Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Formování a vývoj cen pšenice potravinářské na příkladu České republiky
Dvořáková, Denisa
Diplomová práce obsahuje vyhodnocení situace a vývoje dvou komoditních vertikál s finálními produkty: pšeničná mouka hladká a pšeničné pečivo bílé. V práci jsou identifikovány faktory formování cenových hladin na komoditních vertikálách a je provedena cenová transmise. Pomocí výpočtu průměrných koeficientů pružnosti (EPT) byl na komoditních vertikálách analyzován cenový přenos. Uvedená analýza potvrdila fungování poptávkově orientovaného modelu, ve kterém navazující články řetězce řídí jim předcházející. Dále bylo zjištěno, že na obou stupních komoditních vertikál dochází k výrazně vyššímu přenosu ceny v případě cenového růstu než poklesu. Koeficienty determinace u komoditních vertikál potvrdily mírné časové zpoždění na prvním i druhém stupni těchto vertikál.
Kvalita potravinářské pšenice v jižních Čechách
MACHOVCOVÁ, Dana
Kvalita potravinářské pšenice je ve zvoleném podniku hodnocena každoročně u všech dodávek ze zemědělské prvovýroby. V letech 2008 - 2012 byly stanoveny jednotlivé parametry u souborů o velikosti 42 - 222 vzorků, s výjimkou roku 2009, kdy byla do pšenice potravinářské technologicky zatříděna pouze jedna dodávka. Celostátní sledování kvality potravinářské pšenice je prováděno v Zemědělském výzkumném ústavu Kroměříž, s. r. o. a Agrotestu fyto, s. r. o. Je spolufinancováno MZe v rámci funkčního úkolu, který navazuje na projekt MZe ČR č. QG50041 Faktory kvality a bezpečnosti potravinářských obilovin (2005 - 2010). Sklizňové vzorky získané od pěstitelů ve sledovaném období 2008 - 2012 představovaly soubory o velikosti 500 - 1035 vzorků. Byly popsány faktory, které ovlivňují kvalitu zrna. Dále kritéria a metody hodnocení kvality zrna pšenice potravinářské. Jejich aplikace v Agrotestu fyto, s. r. o. a v provozních podmínkách ZZN Pelhřimov a. s. Z výsledků jednotlivých zkoušek laboratoře střediska Záhoří byly vypočteny průměrné hodnoty sledovaných parametrů a následně porovnány s celorepublikovým průměrem a průměrem Jihočeského kraje. Kvalita zrna pšenice potravinářské vykázala v letech 2008 - 2012 velkou variabilitu v jednotlivých parametrech jak na úrovni celostátní, tak i v Jihočeském kraji a ve zvoleném podniku. Výslednou kvalitu každoročně nemalou měrou ovlivňoval průběh počasí.
Kvalita potravinářské a krmné pšenice
MACHOVCOVÁ, Dana
Kvalita pšenice potravinářské a krmné je každoročně hodnocena u všech dodávek od zemědělských družstev, podniků a soukromých zemědělců. Byly popsány faktory, které mohou kvalitu zrna ovlivnit, kritéria hodnocení kvality zrna pšenice, jejich praktické použití v provozních podmínkách podniku ZZN Pelhřimov (dříve Grana, a.s) středisko Záhoří, výsledky provedených zkoušek a porovnání s celorepublikovým průměrem. Průměrné hodnoty pšenice krmné a potravinářské v letech 2007 - 2010 ukázaly variabilitu v jednotlivých parametrech jak ve zvoleném podniku, tak v celostátním průměru. Průběh počasí ovlivnil kvalitu většiny parametrů. Značnou rozdílnost v kvalitě zrna bylo možné vysledovat i u jednotlivých dodavatelů. Správná agrotechnika a zdravé osivo je základním předpokladem kvalitní produkce.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.