Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
VÝVOJ NOVÝCH RYBÍCH PRODUKTŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ DĚTI
KALICOVOVÁ, Veronika
Cílem diplomové práce bylo vyvinout nové inovativní rybí produkty. Záměrem práce bylo prostřednictvím nově vyvinutých inovativních rybích produktů a navržených receptur zvýšit spotřebu ryb. Ryby dodávají do těla zdraví prospěšné polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) a vysoce nenasycené mastné kyseliny (HUFA), včetně kyselin eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA), které jsou nezbytné pro správný vývoj lidského jedince. Bylo vyvinuto 11 nových produktů a 13 nových receptur, které byly následně senzoricky hodnoceny hlavní cílovou skupinou spotřebitelů, kterými byly vybrány děti předškolního věku, protože právě v tomto období se zakládají stravovací návyky. Nové rybí produkty splnily veškeré legislativní normy a limity na nezávadnost potravin a jejich bezpečnost pro lidské zdraví. Z testovaných produktů bylo devět produktů cílovou skupinou pozitivně hodnoceno. Bylo vybráno pět produktů k dalším analýzám (rybí kuličky, rybí karybanátky, rybí šunka, rybí mistura, rybí párky). Problematika byla teoreticky studována dle celosvětových studií a výzkumů. Prakticky byl projekt uskutečněn na základě koordinované komplexní spolupráce s odborníky na výživu, technology rybích produktů, ale i s předškolními zařízení, dětmi a jejich rodinami. Výstupem této práce jsou nové rybí produkty, které jsou k dostání na trhu. Rybí produkty byly vyráběny ze svaloviny sumečka afrického (Clarias gariepinus). Byla zvýšena tržní nabídka a možnost výběru nutričně kvalitních potravin, které budou mít pozitivní dopady na lidské zdraví. Současně bylo navrženo několik receptur ze sumečka afrického (Clarias gariepinus), z kapra obecného (Cyprinus carpio) ze pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) jako návod pro snadnou přípravu zdravých pokrmů.
Změny hematologických ukazatelů u ryb v souvislosti se zvýšenými koncentracemi dusitanů ve vodě.
GŘUNDĚL, Miroslav
Cílem této práce bylo posouzení vlivu dusitanů ve vodě na ryby. Vliv dusitanů byl posuzován na základě výsledků testů akutní toxicity a subchronické toxicity na pstruhu duhovém (Oncorhynchus mykiss). Účinky dusitanů byly rovněž studovány na sumci velkém {--} albín (Silurus glanis). Z výsledků testů akutní toxicity byly vypočteny střední letální koncentrace dusitanů pro pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) (96hLC50 = 11,2 mg.l-1 NO2-) a pro sumce velkého {--} albín (Silurus glanis) (96hLC50 = 15,8 mg.l-1 NO2-). Na základě výsledků testu akutní toxicity pro pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) a s ohledem na legislativní požadavky byly zvoleny koncentrace dusitanů pro test subchronické toxicity. Výsledky testu subchronické toxicity prokázaly, že koncentrace dusitanů 3 mg.l-1 NO2- vyvolala během 28 denní expozice 65 % úhyn ryb. Tato koncentrace rovněž vyvolala snížení rychlosti růstu ryb ve srovnání s kontrolou. Rychlost růstu ryb vystavených koncentracím nižším než 3 mg.l-1 NO2- byla srovnatelná s kontrolou. U ryb, které byly vystaveny dusitanům v koncentracích 0,6 mg.l-1 NO2- a vyšším, byla prokázána jejich kumulace ve svalovině a v krevní plazmě. Hematologickým vyšetřením byl zjištěn u pokusných ryb statisticky významný pokles hematokritové hodnoty a koncentrace hemoglobinu a zvýšení počtu leukocytů. Ostatní sledované hematologické parametry (Ery, MCV, MCH a MCHC) byly u pokusných ryb srovnatelné s kontrolou.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.