Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Znalosti vybrané skupiny gymnastů a gymnastek o dietním stravování ve sportovní gymnastice
Radovesnický, Daniel ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
NÁZEV: Znalosti vybrané skupiny gymnastů a gymnastek o dietním stravování ve sportovní gymnastice AUTOR: Bc. Daniel Radovesnický KATEDRA: Katedra pedagogiky VEDOUCÍ PRÁCE: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. ABSTRAKT Tato diplomová práce pojednává o znalostech vybrané skupiny gymnastů a gymnastek o dietním stravování ve sportovní gymnastice. Je zaměřena na specifika oblasti výživy a redukčních diet ve sportovní gymnastice. Na základě vyhodnocení dotazníkového šetření, kterého se celkem účastnilo 73 gymnastů, gymnastek a trenérů sportovní gymnastiky, zjišťuje individuální znalosti těchto skupin, porovnává znalosti mužů a žen a snaží se přijít na to, jakým způsobem se aktivní sportovci snaží redukovat svou tělesnou hmotnost v období před závody. Také poskytuje didaktický výstup podle aktuálních poznatků a současných výživových doporučení ve sportu. Práce má několik částí. V teoretické části je blíže popsaná sportovní gymnastika, energetická náročnost tohoto sportu a také nejnovější poznatky v oblasti sportovní výživy a dietního stravování. Nastavení správného dietního plánu je velice komplikovaný a komplexní proces. Je důležité znát individuální preference a aktuální cíle konkrétního člověka, jeho historii, věk, pohlaví, výšku, fyzický, psychický, sociální a spirituální stav. Neexistuje žádný univerzální a pro...
Jídelní postoje a návyky u žáků 2. stupně ZŠ a studentů SŠ na Písecku
KONFRŠTOVÁ, Jarmila
Jídelní postoje u žáků na druhém stupni základních škol a u studentů na středních školách je obsahem mé bakalářské práce V teoretické části se zabývám zdravým životní stylem, životním stylem rodiny a vlivem rodiny na stravování dětí. Dále je pak rozpracován "fenomén" poruch příjmu potravy, běžně se označujících jako PPP, jejich výskytem a příčinami, které tyto nemoci vyvolávají. Nejčastěji se mluví o módním diktátu, nesprávných stravovacích návycích, přesněji řečeno držením redukčních diet, ale v poslední době se rozmohl i vliv sociálních sítí v první řadě Facebook, následovaný Instagramem. Dále jsem rozvedla nejčastější typy poruch příjmu potravy a věnovala jsem se nejnovějším "trendům" v této oblasti. V praktické části jsem popsala dotazníkové šetření na vybraných základních a středních školách na Písecku, jeho metodiku a vyhodnocení.
Rizika spojená s redukčními dietami
ŽŮRKOVÁ, Kristýna
V teoretické části bakalářské práce "Rizika spojená s redukčními dietami" se zabývám obezitou, jejími příčinami a důsledky, dále pak redukčními dietami s vyváženým poměrem základních živin, dietami se sníženým obsahem sacharidů i dietami se sníženým obsahem tuků, jejich základní charakteristikou a následným zhodnocením shrnujícím klady a zápory těchto dietních postupů i jejich potenciální rizika, která mohou ohrozit pacientovo zdraví. V části praktické je popsán kvalitativní výzkum, kterého se zúčastnilo celkem pět respondentek s nadváhou či obezitou ve věku od 22 do 51 let. Naším cílem bylo během čtyř měsíců snížit jejich hmotnost odbouráním tukové tkáně při co nejlepším zachování tkáně svalové. Toho jsem se snažila docílit pomocí diety s vyváženým poměrem základních živin s mírným omezením energetického příjmu za současného zařazení vhodné pravidelné pohybové aktivity. První respondentka dokázala zhubnout 8,7 kg, přičemž tuková tkáň tvořila 7,1 kg a došlo k navýšení bezvodé aktivní tělesné hmoty o 0,2 kg. Druhá respondentka zhubla 1,3 kg, následně přibrala 3,3 kg, poté opět zhubla asi 3 kg; výsledný rozdíl před a po výzkumu činil pokles hmotnosti o 0,5 kg, přičemž se jednalo o úbytek 0,9 kg aktivní tělesné hmoty (z toho úbytek 0,2 kg bezvodé aktivní tělesné hmoty) a příbytek 0,4 kg tukové tkáně. Třetí respondentka rovněž podle měření Bodystatu zhubla o 0,5 kg (0,1 kg tuku a 0,4 kg aktivní tělesné hmoty), ale došlo k navýšení bezvodé aktivní tělesné hmoty o 0,2 kg. Čtvrtá respondentka dokázala zhubnout o 4 kg za dobu tří měsíců, výzkum však nedokončila z důvodu neplánovaného těhotenství. Pátá respondentka snížila svou hmotnost o 8 kg; jednalo se o 7,2 kg tukové tkáně a 0,8 kg aktivní tělesné hmoty (a z toho úbytek 0,2 kg bezvodé aktivní tělesné hmoty). Závěrem lze říci, že dvě respondentky dokázaly úspěšně snížit převážně množství své tukové tkáně, jedna respondentka dosáhla úbytku bezvodé aktivní tělesné hmoty a příbytku tukové tkáně, jedna respondentka především přibrala bezvodou aktivní tělesnou hmotu a jedna respondentka výzkum nedokončila.
Jídelní postoje a návyky u žáků II. st. ZŠ a studentů SŠ na Českotřebovsku
VOSTŘÁK, Vít
Předmětem bakalářské práce je zjištění jídelních postojů a návyků u žáků II. stupně ZŠ a studentů SŠ na Českotřebovsku. Teoretická část je věnována definici pubescentů a adolescentů, jejich jídelním postojům a návykům, zdravé stravě, nejběžnějším poruchám příjmu potravy a obezitě. Zásadní kapitolou je část věnovaná dietám a jejich prevalenci u dětí. Pozornost je věnována bezlepkové dietě a redukčním dietám. Dotazníkové šetření pak monitoruje situaci na Českotřebovsku. Dotazník mj. zahrnuje otázky týkající se pravidelnosti stravování, pitného režimu, zdravé stravy, diet, stravování se doma, ve školních jídelnách a v rychlém občerstvení. Výsledky jsou vyhodnocovány chronologicky podle sledu jednotlivých otázek. Jídelní postoje a návyky jsou porovnávány obecně a také dle stupně vzdělání a pohlaví.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.