Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Využití lososového oleje ve výživě psů a možnosti zchutnění granulovaných krmiv
HOUMANIOVÁ, Daniela
Cílem bakalářské práce bylo shrnout základní poznatky z výživy psů, pojednávající zejména o možnostech a technice krmení, nutričních potřebách jednotlivých kategorií psů, rozdělení krmiv a využití lososového oleje jako doplňku stravy. Dalším cílem bylo provést preferenční test za účelem zjištění atraktivity lososového oleje pro psy. Do pokusu bylo zařazeno celkem 265 psů různých plemen, věkových i hmotnostních kategorií. Psům byly současně předkládány dva vzorky hypoalergenního granulovaného krmiva, z nichž jeden vzorek byl obohacen přídavkem lososového oleje, volby psů byly zaznamenány a následně vyhodnoceny. Dle výsledků psi statisticky průkazně preferovali vzorky s přidaným lososovým olejem, a to v 63,6% případů. Z výsledků je patrné, že lososový olej častěji preferovali psi s vyšší aktivitou, mladí jedinci a senioři, tyto rozdíly však nebyly statisticky průkazné.
Sledování těkavých látek v granulovaném krmivu pro psy
Šímová, Lenka ; Nový, Pavel (vedoucí práce) ; Adéla, Adéla (oponent)
Předmětem této práce bylo zhodnocení vlivu aromatických látek v suchém průmyslovém krmivu pro psy na atraktivitu tohoto krmiva pro psy. Předpokladem byla skutečnost, že u psů ovlivňují atraktivitu krmiva především aromatické látky. V úvodu této práce je stručně popsána fyziologie trávicí soustavy a nutriční požadavky psa spolu s přehledem používaných krmiv včetně postupů jejich výroby a surovinového složení. Výčet možných aromatických látek, které byly v suchém průmyslovém krmivu identifikovány spolu s přehledem analytických metod používaných pro analýzu těchto látek, je rovněž součástí této práce. V experimentální části byl proveden preferenční test, kterým byly stanoveny preference psů ke krmivu. Na základě výsledků tohoto testu byla u psů zjištěna jednoznačná preference jednoho z testovaných krmiv (21:79 %). Chemická analýza pomocí plynové chromatografie-hmotnostní spektrometrie následně odhalila u vybraných krmiv rozdíl v profilu obsažených aromatických látek. Látka, která by mohla být zodpovědná za zvýšenou atraktivitu jednoho z testovaných krmiv, byla identifikována jako 3-tert-butyl-4-hydroxyanisol, který je součástí syntetického antioxidantu BHA.
Kompletní granulovaná krmiva pro psy
UHLÍŘOVÁ, Gabriela
V této bakalářské práci jsou shrnuty základní poznatky o významu jednotlivých živin ve výživě psů, pojednává se zde o možnostech krmení psa a způsobu rozdělení krmiv. Součástí práce byl preferenční test první volby. Do testu byla zařazena dvě kompletní granulovaná krmiva pro dospělé psy. Ve složení krmiva 1 převládala živočišná složka (65 %), v krmivu dvě byl obsah živočišné složky velmi nízký (12,5 %). Do preferenčního testu bylo zapojeno celkem 84 psů. Byla provedena tři opakování u každého psa. Výsledky byly statisticky vyhodnoceny a byl prokázán statisticky významný rozdíl v preferencích krmiv. Výsledky ukázaly, že v 61,9 % případů psi preferovali krmivo 2, tedy krmivo s nízkým obsahem živočišné složky, krmivo 1 bylo preferováno jen v 38,1 % případů. Přestože je krmivo 1 z nutričního pohledu pro psy vhodnější, surovinové složení lépe odpovídá potřebám psa a vysoký obsah živočišné složky by měl činit krmivo atraktivnějším, bylo psy preferováno krmivo 2. Jako možné vysvětlení se nabízí možnost přítomnosti aditiv zvyšující atraktivitu krmiva 2.
Senzorické hodnocení vybraných druhů polotvrdých sýrů
KOUBOVÁ, Klára
Ve skupině 55 posuzovatelů (20 žen, 35 mužů; 20 ? 24 let) byl proveden pořadový preferenční test. Hodnotitelům byly předloženy 3 vzorky sýra o tučnosti 20, 30 a 45 %. Ve skupině žen byl nejlépe hodnocen vzorek o tučnosti 45 % a nejhůře byl ohodnocen vzorek s 20 % tuku. Ve skupině mužů vzorek o tučnosti 20 % byl hodnocen jako nejlepší a jako nejhorší se umístil vzorek s 30 % tuku. Statisticky tyto výsledky potvrzeny nebyly.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.