Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 20 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Ekonomické aspekty nahrazení palmového oleje v potravinách vyráběných v České republice
Ryglová, Michaela
Medializace negativního vlivu pěstování palmového oleje na životní prostředí vedla k postupnému omezování využívání palmového oleje v potravinářském průmyslu. Cílem práce je vyhodnotit ekonomické dopady vyloučení palmového oleje při výrobě potravin v České republice z pohledu spotřebitelů a firem. Kromě podrobného popisu problematiky práce obsahuje přehled hlavních producentů palmového oleje a informace o jeho certifikaci a dostupných certifikačních systémech. Prostor je věnován i roli palmového oleje v potravinářství a jeho možným náhražkám. Hlavním přínosem práce je analýza dopadů změn výroby na náklady a tržby výrobců. Ekonomická situace společností je sledována jak s používáním palmového oleje ve výrobě, tak i po jeho odstranění z výrobního procesu. Výzkum je založený na účetních uzávěrkách a finančních analýzách pomocí poměrových ukazatelů. Ekonomické dopady odstranění palmového oleje z potravin na spotřebitele jsou demonstrovány na cenách vybraných výrobků.
Plynová chromatografie mastných kyselin ve vybraných živočišných tkáních
Drábková, Michaela
Cílem diplomové práce bylo stanovit pomocí plynové chromatografie mastné kyseliny ve vybraných živočišných tkáních. Konkrétně se jednalo o svalovou, jaterní, plicní a viscerální tukovou tkáň prasat. Celkem 32 kusů prasat bylo rozděleno do dvou skupin po 16 kusech. Každé skupině byla během 75denního výkrmu podávána krmná dávka, která se lišila druhem přidávaného oleje. Pokusná skupina dostávala krmnou dávku s přídavkem 2,5 % rybího oleje a kontrolní skupina krmnou dávku s přídavkem 2,5 % palmového oleje. Zvířata byla krmena ad libitum. Po porážce byly odebrány vzorky vybraných tkání, jež byly následně lyofilizovány. Metodou extrakce dle autorů Hara a Radin (1978) byly z lyofilizovaných vzorků tkání vyextrahovány lipidy a v nich přítomné mastné kyseliny byly procesem derivatizace převedeny na těkavější methylestery mastných kyselin. Ty byly pak stanoveny pomocí plynové chromatografie. Výsledky byly statisticky vyhodnoceny. Ve všech vybraných tkáních prasat dostávajících krmnou dávku s přídavkem rybího oleje byl zjištěn zvýšený obsah PUFA n-3 (P < 0,01). Přídavek palmového oleje do krmné dávky měl vliv na zvýšení obsahu (P < 0,05) SFA, MUFA v testovaných tkáních.
Analýza významu a uplatnění kulturních rostlin v programu "fair trade"
Lišková, Martina
Tato diplomová práce má za cíl zhodnotit problematiku programu fair trade a možnosti jeho uplatnění v České republice. Literární část práce popisuje samotný program fair trade, důvody vzniku tohoto programu, jeho současný stav a problematiku pěstování palmy olejné ve světě. Práce hodnotí vliv pěstování palmy olejné na životní prostředí a ekonomické, sociální a zdravotní dopady spojené s pěstováním palmy olejné na místní obyvatele a komunity a také dopady jejího pěstování na Českou republiku. Pro praktickou část jsem použila metodu dotazníkového šetření, kdy jsem zjišťovala informovanost veřejnosti o programu fair trade, spotřebitelské chování, rozsah poptávky po fairtradových výrobcích a zájem občanů o problematickou situaci pěstování palmy olejné.
Palmový tuk ve výživě člověka
Kňákalová, Klára
Lipidy jsou jednou z hlavních živin, které člověk přijímá stravou a plní v těle mnoho důležitých fyziologických funkcí. Nejdůležitější složkou lipidů z hlediska výživy je obsah a složení mastných kyselin. Některé z těchto mastných kyselin jsou esenciální, což znamená, že si je organismus neumí vyrobit sám, tudíž je musí přijmout potravou. Produktů s palmovým olejem přibývá, hlavně díky jeho vhodným fyzikálním a chemickým vlastnostem. Proto tato bakalářská práce pojednává o palmovém oleji v souvislosti s výživou člověka. V první části práce je popsána palma olejná, její pěstování a složení palmového oleje. V dalších částech práce najdeme funkci tuků a mastných kyselin ve výživě, využití palmového oleje, hlavně v potravinářském průmyslu a jeho vliv na organismus člověka. V závěrečné části práce jsem se věnovala dopadu pěstování palmy olejné na životní prostředí.
Analýza využití palmového oleje v České republice
Kaiserlichová, Lenka
Diplomová práce se zabývá analýzou využití palmového oleje v České republice. Literární rešerše se zaměřuje na teoretický rozbor tématu produkce a využité palmového oleje na našem území. Hlavní pozornost je věnována charakteristice palmového oleje, jeho produkce a zdravotní aspekty konzumace palmového oleje. Praktická část je zaměřena na postoj výrobců a spotřebitelů vybranou formou průzkumu, analýzu současné situace týkající se využití palmového oleje na českém trhu a aktuální situaci a úspěšnost kampaní proti palmovému oleji. V diskuzi bude zohledněno etické hledisko dané problematiky.
Vplyv prídavku vybraných olejov na zastúpenie mastných kyselín v živočíšnych tkanivách a homeostázu cholesterolu u modelového organizmu
Hnatová, Martina
Teoretická část mé diplomové práce je zaměřená na všeobecnou klasifikaci a charakteristiku lipidů, především mastných kyselin a doprovodných látek lipidů jako jsou cholesterol a lipoproteinové částice. Kromě všeobecné charakteristiky je popsaný jejich mechanismus transportu a vstřebávání. Taktéž zdravotní komplikace, které úzce souvisí s nadměrnou konzumací lipidů. Součástí teoretické části práce je i popis možností extrakce lipidů a stanovení mastných kyselin. Experimentální část je zaměřená na analýzu mastných kyselin v jaterní, tukové a svalové tkáni laboratorních potkanů po aplikaci palmového oleje, světlicového oleje, rybího oleje a oleje z mikrořasy rodu Schizochytrium do krmné směsi. Lyofilizované vzorky tkání byly extrahovené a derivatizované. Následně byly stanovené mastné kyseliny pomocí plynové chromatografie. Výsledky byly statisticky vyhodnocené.
Rozsah ukládání mastných kyselin z diet obohacených různými typy olejů ve svalovině pokusných živočichů
Toporská, Martina
Diplomová práce je rozdělena na dvě části: teoretickou a praktickou. V teoretické části se zabývám mastnými kyselinami. Konkrétně je v diplomové práci popsána fyziologie mastných kyselin a jejich analytické stanovení metodou plynové chromatografie. Dále se zaměřuji na chemickou stavbu mastných kyselin, jejich dělení, metabolismus a vliv na lidskou výživu. Praktická část se zabývá krmným pokusem na potkanech Wistar Albino a následným odběrem tkání těchto zvířat pro analytické stanovení mastných kyselin v jejich svalovině. Studován byl rozsah ukládání vybraných mastných kyselin do svaloviny potkanů. Do krmiva byl použit přídavek těchto olejů: palmový, světlicový, rybí a extrakt z řasy Schizochytrium.
Studium složení palmového oleje z hlediska autenticity
Heinz, Petr
V 21. století je palmový olej nejžádanější surovinou celé řady průmyslového odvětví. Je základní, vstupní surovinou pro produkci potravin, kosmetiky, bionafty a mnoha dalších produktů. Jeho produkce má však negativní dopad na životní prostředí. V této práci se posuzuje složení palmového oleje z hlediska autenticity, respektive rozdíly ve složení mastných kyselin v palmovém oleji v závislosti na podmínkách pěstování a s tím související certifikace této suroviny. Ke stanovení spektra mastných kyselin byla použita metoda plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí. Z hlediska obsahu celkových mastných kyselin je lepší necertifikovaný palmový olej (tuk 1) s obsahem 0,969 g.g-1 tuku (po třech měsících skladování 0,880 g.g-1 tuku) než certifikovaný palmový olej (tuk 2) s obsahem 0,648 g.g-1 tuku (po třech měsících skladování 0,533 g.g-1 tuku).
The role of palm oil production in the economic development of Nigeria
Omoruan, Emmanuel Ekpen
Tato práce zkoumá vliv produkce palmového oleje na hospodářský růst a rozvoj Nigérie. Ve výzkumu jsou pužita data časové řady v ročních intervalech a to konkrétně od roku 1980 do roku 2015; ta jsou následně zkoumána metodou nejmenších čtverců (OLS), která je použita pro odhad mnohorozměnrného regresního modelu. Závislou proměnnou je pro účely tohoto výzkumu hospodářský růst zastoupen velikostí hrubého domácího produktu (HDP). Nezávislou proměnnou je pak produkce palmového oleje (POP) měřená v tisících tun. Kontrolní proměnnou je v této práci produkce ropy (COP), měřená v barelech za rok. Zdroji, pro použitá sekundární data, byly Světová Banka, Index Mundi a Organizace pro výživu a zemědělství (FAO). Výsledky výzkumu poukazují na pozitivní a zásadní vliv produkce palmového oleje (POP) na hospodářský růst v Nigérii. Výzkum zároveň potvrzuje tento pozitivní vliv i ze strany produkce ropy (COP).
Obchodovanie s palmovým olejom v potravinárstve ČR
Kropiľáková, Katarína
Bakalářská práce se zaměřuje na míru obchodu s palmovým olejem v potravinářství České republiky. Zároveň se zabývá mírou využívání palmového oleje v rámci výrobního procesu firem, které palmový olej používají jako jeden z hlavních vstupů pro své výrobky. Dalším záměrem bylo zjistit, které firmy v České republice palmový olej při výrobě nevyužívají a jak ho dokázali substituovat. Otázkou substituce se zaměřuje i poměrná část bakalářské práce. Cílem bylo zjistit, proč je pro většinu potravinářských podniků palmový olej nenahraditelný a naopak, z jakých důvodů ho některé podniky striktně odmítají.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 20 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.