Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Obsah a význam potravinových etiket
RODKOVÁ, Eva
Tématem této bakalářské práce je obsah a význam potravinových etiket. Práce je založena na studiu literatury daného tématu. Informace byly čerpány především z literatury a dokumentů, které poskytuje Ministerstvo zemědělství ČR. Další zdroje představovaly knihy, webové portály a právní předpisy. Bakalářská práce má informační přínos a může sloužit jako nástroj pro lepší orientaci v potravinách a jejich značení. V dokumentu je vytvořen kompaktní přehled značení potravin v ČR a relevantních zdrojů informací ohledně problematiky označování potravin. Práce se snaží především ucelit informace a předat je srozumitelnou formou spotřebiteli. Rozvíjí další možné cesty, jak se o problematice dozvědět více a jak s informacemi pracovat v běžném životě tak, abychom se nenechali při nákupu oklamat někdy nejasným značením.
Francouzská gastronomie jako kulturní fenomén
Schwarzová, Erika ; Kalfiřtová, Eva (vedoucí práce) ; Müllerová, Eva (oponent)
Název bakalářské práce: Francouzská gastronomie jako kulturní fenomén. Klíčová slova: Gastronomie, kultura, Provence, historie, kvalita stravování, stolování, gastronomická literatura, sociokulturní problematika, Avignon, UNESCO, kulturní dědictví, významné osobnosti. Abstrakt: Práce nabízí přehled o francouzské gastronomii z pohledu společenského a kulturního fenoménu. První část se soustředí na historii francouzské kuchyně od středověku do konce devatenáctého století s důrazem na vývoj gastronomické literatury a specifika jednotlivých období. Druhá část se zabývá současnou situací francouzské gastronomie, tedy restauracemi, gastronomickými soutěžemi a kuchařskými osobnostmi. Třetí část práce se zaměřuje na regionální kuchyni Provence, to znamená na její suroviny, postupy a tradice. Bakalářská práce má za cíl představit francouzskou gastronomii a zařadit jí do širšího kulturního rámce, tak aby byl zdůrazněn její význam pro francouzskou společnost.
Výživa v prevenci civilizačních onemocnění
Krejčová, Lucie ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Kudlová, Eva (oponent)
Bakalářská práce se zabývá možností prevence civilizačních onemocnění z pohledu výživy; hlavně vztahem kvality konzumovaných potravin a těchto nemocí. Teoretická část stručně popisuje vybraná onemocnění a rizikové faktory podílející se na jejich vzniku, prevenci, výživu jako jeden z hlavních determinant zdraví, dále průmyslově zpracované potraviny a jejich vliv na zdraví. Praktické část pracuje s několika hypotézami, které se týkají zájmu a znalostí o složení potravin a možných rizicích spojených s jejich konzumací. Dále shrnuje poznatky získané dotazníkovým šetřením, které bylo dle vytvořených hypotéz zaměřeno na znalost výživových doporučení, informovanost o civilizačních onemocněních a spotřebitelské preference při nákupu a konzumaci potravin. Klíčová slova: prevence, výživa, průmyslově zpracované potraviny, kvalita výživy, civilizační onemocnění
Francouzská gastronomie jako kulturní fenomén
Schwarzová, Erika ; Kalfiřtová, Eva (vedoucí práce) ; Müllerová, Eva (oponent)
Název bakalářské práce: Francouzská gastronomie jako kulturní fenomén. Klíčová slova: Gastronomie, kultura, Provence, historie, kvalita stravování, stolování, gastronomická literatura, sociokulturní problematika, Avignon, UNESCO, kulturní dědictví, významné osobnosti. Abstrakt: Práce nabízí přehled o francouzské gastronomii z pohledu společenského a kulturního fenoménu. První část se soustředí na historii francouzské kuchyně od středověku do konce devatenáctého století s důrazem na vývoj gastronomické literatury a specifika jednotlivých období. Druhá část se zabývá současnou situací francouzské gastronomie, tedy restauracemi, gastronomickými soutěžemi a kuchařskými osobnostmi. Třetí část práce se zaměřuje na regionální kuchyni Provence, to znamená na její suroviny, postupy a tradice. Bakalářská práce má za cíl představit francouzskou gastronomii a zařadit jí do širšího kulturního rámce, tak aby byl zdůrazněn její význam pro francouzskou společnost.
Polské potraviny na českém trhu
VOŘÍŠKOVÁ, Andrea
Cílem této diplomové práce je vymezení základních parametrů obchodní bilance mezi Polskem a ČR v oblasti zemědělsko-potravinářské produkce. Pozornost je zaměřena na posouzení kvalitativní stránky potravin polské provenience, a to zejména ve vztahu k nálezům dozorových orgánů na českém trhu. Práce se zabývá také celkovým agrárním zahraničním obchodem ČR, a to z pohledu teritoriální a komoditní struktury. Je zde charakterizován dovoz potravin z Polska se zaměření na trh s drůbeží.
Evropská právní politika v oblasti bezpečnosti potravin a EFSA
Kaľavská, Tereza ; Grmelová, Nicole (vedoucí práce) ; Vavrečka, Jan (oponent)
Bakalářská práce se zabývá aktuální právní úpravou v oblasti bezpečnosti potravin na úrovni v Evropské unie. V první a druhé části se věnuji vzniku potravinového práva a evropským právním předpisům v této problematice, převážná část této práce je zaměřena na témata hygieny potravin a označování potravin. Zabývám se současnými případy spojenými s nezávadností potravin jako jsou kauza metylalkohol (září 2012) či dovoz nekvalitních potravin z Polska do České republiky. Dále je pozornost zaměřena na činnost Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA)a Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Poslední kapitola charakterizuje bezpečnost potravin v České republice.
Regionální potraviny a jejich význam
TVRZICKÁ, Nela
Bakalářská práce se zabývá regionálními potravinami a jejich významem obecně. Dále hodnotí pomocí dotazníkového šetření znalosti souboru vybraných 50 pracujících žen a 50 důchodkyň o regionálních potravinách. Teoretická část pojednává o obecné charakteristice regionálních potravin v České republice a jejich významu. Zabývá se také institucemi, které se rozvoji produkce regionálních potravin v České republice věnují. Potom se zabývá třinácti krajům České republiky. O každém kraji je zde obecná charakteristika místního podnebí a možností pro hospodářství. U každého kraje jsou charakterizovány tři oceněné regionální potraviny a jejich výrobci. Dále se zaměřuje také na regionální potraviny v zahraničí, zejména v Evropě a u našich nejbližších sousedů. Praktická práce je zaměřena na zjištění znalostí o regionálních potravinách formou dotazníku. Získaná data jsou zpracována a následně graficky znázorněna. Ze zjištěných dat vyšlo, že 88% ze sledovaného 100 členného souboru respondentek pracujících a důchodkyň regionální potraviny běžně kupuje.
Kvalita potravin na českém trhu z pohledu spotřebitelů
Vajnerová, Veronika ; Zeman, Jiří (vedoucí práce) ; Filipová, Alena (oponent)
Cílem této práce je zjistit, jak vnímají spotřebitelé kvalitu potravin na českém trhu. V první části práce jsou zpracovaná teoretická východiska této problematiky, jako je platná legislativa, značky kvality, dále pak nákupní chování spotřebitelů, jeho výzkum a faktory, které ho ovlivňují, a průběh kupního rozhodovacího procesu. V druhé části práce jsou prezentovány výsledky vlastního dotazníkového průzkumu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.