Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Hodnocení stability konopných bílkovinných mouk
NĚMCOVÁ, Hana
Práce se zabývala sledováním možností skladování konopných bílkovinných koncentrátů získaných mechanickým prosíváním namletých výlisků z nažek konopí setého (Cannabis sativa L.). Na základě dříve objevených poznatků v bakalářské práci byly pro tento účel zhotoveny dvě velikostní frakce konopné mouky - bílkovinná s částicemi menšími než 180 m a vlákninová s částicemi většími než 180 m. Ty byly následně skladovány po dobu osmi měsíců za různých podmínek. U těchto skladovaných vzorků a u vzorků před založením skladovacího pokusu byly hodnoceny tyto parametry: obsah tuku, titrační kyselost, antioxidační aktivita a obsah polyfenolů. Bylo zjištěno, že na sledované parametry má vždy statisticky významně vliv frakce mouky. Kromě antioxidační aktivity má na všechny parametry statisticky významně vliv také varianta skladování. Z analýz vyplynulo, že ke skladování se méně hodí frakce s částicemi menšími než 180 m než frakce s částicemi většími než 180 m, protože frakce s částicemi menšími než 180 m je vzhledem k většímu zastoupení tuku náchylnější ke žluknutí, vykazuje nižší antioxidační aktivitu, obsahuje méně polyfenolů a více vlhne. Lépe při skladování vycházely vzorky skladované ve vakuu a z nich měly lepší výsledky vzorky skladované při 5 °C. Méně se u nich rozkládal tuk, měly nižší kyselost a vyšší antioxidační aktivitu. U těchto vzorků však byla pozorována vlhkost nad 9 %, což by mohlo vést k vyššímu mikrobiálnímu zatížení.
Příprava koncentrátů konopných bílkovin mechanickým způsobem
NĚMCOVÁ, Hana
Po lisování oleje ze semen konopí setého (Cannabis sativa L.) zůstane velké množství zbytkového materiálu, který je bohatý na velmi kvalitní bílkoviny obsahující všechny esenciální aminokyseliny. Tento "odpad" lze semlít na mouku. V této práci bylo zjišťováno, zda by se suchým prosíváním konopné mouky mohlo v některé velikostní frakci dosáhnout zvýšení koncentrace bílkovin natolik, že by se dala využívat jako bílkovinný koncentrát. Pokus byl prováděn na pěti odrůdách konopí, z jejichž semen byl olej vylisován za studena. Následně umletá mouka byla rozdělena na tři velikostní frakce. Nejhrubší obsahovala částice větší než 250 m, prostřední frakce se sestávala z částic menších než 250 m ale větších než 180 m a nejjemnější frakci tvořily částice menší než 180 m. Bílkoviny byly analyzovány různými laboratorními technikami. Bylo zjištěno, že nejvíce bílkovin bylo zastoupeno v nejjemnější frakci. Jejich koncentrace se zde zvětšila z přibližně 24-27 % na asi 35-40 %.
Enzymová hydrolýza bramborových proteinů a možnosti frakcionace získaných peptidových fragmentů
MIKOVÁ, Klára
Diplomová práce se zabývá enzymovou hydrolýzou proteinových koncentrátů a frakcionací získaných peptidových fragmentů. Využity byly proteinové koncentráty z odrůdy brambor Ornella a koncentrát získaný od švédské firmy Lyckeby Starch AB. Enzymová hydrolýza probíhala po dobu 24 hodin, za využití proteolytických enzymů alkalasy a trypsinu. U získaných hydrolyzátů se prokázal pozitivní vliv hydrolýzy na jejich rozpustnost a antioxidační aktivitu proteinu. Frakcionace peptidových hydrolyzátů byla provedena na systému FPLC. Zachycené frakce obsahovaly peptidové fragmenty kolem 1,35 kDa nebo nižší molekulové hmotnosti. Antioxidační aktivita zachycených subrakcí se stanovovala metodou DPPH. Nejvyšší hodnoty (2,2 a 2,6 TEAC g/kg) dosahovaly subfrakce získané po separaci hydrolyzátu z odrůdy Ornella štěpené enzymem alkalasa.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.