného zrna. Bachorová degradovatelnost škrobu byla stanovena metodou in sacco. Ošetření hmoty silážními aditivy nemělo statisticky průkazný vliv ani na chemické složení, ani na bachorovou degradovatelnost škrobu. Při hodnocení fermentačního procesu byl u aplikace silážního inokulantu zjištěn statisticky průkazný vliv (P<0,05) na obsah sušiny, hodnotu pH, obsah amoniaku, kyseliny octové, poměr kyseliny mléčné a octové a etanolu. U siláží ošetřených inokulantem byl statisticky průkazně vyšší obsah sušiny (695,36 +- 2,342 g/kg) a statisticky průkazný nižší hodnota pH (3,99+-0,002) oproti kontrole. U kyselosti vodního výluhu ani v obsahu konzervující kyseliny mléčné nebyl zjištěn statisticky průkazný rozdíl. U inokulované siláže byl statisticky průkazně nižší obsah kyseliny octové (4,10 +- 0,157g/kg sušiny). Obsah kyseliny propionové i nežádoucí kyseliny máselné nebyl u žádné siláže zjištěn. U celkového obsahu kvasných kyselin nebyl prokázán statisticky průkazný rozdíl. Obsah amoniaku, který reprezentuje rozklad dusíkatých látek, byl u inokulované siláže statisticky průkazně nižší (0,53 +- 0,031g/kg sušiny) než u neošetřené siláže a stejně tak byl statisticky průkazně nižší i obsahu etanolu (0,94 +- 0,145g/kg sušiny). Použití silážního inokulantu nemělo statisticky průkazný vliv na KVV, obsah kyseliny mléčné a sumu kyselin.
Konzervace mechanicky upraveného vlhkého zrna kukuřice silážováním
Niezgodová, Lenka
Cílem práce bylo zhodnocení nejdůležitějších faktorů, které mohou významně ovlivnit kvalitu výsledné siláže vyráběné z vlhkého zrna kukuřice, konkrétně mechanicky upraveného. Mezi tyto patří především volba způsobu narušení zrna, obsah sušiny v silážovaném zrnu a případná (resp. často nevyhnutelná) následná aplikace silážního aditiva dohromady s volbou jeho správného druhu. Rovněž způsob následného uchování siláže se podílí na konečném posouzení kvality, zdravotní nezávadnosti a vhodnosti ke krmným účelům. Práce se v úvodu zabývá obecnou charakteristikou siláží, definuje tuto problematiku a následně ve zjednodušeném schématu, tj. podle převažující živiny nebo obsahu sušiny silážované hmoty, obecně siláže dělí na jednotlivé skupiny. V závěru shrnuje podmínky pro dosažení úspěšného silážování jako celku. Praktická část se věnuje porovnání živinového složení a následně především vyhodnocení kvality fermentace v závislosti na použitém druhu silážního aditiva. Nejnižší hodnoty sumy kvasných kyselin byly prokázány v silážích ošetřených chemickými přípravky, zároveň se pouze u takto ošetřených variant objevila přítomnost kyseliny propionové. Rovněž obsah kyseliny mléčné byl výrazně ovlivněn tímto typem aditiva. Nevýznamné rozdíly ve srovnání s kontrolní silážní variantou byly zaznamenány u množství etanolu po ošetření močovinou, naopak u zbývajících pokusných siláží bylo jeho zastoupení nepatrné.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 12 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.