Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 33 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Ovlivnění stability šťávy zeleného ječmene pomocí obsahových látek z vybraných rostlinných druhů
Juříčková, Jana
Diplomová práce na téma „Ovlivnění stability šťávy zeleného ječmene pomocí obsahových látek z vybraných rostlinných druhů“ se zabývá využitím obsahových látek zeleného ječmene, výrobou šťávy z ječmene a její stabilizace pomocí rostlinných extraktů. V teoretické části je přiblížena problematika mladého ječmene, významné obsahové látky rostlin a jejich způsob získávání, dále pak rostlinnými druhy, využitím rostlinných extraktů a konzervačními metodami, které se používají při výrobě šťáv. Praktická část se zabývá pěstováním ječmene v laboratorních podmínkách, zpracováním, přídavkem rostlinných extraktů a sledování jejich účinnosti po dobu 3 týdnů. Rostlinné extrakty, které jsou schopné působit proti široké škále mikroorganismů, jsou vhodnou metodou pro konzervaci šťáv a navíc jsou velice šetrné z hlediska nutričního zachování aktivních látek. Po přidání extraktů do vzorku bylo provedeno mikrobiologické hodnocení a výsledky byly zpracovány ve statistickém programu. Nejúčinnější v boji proti mikroorganismům se celkově jevil ostropestřcový extrakt.
Vyhodnocení aplikace elicitorů na zdravotní stav révy vinné
Šmíd, Roman
Práce se zabývá možností použití rostlinných extraktů jako alternativní možnosti ochrany proti houbovým chorobám révy vinné. Vliv aplikace vodních výluhů rostlin na zdravotní stav révy vinné a na její kvalitativní a kvantitativní parametry. Literární část diplomové práce obsahuje popis nejvýznamnějších houbových chorob révy vinné. Dále jsou zde popsány možnosti výroby a využití rostlinných výluhů a extraktů. Rostliny vhodné k výrobě výluhů a extraktů. Je zde obsažen popis obranných reakcí rostlin při napadení patogenem. Experimentální část se věnuje vlivu rostlinných extraktů na zdravotní stav révy vinné. Dále pak statisticky porovnává sledované parametry mezi všemi testovanými variantami.
Porovnání kvantitativních a kvalitativních vlastností odrůdy Ryzlink rýnský v ekologické a integrované produkci
Juga, Petr
Diplomová práce se zabývá porovnáním integrované a ekologické produkce. Literární část se zaobírá problematikou produkčních systému ve vinohradnictví a jejich vlivem na kvalitu hroznů. Dále popisuje rostlinné extrakty, používané rostliny a jejich výrobu. Zabývá se hlavními houbovými chorobami, které révu vinnou napadají. V experimentální části je popsán vlastní pokus, použité přípravky na ochranu rostlin a metody použité k vyhodnocení kvantitativních a kvalitativních parametrů u Ryzlinku rýnského, které byly sledovány během zrání. Věnuje se vyhodnocení a porovnání sledovaných parametrů. Práce doporučuje vhodný systém pěstování v ekologické a integrované produkci.
Analýza aktivních látek obsažených v extraktech levandule a tymiánu
Vašíčková, Milada ; Vysoká, Marie (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Předložená bakalářská práce je zaměřena na aktivní látky obsažené v extraktech levandule lékařské a tymiánu obecného, zejména jejich možné antimikrobiální a antioxidační účinky. Teoretická část popisuje vybrané rostliny, sloučeniny vykazující antimikrobiální a antioxidační účinky, metody, jak tyto sloučeniny extrahovat a stanovit. V praktické části byly nejprve připraveny extrakty zvolených bylin, vodné, ethanolové a olejové. Všechny extrakty byly spektrofotometricky charakterizovány na obsah celkových polyfenolů, celkových flavonoidů a antioxidační aktivitu. Na závěr bylo diskutováno jejich možné použití v potravinářském průmyslu namísto syntetických konzervantů a při fortifikaci potravin.
Příprava bioaktivních krytů ran a testování jejich interakce s lidskými buňkami
Bendová, Agáta ; Márová, Ivana (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Diplomová práce byla zaměřena na přípravu a optimalizaci přípravy kožních krytů ran z materiálů obohacených bioaktivními složkami. V práci byly připraveny nanovlákenné kryty na bázi polyhydroxybutyrátu a nevlákenné kryty z alginátu a chitosanu. Nanovlákna byla připravována metodami elektrospinning a forcespinning. Bioaktivní složky použité k funkcionalizaci připravených krytů byly rostlinné extrakty, klotrimazol, ampicilin, lysozym a proteolytické enzymy. Teoretická část práce je zaměřena na popis využití nanovlákenných a nevlákenných materiálů v medicíně, charakterizaci materiálů na výrobu krytů a bioaktivních složek. Dále tato část popisuje metody použité pro přípravu a charakterizaci krytů. V praktické části byly připraveny vodné a olejové extrakty z vybraných rostlin, které byly charakterizovány na obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu. Pomocí metod elektrospinningu a forcespinningu byly připraveny nanovlákna na bázi PHB. Nanovlákna byla obohacena vybranými rostlinnými olejovými extrakty a klotrimazolem, u takto modifikovaných nanovláken byla určena antioxidační aktivita, krátkodobá a dlouhodobá stabilita. Nevlákenné kryty byly připravovány z alginátu a chitosanu, tyto kryty bylo funkcionalizovány přídavkem vybraných vodných extraktů, ampicilinem, lysozymem, papainem, bromelainem a kolagenasou. U nevlákenných krytů byla stanovena antioxidační aktivita, krátkodobá stabilita a proteolytická aktivita. Připravené kryty byly testovány pro své antimikrobiální účinky na kulturách Micrococcus luteus, Serratia marcescens, Staphylococcus epidermidis a Escherichia coli. Na závěr byly úspěšně připravené kryty s obsahem bioaktivních látek s antioxidačním i antimikrobiálním účinkem podrobeny testům bezpečnosti na humánní buňky. Stanovení bylo provedeno pomocí MTT testu cytotoxicity na lidských keratinocytech HaCaT.
Studium biologických účinků vybraných rostlinných materiálů
Drabíková, Nela ; Byrtusová, Dana (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Předložená práce se zabývá přípravou vodných, ethanolových a hexanových extraktů získaných z rostlinných zdrojů se zvýšeným obsahem oleje, jejich charakterizací a testováním cytotoxicity. V teoretické části byla vypracována rešerše zaměřená na základní informace o použitých rostlinách a jejich účincích na lidský organismus. Dále byly popsány aktivní složky extraktů a metody jejich stanovení a princip použitého testu cytotoxicity. V praktické části byl u rostlinných extraktů spektrofotometricky stanoven obsah polyfenolů a flavonoidů a byla změřena jejich celková antioxidační aktivita. Pomocí plynové chromatografie byl stanoven obsah mastných kyselin a procentuální zastoupení jednotlivých mastných kyselin. Dále byl proveden MTT test cytotoxicity na buněčné kultuře, aby bylo potvrzeno jejich další možné využití v potravinářském, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.
Stanovení rubidia ve vybraných rostlinných extraktech pomocí atomové absorpční spektrometrie
Šatrová, Lucie ; Hraníček, Jakub (vedoucí práce) ; Jelínek, Ivan (oponent)
Cílem této diplomové práce bylo stanovení rubidia v poskytnutých rostlinných extraktech z ovoce a zeleniny pomocí atomové absorpční spektrometrie. Stanovení rubidia bylo pro srovnání provedeno na dvou různých atomových absorpčních spektrometrech (GBC 933 AA a ContrAA 700). Bylo nutné vybrat vhodný způsob atomizace, proto byly prováděny optimalizace pro plamenový atomizátor a elektrotermický atomizátor. Na přístroji GBC 933 AA byla testována pouze atomizace pomocí plamene. Pro tento přístroj byly provedeny optimalizace průtokové rychlosti směsi acetylen-vzduch, vertikálního a horizontálního plamenového profilu, šířky spektrálního intervalu. Pro přístroj ContrAA 700 byly optimalizovány podmínky pro plamenovou atomizaci a také podmínky pro elektrotermickou atomizaci. Mezi optimalizované parametry patřily opět průtoková rychlost směsi acetylen-vzduch a vertikální plamenový profil. Pro elektrotermickou atomizaci byla optimalizována teplotní závislost pyrolýzy a teplotní závislost atomizace. Za experimentálně zjištěných optimálních podmínek bylo provedeno stanovení rubidia ve vzorcích ovocných a zeleninových šťáv metodou kalibrační křivky. Rubidium obvykle doprovází ostatní alkalické kovy a je přijímáno a zpracováváno rostlinnými i živočišnými buňkami, jako ionty draslíku.
Možnosti využití botanických pesticidů a rostlinných extraktů v ochraně porostů fenyklu obecného, máty peprné a tymiánu obecného: certifikovaná metodika
Pavela, Roman ; Žabka, Martin ; Kaffková, Katarína ; Smékalová, Kateřina
Metodika je určena pěstitelům vybraných léčivých a aromatických rostlin (fenykl, máta, tymián) a zaměřuje se hlavně na jejich choroby a škůdce. Obsahuje přehled vhodných prostředků a kroků k odstranění škod způsobených těmito škodlivými činiteli biologickou cestou. Metodika uvádí příklady tzv. botanických pesticidů, tedy jak komerčně dostupných produktů, které obsahují extrakty biologicky aktivních látek z rostlin, tak takzvaných farmářských přípravků, u kterých popisuje i postupy pro jejich přípravu a používání.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Vliv aplikace rostlinných extraktů na zdravotní stav PIWI odrůd
Radkovský, Filip
Práce se zabývá možností ochrany révy vinné proti houbovým chorobám. Aplikaci alternativních prostředků v podobě vodních extraktů z běžně dostupných rostlin a jejich účinku na zdravotní stav PIWI odrůd. V teoretické části diplomové práce jsou popsány nejvýznamnější houbové choroby révy vinné. Dále jsou popsány interspecifické odrůdy, které byly použity při experimentu. Literární část se věnuje přípravě rostlinných výluhů a extraktů z bylin a jejich účinných látkách v nich obsažených. Experimentální část se věnuje vlivu rostlinných přípravků na zdravotní stav PIWI odrůd. Následnému statistickému a analytickému vyhodnocení sledovaných parametrů a porovnání všech testovaných variant.
Testování antimikrobiální aktivity obalových materiálů s rostlinnými extrakty proti E. coli a koliformním bakteriím
Šabršula, Jan
Diplomová práce se zabývá hodnocením a testováním antimikrobiální aktivity obalových materiálů potravin, které obsahují rostlinné extrakty a pomáhají v boji proti Escherichia coli a ostatním koliformním bakteriím. Práce je rozdělena na několik částí. První polovina práce obsahuje literární rešerši týkající se dané problematiky obalových materiálů obsahujících rostlinné extrakty. Dále je práce také zaměřena na literární rešerši týkající se koliformních bakterií a to především rodu Escherichia coli, popisuje tyto mikroorganismy a také jejich produkty a účinky, které mohou negativně ovlivnit lidské zdraví. Další část práce jsem se zaměřil na opatření v boji proti nežádoucím mikroorganismům. Druhá polovina práce se zabývá již samotným testováním obalových materiálů, které obsahují rostlinné extrakty na příslušných modelových organismech popřípadě přímo na potravinách. Data, která byla se získána zkoumáním, byla zpracována, porovnána s údaji v dostupné literatuře a jsou uvedena v závěru práce.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 33 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.