Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Estery karotenoidů v potravinách a potravinových doplňcích
MICHALČÍKOVÁ, Anna
Karotenoidy jsou lipofilní barviva; jejich produkce je velmi důležitá pro fotosyntetické procesy i pro ochranu pletiv v listech a jako atraktanty v plodech. Pro své antioxidační účinky jsou také klíčové ve výživě lidí/zvířat. Karotenoidy lze nalézt v rostlinných i živočišných tkáních ve volné i esterifikované formě. Hlavním cílem této bakalářské práce bylo stanovení metody saponifikace karotenoidových extraktů z ovoce, doplňků stravy a následná analýza přítomnosti esterů karotenoidů pomocí HPLC. Zmýdelnění bylo testováno hydroxidem sodným a draselným. Obsah esterů karotenoidů byl zjištěn ve vzorcích potravin a ve vybraných doplňcích stravy s předpokládaným vysokým obsahem karotenoidů. Nálezy jsou diskutovány z hlediska příjmu karotenoidů v lidském trávicím traktu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.