Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Concrete with Bio-Based Aggregates
Vrzáň, Jakub
This article focuses primarily on concrete made from plant-based aggregates (rapeseed and hemp straw) coupled with a binder (lime-based and water glass). These materials may represent a way to ensure the sustainable production of building structures with high insulation properties. It is necessary to have thorough knowledge of the behaviour of such materials in order to improve their applicability in diverse construction projects around the world. The main finding of this paper is that a composite material composed of locally available secondary agricultural raw material and lime binder exhibits excellent thermal properties.
Výnos semen řepky olejné v odlišných agroekologických podmínkách
Krejčířová, Markéta
Jako cíl práce byla stanovena analýza vztahu mezi výnosem řepky olejné a faktory, které jeho tvorbu ovlivňují. Nejprve byla v první části práce provedena rešerše literárních zdrojů ohledně řepky olejné jako plodiny, s detailnějším zaměřením na biotické a abiotické faktory ovlivňující její výnos. V praktické části pak byly nejprve zhodnoceny jednotlivé zkušební stanice, z kterých data o výnosech řepky olejné v ČR získáváme. Bylo porovnáno jejich zařazení do teplé nebo chladné oblasti s vývojem klimatu v posledních letech a navrhnuto nové rozřazení. Následně byla analyzována data o výnosech řepky olejky na těchto stanicích během posledních dvanácti let.
Vliv moření semen řepky olejné oomycetou Pythium oligandrum na metabolismus rostliny
Vaverová, Kateřina ; Ryšlavá, Helena (vedoucí práce) ; Müller, Karel (oponent)
Prostředkům biologické ochrany rostlin je věnována velká pozornost, protože umožní snížit množství používaných pesticidů v zemědělství. Komerčně je již využívána oomyceta Pythium oligandrum ve formě zálivky a postřiku. V této práci byly charakterizovány vlastnosti dalších izolátů a sledovány metabolické změny v rostlinách řepky olejné (Brassica napus subsp. oleifera), jejichž semena byla ošetřena přípravky na bázi Pythium oligandrum. V první části práce byly testovány vlastnosti sekretovaných látek izoláty Pythium oligandrum. Bylo měřeno množství fenolických látek a aktivity endoglykosidas endo-β-1,3- glukanasy, celulasy, chitinasy a také proteas, podle kterých se hodnotila schopnost oomycety Pythium oligandrum mykoparaziticky chránit rostlinu. Dále byly sledovány látky, zejména oligandrin, které jsou při interakci s rostlinou zodpovědné za "priming", který umožní rostlině při infekci patogenem rychlou odezvu prostřednictvím systémové rezistence rostliny. Odlišnosti mezi jednotlivými izoláty se projevily také při elektroforetické separaci v zastoupení proteinů. V druhé části práce byl sledován vliv moření semen řepky izoláty Pythium oligandrum na metabolismus rostliny. Zatímco řada vlastností rostlin řepky ovlivněna nebyla, vliv ošetření se projevil v aktivitě NADP dependentních dehydrogenas,...
Využití metody RT-PCR při studiu reakce rostlin řepky na stres chladem
MANDÁK, Michal
Přestože podíl řepky olejky (Brassica napus) vůči ostatním olejnatým plodinám na světovém trhu neustále stoupá, její potenciál pro kultivaci je, tak jako u řady dalších plodin, stále omezený kvůli její citlivosti na abiotický stres chladem. Teoretická část této práce se proto zabývá problematikou rostlinného stresu a popisem metody RT-qPCR v kontextu vhodnosti jejího užití pro kvantifikaci změn ke kterým během chladového stresu dochází. V praktické části byla provedena analýza genové exprese u vybraného dehydrinového genu ERD10 včetně popisu odebírání vzorků z rostlin, způsob izolace RNA, reverzní transkripce do cDNA a vlastní RT-qPCR. Výzkumný soubor tvořili dvě odrůdy řepky Cadeli a Navajo podrobené stresu chladem při (2°)C. Původním předpokladem bylo, že mezi těmito odrůdami bude znatelný rozdíl v úrovni exprese ERD10 genu v závislosti na schopnosti těchto rostlin odolávat stresu chladem. Interpretace dat pak i přes jejich neúplnost tuto původní domněnku potvrdila. V průběhu prvních 6ti dní stresu chladem docházelo u odrůdy Navajo k znatelně vyšší expresi oproti odrůdě Cadeli. Na základě souvislosti mezi expresí ERD10 a odolností vůči chladu by mělo být možné použít ERD10 jako jeden z markerů k selekci chladu odolných genotypů.
Energetické plodiny a světové ceny potravin
JEGLA, Martin
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu odborné literatury a skutečného stavu v oblasti energetických plodin a světových cen potravin a snaží se vyjádřit soudobý stav v této oblasti formou pojednání. Snaží se analyzovat vztah pěstování technických a energetických plodin ve vztahu k pěstování potravinářské produkce, k světovým cenám potravin a předpokládanému růstu světové populace. Analýzou sekundárních statistických dat globální produkce vybraných potravin v posledních 5 letech a jejich srovnáním s cenami vybraných technických a energetických plodin se snaží zjistit přímé a nepřímé vazby mezi vývojem cen těchto komodit.
Vliv způsobu ochrany rostlin na řepku olejku a emise skleníkových plynů z jejího pěstování
SAMEC, Jakub
Diplomová práce srovnává různé způsoby intenzity ošetření porostu řepky ozimé během jejího pěstebního cyklu. Zároveň byly vyhodnoceny jednotlivé varianty ochrany a byla určena jejich škodlivost. Práce se dále zabývá srovnáním produkce emisí skleníkových plynů. Výsledkem práce je vyhodnocení zatížení jednotky plochy emisemi, které jsou také přepočteny na jednotku výnosu řepky ozimé. Tyto závěry vychází z provozního pokusu založeného na pozemku rodinné farmy v obci Krty-Hradec.
Způsoby regulace plevelů v porostech pěstované řepky (Brassica spp.)
TUPÁ, Jiřina
Diplomová práce popisuje charakteristiku řepky olejky a její životní cyklus. Jejím cílem je, přiblížit problematiku plevelných rostlin v jarní formě řepky na pozemcích společnosti zemědělského AGRO družstva Dolní Bukovsko. Maloparcelkový pokus byl založen v katastrálním území Bzí u Dolního Bukovska, směrem na Týn nad Vltavou. Problémem při pěstování kulturních rostlin jsou plevelné rostliny, které negativně ovlivňují kvalitu produkce, ale i ekonomiku pěstování. Vyhodnocení plevelných rostlin bylo provedeno početní metodou v období března až srpna roku 2016. Počet plevelných rostlin, jenž se na daném stanovišti vyskytoval, byl pravidelně zaznamenán a vyhodnocován. Závěrem lze konstatovat, že dlouhodobá regulace proti výskytu plevelů musí být prováděna v čas a pečlivě a musí být založena na kompletní ochraně, která se skládá z přímých a nepřímých metod regulace. Jako jedno z mnohých a velmi účinným regulačním opatřením proti výskytu jednoděložných i dvouděložných plevelů je možnost využít herbicidních přípravků.
Vliv sádkovaní kapra na obsah a složení tuku
TRYBULOVSKÝ, Filip
Tato bakalářská práce se zaměřuje na sádkování kapra obecného (Cyprinus carpio L.) a zkoumá jeho vliv na obsah a složení mastných kyselin a obsah tuku. Cíle experimentu - dokázat, že má sádkování pozitivní vliv na kvalitu masa kapra; dokázat, že průběh a výsledek sádkování lze ovlivnit vstupní kvalitou ryb; stanovit optimální dobu pro sádkování kapra s ohledem na obsah a složení mastných kyselin. Odchov ryb se prováděl na rybnících firmy Blatenská ryba, spol. s r. o. Vlastní sádkování probíhalo na sádkách Fakulty rybářství a ochrany vod ve Vodňanech. Ryby byly rozděleny do tří skupin, podle toho čím byly přikrmovány. Skupina O obilovinami, skupina KP směsí KP Len (obsahující řepkové výlisky a lněné semeno) a skupina PP byla ponechána na přirozené potravě. Po nasazení ryb do sádky se začalo se vzorkováním ryb. Pro vzorkování byly určeny tyto dny 0, 14, 28, 42, 56 a 70. Analýza tuků a mastných kyselin se prováděla na Švédské univerzitě zemědělských věd v Uppsale (SLU, Uppsala, Švédsko). Skupina KP má prokazatelně lepší kompozici mastných kyselin, než skupina O a celkový obsah tuku je u ní také dostatečný. Skupina PP má též dobrou kompozici mastných kyselin, avšak má příliš nízký celkový obsah tuku. V experimentu bylo dokázáno, že sádkování má pozitivní vliv na kvalitu masa, pokud je ryba sádkována po určitou dobu. Optimální dobu pro sádkování kapra jsme v rámci tohoto experimentu stanovili na 14 - 21 dní, kdy mají ryby výbornou kompozici omega-3 PUFA společně s dostatečným celkovým obsahem tuku.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.