Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Inhibiční účinek přírodních látek rostlinného původu na technologicky významné mikroorganismy
Hloch, Marek
Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku mikroorganismů, jenž tvoří mikrobiotu mléka, včetně patogenních mikroorganismů a možné přírodní látky, které inhibují nežádoucí mikrobiotu. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popsána mikrobiologie syrového mléka a kontaminující mikrobiota. Dále je v práci rozebírána problematika mikrobiologie tepelně ošetřeného mléka, kde jsou popsány způsoby tepelného ošetření a mléčné bakteriální kultury, které se používají při výrobě mléčných výrobků. V poslední části je charakterizována patogenní mikrobiota mléka způsobující alimentární onemocnění a možná opatření v boji proti nežádoucím mikroorganismům. V praktické části byl testován inhibiční účinek látek rostlinného původu vůči vybraným mikroorganismům. V první části experimentu byl sledován inhibiční účinek silic vůči pěti různým mikroorganismům a v druhé části byl sledován inhibiční účinek ethanolových rostlinných extraktů vůči dvěma mikroorganismům.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.