Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv vybraných demografických faktorů na senzorické hodnocení a přijatelnost konzumních druhů mlék
TOMÁŠKOVÁ, Denisa
Diplomová práce se zabývala senzorickým hodnocením vybraných druhů mlék (čerstvé a trvanlivé; obě ve variantě plnotučné a polotučné) a jejich přijatelnosti v závislosti na demografických faktorech. Dalším cílem bylo vyhodnotit dotazníkové šetření týkající se této komodity. Pro senzorické hodnocení byly použity metody párového preferenčního testu mezi čerstvými a trvanlivými mléky stejné tučnosti. Dále pak byla u všech vzorků použita metoda preferenčního pořadového testu. Účastníci senzorické analýzy byli z řad vysokoškolských studentů. Celkem se senzorické analýzy zúčastnilo 61 posuzovatelů (24,4 ? 6,7 let) a dotazníkového průzkumu 106 respondentů (35 ? 16,9). Výsledky senzorického hodnocení ukázaly, že hodnotitelé upřednostňují více trvanlivá mléka a že jim více chutnají mléka tučnější. Z dotazníkového šetření mimo jiné vyplynulo, že hlavním kritériem při výběru mléka byla chuť, dále kvalita a obsah tuku. Nejmenší podíl na rozhodování měla reklama.
Detekce mikroorganismů v pasterizovaném mléce pomocí hmotnostní spektrometrie
SZABOVÁ, Martina
Cílem diplomové práce bylo stanovit celkové počty mikroorganismů a detekovat jednotlivé mikroorganismy pomocí hmotnostní spektrometrie. V období od června do prosince roku 2017 bylo celkem vyšetřeno 35 vzorků pasterizovaného mléka ze dvou mléčných automatů (Hodkovice, Suchdol). Pro porovnání byly vzorky rozděleny na odběr v teplejších (červen září) a chladnějších (říjen - prosinec) obdobích roku. V každém vzorku mléka byl stanoven celkový počet mikroorganismů a byla provedena detekce mikroorganismů pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF. Celkové počty mikroorganismů se ve vyšetřovaném pasterizovaném mléce pohybovaly od 3,27 log KTJ/ml do 7,35 log KTJ/ml. Pomocí hmotnostní spektrometrie se ve vzorcích identifikovalo 210 mikroorganismů patřících do 20 čeledí grampozitivních i gramnegativních bakterií a jednoho zástupce eukaryotních mikroorganismů. Nejčastěji se identifikovatelní zástupci řadili do čeledi Enterobacteriaceae.
Senzorické hodnocení konzumních mlék v závislosti na technologii výroby
KRŮČKOVÁ, Lucie
Cílem diplomové práce bylo hodnocení konzumních mlék různě tepelně ošetřených pomocí preferenčních testů. Součástí práce byl dotazníkový průzkum provedený na základě navrženého dotazníku.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.